احرار: مدير کل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي آذربايجان شرقي از سامان دهي ورودي و محوطه مسجد تاريخي کبود تبريز خبر داد.
احمد حمزهزاده روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران، با اشاره به اينکه در تداوم عمليات ساماندهي و مرمتي مسجد تاريخي کبود تبريز، پروژه ساماندهي ورودي و محوطه اين مسجد توسط تيم تخصصي ميراث فرهنگي استان در حال انجام است، افزود: در اين مرحله از عمليات ساماندهي، اقداماتي نظير اصلاح و تکميل مسير ورودي، اصلاح سنگ فرش محوطه و ساماندهي درب ورودي ضلع شمالي و جنوبي مسجد کبود در حال اجرا است.
وي اظهار داشت: در راستاي تسهيل دسترسي گردشگران به مسجد کبود و موزه عصر آهن ساماندهي مسير گردشگري اين دو مکان تاريخي نيز در دستور کار اين ادارهکل است.
گوي مچيد يا مسجد کبود که به فيروزه اسلام در مرکز شهر کهن تبريز معروف است، نمونه بارزي از فرهنگ و هويت تاريخي و اسلامي اين شهر است که تاريخ ساخت آن به قرن نهم هجري مي رسد.
اين مسجد در منطقه تاريخي و قديمي تبريز واقع شده و به دليل وجود گنبد زيباي فيروزه اي و کاشي کاري هاي معرق و لاجوردي به مسجد فيروزه اسلام شهرت دارد.
ساختمان اين مسجد بنا بر کتيبه سر درب آن به سال 870هجري قمري مربوط مي شود که در آن سال توسط همسر سلطان جهانشاه مقتدرترين حکمران سلسله ?قره قويونلوها? که فردي شاعر و زيباپسند بوده، بنا شده است.
آرامگاه جهانشاه و نزديکان وي در انتهاي شبستان کوچک در داخل سرداب اين مسجد قرار گرفته است.
در کاشيکاري آن رنگ لاجوردي و بيشتر آن نيز از قطعات شش ضلعي استفاده شده و تمام سطح سقف آن هم زرنگار (نقاشي با آب طلا) است و کف شبستان هاي اين مسجد باشکوه به احتمال قوي مرمرين بوده است.
بناي اصلي ساختمان مسجد داراي صحن وسيعي است که در آن آثاري از مجموعه اي از بناهاي مدرسه، حمام، خانقاه و کتابخانه ساخته شده است.
گنبدهاي اين مسجد يک بار در سال 1193هجري قمري به دليل زلزله فرو ريخت و خراب شد و براساس گزارش هاي محلي مرمت و بازسازي اين مسجد به منظور حفاظت بخش هاي باقيمانده شامل طاق ها و پايه ها در سال 1318شمسي آغاز شد.
بيشترين مرمت مسجد کبود درسال 1343شمسي انجام شده و دوباره سازي گنبدهاي رفيع آن نيز از سال 1354 شمسي از سوي دفتر فني حفاظت آثار باستاني و به همت زنده ياد استاد ?معماران? هنرمند برجسته آذربايجاني به پايان رسيد.