احرار: رئيس اورژانس پيش بيمارستاني و مديريت حوادث دانشگاه علوم پزشکي تبريز با اشاره به اينکه کد 724در هفت روز هفته بهصورت 24ساعته آماده خدماترساني به بيماران سکته حاد مغزي است، گفت: افرادي که مشکوک به سکته مغزي هستند، براي دريافت اين نوع داروها چهار و نيم ساعت زمان طلايي دارند و بايد هرچه سريعتر با اورژانس 115تماس بگيرند.
دکتر فرزاد رحماني در خصوص علائم سکته مغزي اظهار کرد: علائم سکته حاد مغزي از چهار بخش تشکيل شده است؛ وجود ضعف ناگهاني و يکطرفه در صورت مانند بالا رفتن ابروها و ناتواني در خنديدن، ضعف ناگهاني و يک طرفه در دست و اختلال ناگهاني در گفتار از علائم اين بيماري هستند.
وي ادامه داد: اگر هريک از علائم به صورت ناگهاني بروز کنند و از زمان بروز علائم چهار و نيم ساعت سپري شود، شرايط حادتر ميشود؛ بايد تا اين مدت از زمان بروز علائم، کد 724اجرا شود يعني پس از انجام سي تي اسکن، داروي ضد انعقاد خون تزريق شود تا مرگ و مير کاهش يابد.
وي افزود: به هيچ وجه خودسرانه از داروهاي کاهنده فشار خون استفاده نکنيد؛ اگر در سکته مغزي نوع ايسکميک از داروهاي کاهنده فشار خون استفاده شود، عوارض جبران ناپذيري بروز ميدهد؛ بنابراين خونسردي خود را حفظ کنيد تا همکاران ما برسند.
رحماني خاطرنشان کرد: زمان در سکته مغزي اهميت بيشتري دارد و چهارم نيم ساعت اول طلايي است که اگر در اين مدت کد 724 فعال شده و داروي ضد انعقاد خون تزريق شود، عوارض آن تا حد چشمگيري کاهش مييابد.
وي در ادامه بيان کرد: سکته مغزي ايسکميک به صورت قطع جريان خون در عروق اتفاق ميافتد و به علت تجمع چربي در جدارهي داخلي عروق يا در اثر ايجاد لخته خون، عروق بسته ميشوند.
وي يادآور شد: در سکته مغزي هموراژيک، عروق مغزي دچار آسيب ميشود و فشار خون بالاي کنترل نشده، استفاده بيش از حد داروي ضد انعقاد خون، بيماريهاي مادرزادي، ضربه مغزي در اثر تصادف و تجمع غير طبيعي پروتئين در جداره مرگ سبب ايجاد آن ميشوند.
رئيس اورژانس پيش بيمارستاني و مديريت حوادث دانشگاه علوم پزشکي تبريز تاکيد کرد: در حمله ايسکميک ضربه مغزي امکان دارد، علائم گذراي مغزي ايجاد شده و سپس برطرف شوند؛ بنابراين به اين علائم توجه کرده و حتماً به بيمارستان مراجعه کنيد.
وي اضافه کرد: افزايش چاقي، بيتحرکي، مصرف الکل و دخانيات، فشاري خون بالاي کنترل نشده، کلسترول بالا، ديابت و سابقه فاميلي از جمله فاکتورهاي ايجاد کنندهي سکته مغزي هستند.
وي در پايان متذکر شد: سکته مغزي عمدتاً در بالاي 55سالگي بروز ميکند و احتمال بروز آن در مردان بيشتر است؛ بنابراين پيشگيري بهتر از درمان است و با اصلاح سبک زندگي، کنترل بيماريهاي زمينهاي، کنترل استرس، داشتن زندگي سالم و تغذيه مناسب از جمله راههاي پيشگيري هستند.