احرار: رييس کميسيون آموزش، تحقيقات و فناوري مجلس شوراي اسلامي با تشريح جزئيات تدريس ادبيات بومي در پايه هفتم و دهم، و با بيان اينکه اصل 15قانون اساسي حاصل ثمره خون شهيدان است، گفت: 24 زبان محلي ايران به عنوان ميراث ما ايرانيان در حال انقراض است.
عليرضا منادي روز يکشنبه در يک گفت و گوي خبري با اشاره به اقدام کميسيون آموزش، تحقيقات و فناوري مجلس شوراي اسلامي در ارتباط با تدريس ادبيات بومي در مدارس، اظهار کرد: در مورد زبان ها و ادبيات طرحي با امضاي 31نفر به صحن کميسيون آمد که همه رها کرده و به دنبالش نبودند لذا ما از آن 31 نفر دعوت کرديم تا همکاري کنند ولي هيچ کدام حاضر به همکاري نشدند و ما به همت خود کميسيون اين طرح را به تصويب رسانديم.
وي خاطرنشان کرد: در اصل 15قانون اساسي کشور عزيزمان تصريح شده که زبان رسمي ايران فارسي است، اما در کنار تدريس زبان فارسي، تدريس زبان هاي محلي نيز آزاد است و اين اصل بسيار مهم قانون ?? سال مسکوت مانده بود.
منادي آموزش، تحقيقات و فناوري مجلس شوراي اسلامي گفت: ما در کميسيون با رعايت مصالح کشور کار را جلو برديم و در جزييات تصويب کرديم که زبان فارسي به عنوان زبان ملي بايد تقويت شود.
وي با اشاره به اهميت صيانت از زبان هاي مختلف در کشورهاي متفاوت به عنوان ميراث جهاني و تلاش پيگيرانه يونسکو در اين زمينه افزود: 74زبان، گويش و لهجه در ايران وجود دارد که قانون اساسي اجازه داده است در بين درس هاي تدريسي مدارس قرار گيرد؛ ما هم بر اين اساس اين طرح را تصويب کرديم و فرهنگستان زبان و ادب فارسي مکلف شد براي همه زبان ها محتوا تهيه کند و لذا در هر شهري که تشخيص داده شد چه زباني تدريس بشود از آن محتوا تدريس مي شود.
منادي ادامه داد: تاکنون پنج زبان در ايران کاملا از بين رفته و اين تهديدي براي فرهنگ و ادب کشور است.
وي درباره چگونگي تدريس زبان هاي محلي در مدارس بر مبناي طرح کميسيون نيز گفت: در آذربايجان فقط يک زبان وجود دارد و آن هم ترکي است ولي در بعضي از استان هاي کشور بيش از يک زبان وجود دارد که بايد در اين استان ها مرجعي تشکيل شود که آن مرجع تصميم بگيرد که کدام زبان در مدارس تدريس شود.
منادي با اشاره به تصويب نهايي اين طرح در کميسيون و با بيان اينکه اميدوارم در صحن علني مجلس نيز راي آورده و تبديل به قانون شود، خاطرنشان کرد: بعد از تصويب اين قانون قرار است از سال ???? در پايه هاي هفتم و دهم تدريس ادبيات بومي انجام شود و ما هم در اين خصوص در حال آماده کردن سرفصل ها هستيم.
رييس کميسيون آموزش مجلس ادامه داد: قانون يک ماه به فرهنگستان ادب فارسي فرصت داده است تا سرفصل هاي زبان هر منطقه را به کمک کارشناسان بومي آن منطقه تعيين کند.
منادي در توضيح تدريس اين دروس توسط معلمان نيز گفت: براي اين منظور از دانشجويان دانشگاه فرهنگيان و از بين دانشجويان داوطلب استفاده مي شود و اين افراد بعد از گذراندن دوره ها، زبان هاي محلي را در مدارس تدريس مي کنند.
وي خاطرنشان کرد: آذربايجان 115 سال قبل به مدت 1 ماه تلاش کرد تا دموکراسي اجرا شود که اين هميشه نشان ميدهد آذربايجان و تبريز، سِر ايران است و اميدواريم اين قانون در صحن مجلس راي بياورد تا در سراسر ايران اجرا شود.