احرار: نوشيدنيهاي انرژيزا موجب ضربان قلب غيرطبيعي و افزايش فشار خون چند ساعت پس از نوشيدن آن ميشوند.
نتايج تحقيق جديد نشان ميدهد که مصرف نوشيدنيهاي انرژيزا ميتواند افراد جوان و سالم را در معرض خطر افزايش ضربان قلب نامنظم و بيماريهاي قلبي کشنده همچنين فشار خون بالا قرار دهد.
ضربان قلب نامنظم به دليل اختلال سيگنالهاي الکتريکي قلب ايجاد ميشود و ميتواند منجر به آريتمي قلبي و مرگ ناگهاني شود.
نوشابههاي انرژيزا يک صنعت جهاني در حال رشد سريع هستند و تخمين زده شده است که ارزش بازار آنها تا سال 2024 به 83.4 ميليارد دلار برسد.
آمار منتشرشده نشان ميدهد که نزديک به 30 درصد از نوجوانان آمريکايي 12 تا 17 ساله بهطور منظم نوشيدنيهاي انرژيزا مصرف ميکنند و تعداد فزايندهاي بيمار به ويژه نوجوان وجود دارند که به دليل مشکلات مرتبط با نوشيدنيهاي انرژيزا کافئيندار در اورژانس بستري ميشوند.
پروفسور کيت اودل، يکي از محققان اين تحقيق اظهار کرد: نوشيدنيهاي انرژيزا به راحتي در دسترس هستند و معمولاً تعداد زيادي از نوجوانان و جوانان، از جمله دانشجويان اين نوشيدنيها را مصرف ميکنند بنابراين درک اينکه چگونه اين نوشيدنيها بر قلب تأثير ميگذارند بسيار مهم است.
به همين دليل، در اين کارآزمايي به گروهي از بزرگسالان جوان سالم دو بطري نوشيدني انرژيزاي کافئيندار تجاري يا يک دارونما داده شد.
کمتر از چهار ساعت پس از نوشيدن آنها، فعاليتهاي الکتريکي قلب غيرطبيعي و منجر به افزايش فاصله کيو تي (QT) به ميزان 6 يا7.7 ميليثانيه بيشتر از نوشيدنيهاي دارونما شد.
فاصله QT اندازهگيري فعاليتهاي الکتريکي قلب است و اگر فاصله QT خيلي طولاني يا کوتاه باشد، بهطور بالقوه ميتواند باعث آريتمي تهديدکننده زندگي شود.
علاوه بر اين، فشار خون شرکتکنندگان پس از مصرف نوشيدنيهاي انرژيزا پنج ميليمتر جيوه افزايش يافت.
هر بطري 16 اونسي حاوي 152 تا 160 ميليگرم کافئين بود؛ نوشيدنيهاي انرژيزا موجود در بازار حاوي اين مقدار کافئين در هر قوطي يا بطري 16 اونسي (460 ميلي ليتر) هستند.
اگرچه نوشيدنيهاي انرژيزاي مصرفشده توسط شرکتکنندگان سرشار از کافئين بودند اما محققان ميگويند که دوز کافئين کمتر از 400 ميليگرم نبايد باعث ايجاد تغييرات الکتروکارديوگرافي شود به همين دليل آنان فکر ميکنند که اختلالات ريتم قلب ناشي از يک ماده يا ترکيبي از مواد موجود در نوشيدنيهاي انرژيزاست.
ويتامينهاي B، آمينو اسيد تورين (يک اسيد آمينه) و گلوکورونولاکتون (که در صمغ گياهان و بافتهاي همبند يافت ميشود) ديگر موادي هستند که معمولاً در نوشيدنيهاي انرژيزا استفاده ميشوند.
پروفسور ساچين شاه، محقق ارشد اين تحقيق گفت: ما ارتباطي بين مصرف نوشيدنيهاي انرژيزا و تغييرات در فواصل QT و فشار خون يافتيم که نميتوان آن را به کافئين نسبت داد.
ما نياز فوري به بررسي ماده يا ترکيبي از مواد تشکيل دهنده در انواع مختلف نوشيدنيهاي انرژي داريم که ممکن است يافتههاي مشاهده شده در کارآزمايي باليني ما را توضيح دهند.
اين مطالعه بزرگترين تحقيق کنترل شده در مورد عوارض جانبي نوشيدني انرژيزا در قلب افراد سالم است.
پروفسور شاه افزود: مردم بايد از تأثير نوشيدنيهاي انرژيزا آگاه باشند، بهويژه اگر بيماريهاي زمينهاي دارند.
متخصصان مراقبتهاي بهداشتي بايد به گروههاي بيماران خاص، بهعنوان مثال، افراد مبتلا به سندرم کيو تي طولاني مادرزادي يا اکتسابي زمينهاي يا فشار خون بالا توصيه کنند که مصرف نوشيدنيهاي انرژيزا خرا محدود يا بر نوشيدن آنها نظارت کنند.