احرار: معاون سياسي، امنيتي و اجتماعي استاندار بر ضرورت توسعه و غنيسازي موزه مطبوعات آذربايجان تاکيد کرد.
تراب محمدي در بازديد از موزه مطبوعات آذربايجان در تبريز با تاکيد بر اينکه اين موزه از جمله موزههاي ارزشمند و غني کشور است، اظهار کرد: ايجاد موزه مطبوعات طي دهه گذشته يکي از مهمترين دغدغههاي استان بود که خوشبختانه با پيگيريهاي اصحاب رسانه و حمايتهاي مديرکل ميراثفرهنگي محقق شد.
وي، توسعه و غنيسازي موزه مطبوعات آذربايجان را با گردآوري جرايد دورههاي مختلف تاريخي، بهويژه دوره انقلاب اسلامي ضروري دانست و گفت: اين نکته براي همه مشخص است که آذربايجان از پيشگامان حوزه چاپ و مطبوعات کشور بوده و در سدههاي گذشته جرايد تاثيرگذاري در اين ديار منتشر شده و لازم است تا بخشهاي مختلف دورههاي تاريخي به موزه فعلي افزوده شود تا شاهد فعاليت موزهاي غني تر باشيم.
محمدي، تربيت روزنامهنگاران جوان و متعهد به مطبوعات مکتوب را مهمترين لازمه عرصه مطبوعات برشمرد و خاطرنشان کرد: قطعا توسعهي رسانههاي ديجيتال در پيشبرد اهداف رسانهاي و اثرگذاري گسترده کشور، امري مهم است اما بايد بهخاطر داشته باشيم که مطبوعات مکتوب همواره در تاريخ ماندگار و قابل دسترس در هر دوره و زمان هستند و بايد در اين راستا پيشکسوتان و انجمن صنفي روزنامهنگاران اين حوزه به تربيت روزنامهنگاران جوان بپردازند تا اين حوزه پويا، همواره در جريان باشد.
مديرکل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان شرقي نيز در اين بازديد خواستار مساعدت مديريت ارشد استان به توسعه محتوايي موزه مطبوعات تبريز شد و گفت: همان طور که قبلا نيز اعلام کرده ايم، در صورت تحقق اين امر آمادگي داريم بخش بيشتري از خانه تاريخي صلح جو (کلکته چي) را به موزه مطبوعات اختصاص دهيم.
احمد حمزه زاده با اشاره به هم افزايي فعالان رسانه اي استان با اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان شرقي براي تاسيس موزه مطبوعات در تبريز گفت: بدون شک توسعه و غني تر شدن اين موزه مي تواند زمينه ساز جلب و جذب گردشگران به آن باشد، به ويژه اينکه موزه مطبوعات در قلب بافت تاريخي تبريز و در مجاورت موزه صدا در کوچه تاريخي «کرباسي» عابرگذر معروف تربيت واقع شده است.
محل استقرار «موزه مطبوعات آذربايجان»، يکي از خانههاي تاريخي موجود در بافت تاريخي شهر تبريز است که مالک اوليه آن آقاي ممقانيان (کلکتهچي) از تجار معروف چاي اين شهر بوده است.
خانه، شامل دو حياط اندروني و بيروني و ورودي اصليآن از کوچه فرعي منتهي به کوچه «کرباسي» است که پس از گذر از يک هشتي از طريق دو دالان وارد طنبي بخش اندروني و حياط بخش بيروني ميشود.
در فاز اول موزه مطبوعات در خانه کلکته چي، ?? نسخه از نشريات و اسناد قاجاري و همچنين ادوات عکسبرداري و دوربينهاي عکاسي به نمايش درآمده است که شماره ?? جريده «اسلاميه»، يک شماره از جريده کمياب «توفيق»، «انجمن تبريز»، «تکامل» و تعدادي از جرايد قاجاري چاپ تهران و خارج از کشور از جمله آنها مي باشد.
آذربايجان شرقي به ويژه کلانشهر تبريز از خاستگاه هاي اصلي روزنامه و روزنامه نگاري در ايران است و بسياري از چهره هاي تابناک نشريه و روزنامه نگاران کشور از اين خطه زرخيز برخاسته اند.
کهن شهر تبريز همچنين تنها شهر ايران است که تعداد روزنامه هاي منتشره در آن در گرماگرم انقلاب مشروطه و در طول نزديک به دو قرن تاريخ مطبوعه نويسي در کشور، براي اولين و آخرين بار، از تعداد مطبوعات پايتخت پيشي گرفته است.
مجموعه اين ويژگي ها همراه با وجود مجموعه هاي غني از نشريات تاريخي ايران زمين و آذربايجان در جنگ هاي خصوصي و کتابخانه هاي دولتي، ضرورت ايجاد موزه مطبوعات در کهن شهر تبريز را دوچندان ساخته است.