1403/08/06 - 23 : 4
کد خبر: 51549
افسردگي شايعترين مشکل سلامت روان در زنان
احرار: کارشناس مسئول سلامت ميانسالان و سالمندان معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشکي زنجان گفت: افسردگي شايعترين مشکل سلامت روان در زنان است که بايد به آنها با دادن اعتماد به نفس و حساس کردن نسبت به سلامت روان براي حل اين مشکلات و مسائل کمک کرد.
سلامت زنان تاثير بسيار زيادي بر سلامت جامعه و خانواده دارد و از بسياري مشکلات و آسيب هاي اجتماعي پيشگيري مي کند.
زنان نيمي از جمعيت کشورمان را تشکيل مي دهند و توجه به سلامت آنان از اهميت زيادي برخوردار است بنابراين بايد حل مشکلات و مسائل مربوط به آنان نيز در دستور کار مسوولان و متوليان امر قرار گيرد.
با توجه به اهميت اين مساله، هفته ملي سلامت بانوان ايران از ?? تا ?? مهرماه از سوي معاونت بهداشت وزارت بهداشت با شعار "بانوي سالم، مادر سالم، نسل سالم" نامگذاري شده است.
به همين منظور خبرنگار ايرنا با "رحيمه حسين خاني کارشناس مسئول سلامت ميانسالان و سالمندان معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشکي زنجان" گفت و گو کرده است.
ايرنا: چه موضوعاتي براي سلامت زنان اهميت دارد؟
هم اکنون سرطان پستان و روده بزرگ از سرطان هاي شايع زنان در ايران بوده و بالاترين ميزان مرگ و مير در اواخر ميانسالي به علت سرطان پستان است درحاليکه مي توان با خود ارزيابي ماهانه پستان، انجام ماموگرافي پس از ?? سالگي و آزمايش بررسي خون مخفي در مدفوع از ?? سالگي به بعد در افراد بدون سابقه خانوادگي سرطان گوارشي به شناسايي زودهنگام بيماري کمک کرد و از پيشرفت آن جلوگيري نمود.
يکي ديگر از مسائل مربوط به زنان سلامت باروري بوده و مشکلات سلامت جنسي و باروري مسئول يک سوم مسائل بهداشتي زنان از ?? تا ?? سالگي است.
سازمان جهاني بهداشت سلامت جنسي را «وضعيتي از رفاه جسمي، رواني و اجتماعي در رابطه با تمايلات جنسي تعريف مي کند که نيازمند رويکرد مثبت و محترمانه نسبت به روابط جنسي است» در واقع اختلال عملکرد جنسي معمولا چندعلتي بوده، اما يکي از دلايل مهم آن وجود انتظارات غيرواقع بينانه در همسر است.
از طرفي اگرچه در حال حاضر بسياري از زنان از مراقبت هاي دوران بارداري و زايمان بهره مند مي شوند اما اين مزايا به همه جا تعميم نمييابد، هنوز هم زنان بر اثر عوارض بارداري، سقط و زايمان جان خود را از دست مي دهند در حاليکه امکان پيشگيري از بسياري از اين مرگها وجود دارد.
عفونت هاي مقاربتي نيز از جمله موارد مهم در زنان است، اهميت محافظت در برابر عفونت اچ آي وي و ويروس پاپيلوماي انساني (HPV) (شايع ترين STI در جهان) بر کسي پوشيده نيست، اما انجام اقدامات پيشگيرانه و درمان بيماري هايي مانند سوزاک، کلاميديا و سيفليس نيز حياتي است.
ايرنا: ميزان سلامت روان در زنان در مقايسه با مردان چگونه است؟
يکي از مسائل مهم در اين قشر خشونت است، زنان مي توانند در معرض طيفي از اشکال مختلف خشونت فيزيکي يا جنسي توسط شريک زندگي يا شخص ديگري قرار بگيرند.
امروزه در دنيا از هر سه زن زير ?? سال، يک نفر خشونت فيزيکي يا جنسي را تجربه کرده است که بر سلامت جسمي و رواني آنها تأثير مي گذارد. اين موضوع براي سازمان هاي بهداشتي مهم است که نسبت به خشونت هوشيار باشند تا بتوانند به پيشگيري از آن کمک کنند و همچنين از افرادي که آن را تجربه مي کنند حمايت کنند.
