احرار:استاندار آذربايجان شرقي با انتقاد از شرايط کنوني مرکز ملي فرش ايران، گفت: جايگاه اين مرکز با هدف توسعه صادرات اين هنر- صنعت ايراني بايد احيا شود.
بهرام سرمست عصر يکشنبه در هشتمين نشست مجمع تشکلهاي صادراتي و اعضاي اتحاديههاي صادرکنندگان فرش دستباف کشور، افزود: در سال هاي اخير مرکز ملي فرش ايران کارکرد خود را تا حدود زيادي از دست داده است و سير نزولي در عملکرد اين مرکز ديده مي شود که بايد با اعمال سياست ها و تصميم گيري هاي منطقي و درست اين جايگاه ترميم يابد.
وي فرش دستباف را تنها هنر- صنعت منحصر به فرد ايران زمين و به خصوص آذربايجان و تبريز خواند که مي تواند با توسعه صادرات به کشورهاي مختلف جهان، زمينه هاي ارزآوري بسيار وسيعي را فراهم کند.
سرمست با پيشنهاد اينکه مرکز ملي فرش دستباف ذيل نهاد رياست جمهوري مي تواند نسبت به شرايط کنوني بهتر عمل کند، ادامه داد: اينکه فرش دستباف ايران متولي معين و مشخصي ندارد اما نهادها و وزارتخانه هاي مختلفي مثل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري نيز در اين رابطه چندان اثرگذار نيستند، جاي تامل دارد.
وي توان رقابي فرش ايراني را يکي از مهمترين و بزرگترين مزيت ها و ظرفيت هاي اين هنر ايراني دانست و با ذکر اينکه اين محصول دستان هنرمندان کشور در کل جهان خواهان دارد، يادآور شد: فرش برخلاف ساير محصولات صنعتي و فناوري ايراني که توان رقابت توليدات داخلي با مشابه هاي خارجي بسيار پايين است، به دليل مهارت ويژه بافندگان در کشور و جهان مشتريان دايمي دارد که نبايد اين فرصت از دست برود.
سرمست حمايت از صنايع دستي همچون فرش را از ضرورت هاي بسيار مهم کنوني بخش اقتصاد و حوزه صادرت غيرنفتي دانست و گفت: بايد توجه داشت که متوليان نه با نگرش هاي صرف توليد، کالاي مصرفي، اقتصاد و اشتغال بلکه بايد بر اساس هنر بي نظير آن و زيبايي هاي منحصر به فردش تغيير نگرش دهند.
وي با اشاره به اينکه ايران زمين با هنرمندان خود در طول تاريخ شناخته شده است، يادآور شد: نگرش هاي اقتصادي و مصرفي به فرش دستباف ايران و آذربايجان درست نيست و بايد نگاهي هنرمندانه به اين محصول ايراني داشته باشيم.
رئيس کميسيون فرش، هنر و صنايعدستي اتاق بازرگاني ايران نيز در اين نشست با ابراز تاسف از کاهش ميزان صادرات فرش دستباف ايران، گفت: آمارها به گونه اي در حال رشد منفي است که نمي توان آنرا اعلام کرد و امروز شاهد قفل شدن صادرات اين هنر صنعت هستيم.
علاءنور توکلي با بيان اينکه جايگاه مرکز ملي فرش ايران نيز روز به روز در حال تقليل است، افزود: زماني که در سال ???? اين مرکز ايجاد شد قرار بود زير نظر مستقيم وزير فعاليت کند اما اکنون زير نظر معاون معاون وزير نيز فعاليتي ندارد و اين شرايط تاسف بار است.
وي اظهار کرد: آمار صادراتي نشان از تنزل اين صنعت دارد، به طوري که بعد از اعمال تحريمهاي آمريکا در سال 1397 صادرت تنزل يافت و اين روند به صورت فزاينده و با شيب تندي در حال پيشروي است.
توکلي ادامه داد: با از بين رفتن صنعت فرش ايراني اشتغال از بين ميرود و افرادي که در اين صنعت کار ميکردند و هنرآفريني ميکردند، به سراغ اشتغال هاي ديگر و البته کاذب سوق داده مي شوند.
وي از اينکه فرش دستباف متولي دولتي ندارد، ابراز گلايه کرد و افزود: ادامه اين شرايط نه به نفع بخش خصوصي و به نفع کل اقتصاد کشور است.