احرار: امروز اميکرون ( نوع جديد ويروس منحوس کرونا) به چنان قدرت انتشاري دست يافته که بلاي جان کودکان بي دفاع کشورمان شده است و والدين، سلاحي جز ماسک و واکسن در مقابل آن ندارند.
کودکان زير 12 سال، يکي از اقشار ضعيف جامعه به شمار ميروند که حتي برخي در سن نوزادي و خردسالي، تصوري از ويروس کرونا ندارند. ويروسي که در جان ملت ايران، از نوزاد گرفته تا کهنسال، ريشه دوانده و اينبار با چهرهاي جديد دنبال به دام انداختن کودکان است.
بنا بر گفتهي مسئولان ارشد کشوري، کودکان کرونايي در سويه اميکرون و پيک ششم، 20 درصد کل مبتلايان را شامل ميشوند که نسبت به سويه دلتا و پيک پنجم با کمتر از دو درصد، افزايش قابل توجهي را نشان ميدهد.
بنا بر گفتهي دکتر بهمن نقي پور، سرپرست دانشگاه علوم پزشکي تبريز، خطر اميکرون در کودکان استان، بسيار بالا بوده و لازم است تا خانوادهها توجه جدي به سلامت و بهداشت فرزندانشان داشته باشند.
وي، با اشاره به سرعت قابل توجه انتشار اميکرون در جامعه، بر لزوم رعايت پروتکلهاي بهداشتي تاکيد کرده و ميگويد: متاسفانه رعايت شيوه نامههاي بهداشتي شامل استفاده از ماسک، رعايت فاصله گذاري اجتماعي و شستشو و ضدعفوني دستها در آذربايجان شرقي به حدود ?? درصد و حتي در برخي مناطق به زير ?? درصد رسيده که نشان از عادي انگاري مردم و نفوذ بيشتر کرونا در بين مردم است.
وي با اشاره به تاثير دريافت دز سوم واکسن کرونا در جلوگيري از ابتلاي شديد به اين بيماري و مرگ ناشي از آن، ميافزايد: تاکنون ?? درصد از جمعيت 9 تا 12 ساله استان، واکسن دريافت کردهاند و مجوز واکسيناسيون 5 تا 9 سالهها نيز صادر شده و اين کودکان هم ميتوانند براي تزريق واکسن به مراکز واکسيناسيون مراجعه کنند.
نقي پور خاطرنشان کرد: والدين نيز نقش اساسي در بهبود يا تشديد وضعيت کودکان کرونايي دارند، از اين رو لازم است تا والدين و ساير اعضاي خانه هم نسبت به تکميل واکسيناسيون خود اقدام کنند.
اکنون در وضعيت هشداردهندهاي قرار داريم که با توجه به شرايط موجود جامعه، زنگ خطري براي خانوادهها به صدا آورده است. به طوري که خبر فوت پنج کودک اهل آذربايجان غربي که مبتلا به اميکرون بودند، خانوادهها را بيش از پيش با خطري که مواجه هستند، آشنا کرد.
کودکان همواره و به خصوص در دوران کسالت، نياز به مراقبتهاي اساسي و ويژه دارند. مراقبتهايي که بيشتر بار آن بر گردن مادران ميافتد و آنها هستند که تا زمان بهبودي کامل فرزندشان از جان خود مايه ميگذارند. اما متاسفانه در اين بيماري، کودکان کرونايي خود عامل انتشار اميکرون به والدين بوده و با توجه به سرعت بالاي گسترش اين ويروس، به جرات ميتوان گفت که تمامي خانواده را درگير ميکند.
در شرايطي که يک خانواده درگير کرونا هستند، رسيدگي به وضعيت کودکان خردسال سخت تر از گذشته ميشود و شايد همين موضوع است که وضعيت برخي را تا حد بستري شدن پيش ميبرد. همچنين گفتني است که اين کودکان معمولا ويروس کرونا و به خصوص اميکرون را از خانواده، مهدکودک، محيطهاي آموزشي و امثال آن دريافت ميکنند، از اين رو لازم است تا دستورالعملهاي بهداشتي به اين کودکاني که درکي از محيط دارند، گوشزد شود و کودکان نوزاد و زير دو ساله را نيز تا حد امکان در تجمعات و اماکن شلوغ منع کرد.
با توجه به شرايط کنوني، ممکن است برخي خانوادهها هنوز با علائمسويه اميکرون ويروس کرونا و يا نحوه مواجهه با آن آشنا نباشند. در اين راستا با دکتر شهرام عبدلي اسکويي، فوق تخصص عفوني کودکان بيمارستان کودکان تبريز گفتوگو ميکنيم.
دکتراسکويي با اشاره به افزايش آمار کودکان به کرونا، به ايسنا ميگويد: الان تمامي گروههاي سني کودکان، از نوزادي تا دانش آموزي، به اميکرون مبتلا ميشوند که اغلب هم نشانههاي آن، شبيه نشانههاي سرما خوردگي بوده و اين دو بيماري به لحاظ ظاهري قابل تفکيک نيست.
وي ميافزايد: علائمي چون تب، آبريزش بيني، گلودرد، سرفه خشک و خلطدار و گرفتگي صدا، علائم عمومي بدن مثل بدن درد، ضعف و بي حالي و علائم گوارشي مثل اسهال و استفراغ در کودکان مبتلا به اميکرون ديده ميشود. در کودکاني که درک کامل از اطراف خود داشته و ميتوانند وضعيت خود را توضيح دهند نيز علامت سرگيجه مشاهده شده است.
وي خاطرنشان ميکند: اين سويه کرونا تاکنون موارد سرپايي ابتلا به کرونا را به شدت بالا برده و بار مراجعه کنندگان کودک کرونايي به پزشک افزايش چشم گيري داشته است اما قطعا در ميان افزايش چندبرابري موارد سرپايي، موارد بدحال هم ديده ميشود که در اثر تب طولاني بيش از سه شب و يا علائم شديد ديگر مجبور به بستري هستند.
اسکويي با تاکيد بر اينکه اکنون تمامي سرماخوردگيها، اميکرون محسوب ميشوند، ميگويد: تعداد مراجعه کنندگان آنقدر بالا است که عملا امکان آزمايش از همه آنها مقدور نيست پس بايد هر کسي که به ظاهر مبتلا به سرماخوردگي است احتمال ابتلا به اميکرون را نيز در نظر داشته باشد.
وي در خصوص راههاي پيشگيري براي کودکان، اظهار ميکند: توصيه ميشود که حتما نحوه استفاده از ماسک و شست وشوي دستها براي کودکان بالاي دو سال آموزش داده شود. کودکان زير دو سال به جهت شرايط جسمي و شيطنت کودکانه، معمولا نميتوانند از ماسک استفاده کنند.
وي ادامه ميدهد: کودکان کرونايي در زمان نقاهت، نياز به مراقبت زيادي دارند و از طرفي والدين خود منبع انتشار بيماري هستند، از اين رو استفاده ماسک و رعايت دستورالعملهاي بهداشتي و به خصوص تکميل واکسيناسيون براي والدين نيز جزو ملزومات است. کودکان در عين حال که در معرض ابتلا به اميکرون قرار دارند، واسطه انتقال آن به ساير افراد نيزهستند.
اين فوق متخصص عفوني کودکان با اشاره به کاهش شديد رعايت دستورالعملهاي بهداشتي در بين بزرگسالان استان، ميگويد: بايد توجه داشت که بر اساس نظر کارشناسان علمي دنيا، دريافت دز سوم تا حد بالايي از ابتلاي شديد و مرگ ناشي از کرونا جلوگيري ميکند.
وي با بيان اينکه اميکرون، سرماخوردگي و يا آنفلوانزا، هر يک بيماريهاي ويروسي مسري هستند، ادامه ميدهد: هر کودکي که علائم شبيه به سرماخوردگي داشته باشد، بايد يک دوره کودتاه پنج الي هفت روزه قرنطينه را رعايت کند تا علائم برطرف شوند و سپس به وضعيت عادي بازگردد اما اگر برخي از علائم تشديد يابند، مثل سرفه شديد، تنگي نفس، استفراغ و اسهال شديد و تب طولاني، پي در پي و يا بيش از سه شب که منجر به کم آبي بدن کودک و يا خواب آلودگي ميشوند بايستي به پزشک مراجعه کرد.
وي در خصوص راههاي درمان کودکان ابتلا به اميکرون، ميگويد: درمان خاصي براي درمان کودکان اميکروني وجود ندارد، ولي توصيه ميکنيم که حتما در کنار رژيم ساده غذايي مايعات مصرف شود.
اسکويي در خصوص مصرف خودسرانه برخي از داروها براي درمان کودکان کرونايي، اظهار ميکند: مادران ميتوانند براي بهبود وضعيت کودکان خود برخي از داروها مثل تب بر، استامينوفن، قطرههاي بيني معمولي و نمکي و شربت سرفه را در مراحل اوليه بروز علائم استفاده کنند اما مصرف آنتي بيوتيکها توصيه نميشود زيرا مصرف اين داروها براي درمان بيماري ويروسي کارايي ندارد.
وي ادامه ميدهد: خانوادهها بايستي از مصرف خودسرانه آنتي بيوتيکها و ويتامينها بدون تجويزپزشک خودداري کنند. برخي خانوادهها از داروهايي چون ديکلوفناکتان و آمپولهاي کورتون استفاده ميکنند که مصرف آنها به صورت خودسرانه اصلا قابل توجيه نيست.