مورد ديگر سلامت روان زنان است، شواهد حاکي از آن است که زنان بيشتر از مردان براي تجربه اضطراب، افسردگي و شکايات جسماني مستعد هستند.
افسردگي شايعترين مشکل سلامت روان زنان محسوب مي شود بنابراين کمک به حساس کردن زنان نسبت به مسائل مربوط به سلامت روان و دادن اعتماد به نفس به آنها براي کمک گرفتن، حياتي است.
بيماريهاي غيرواگير هم اين قشر را به خود معطوف کرده است و هنوز هم اجازه نمي دهد زنان زيادي به ويژه در کشورهاي با درآمد کم و متوسط سن بالاتر از ?? سال را تجربه کنند.
کمک به دختران و زنان براي اتخاذ سبک زندگي سالم در مراحل اوليه، کليد زندگي طولاني و سالم است. در ايران براساس آخرين پيمايش عوامل خطر بيماري هاي غير واگير در سال ????، ?? درصد زنان ايراني چاق و فقط ?? درصد زنان ايراني داراي وزن مناسب هستند.
همچنين ?? درصد زنان ايراني سابقه فشار خون بالا دارند، ?? درصد زنان ?? تا ?? سال مبتلا به فشار خون بالا بوده يا سابقه آن را داشته اند درحاليکه با تغييرات گام به گام و مستمر در شيوه زندگي (تغذيه و فعاليت بدني) مي توان از ابتلا به تمام اين بيماري ها پيشگيري کرد که طبق تحقيقات جديد ارتباط آن به سبک زندگي انسان ها اثبات شده است.
ميزان فعاليت بدني توصيه شده از سوي سازمان بهداشت جهاني براي زنان چگونه است؟
سازمان بهداشت جهاني براي کودکان، نوجوانان، بزرگسالان، سالمندان، زنان باردار و مادران پس از زايمان انجام فعاليتهاي بدني را توصيه کرده است.
طبق آمارهاي ارائه شده نزديک به يک سوم بزرگسالان جهان ?? درصد کم تحرک هستند بدين مفهوم که توصيه سازمان جهاني بهداشت WHO مبني بر حداقل ??? دقيقه فعاليت بدني با شدت متوسط در هفته را انجام نمي دهند.
کم تحرکي، پنج درصد از سال ???? تا ???? افزايش داشته است و در صورت ادامه اين روند، ميزان انجام نشدن فعاليت بدني به ?? درصد در سال ???? خواهد رسيد.
در جهان، تفاوت هاي سني و جنسي در ميزان کم تحرکي وجود دارد و کم تحرکي زنان به طور ميانگين پنج درصد بيشتر از مردان است. اين ميزان از سال ???? تغييري نکرده، بعد از ?? سالگي، ميزان کم تحرکي هم در مردان و هم در زنان افزايش مي يابد.
نقش رسانه ها بر سلامت جسمي زنان چيست؟
تاثير مثبت رسانه ها مي تواند آگاهي زنان از سلامت جسمي خود و ابعاد آن شامل سلامت بلوغ، سوءتغذيه و چاقي، مراقبت هاي دوران بارداري و پس از آن، بيماريها و سرطانهاي زنان را افزايش دهد.
اين رسانه ها مي توانند بر افزايش توانايي بالقوه هنگام بيماري براي اخذ تصميم هاي آگاهانه، کاهش خطرات تهديدکننده سلامت، افزايش پيشگيري از بيماري ها، ارتقاي کيفيت زندگي و سطح مراقبت از خود، حفظ و ارتقاي سلامت خانواده و جامعه و افزايش شادابي، شادکامي و نشاط اجتماعي زنان موثر باشند و عوامل خطرساز در زمينه بروز بيماري هاي جسمي و رواني را به زنان و ديگر اعضاي جامعه اطلاع رساني کنند.
از طرفي تاثير منفي رسانه ها در شبکه هاي اجتماعي، ماهوارهاي و فضاي مجازي در زمينه موضوعات سلامتي وجود دارد و مي تواند کاربران آنها به ويژه نوجوانان و جوانان را تحت تاثير قرار دهد.
تبليغات اغوا کننده و باورهاي غلط در زمينه زيبايي، اندام مناسب و مصرف داروها و تجويز شيوه هاي نادرست سبک زندگي و مغاير با فرهنگ ايراني اسلامي از جمله اين موارد است.
انتهاي پيام/
کلیدواژه ها:
احساس خود را نسب به این خبر در قالب یکی از شکلک ها بیان کنید: