احرار خبر: يک پايگاه اينترنتي آمريکايي گزارش کرد که درگيريهاي داخلي در ترکيه و لفاظيهاي اخير آنکارا عليه ايران موجب شده است که گردشگران ايراني تمايل خود براي سفر به ترکيه را از دست بدهند.
به گزارش احرار خبر، پايگاه اينترنتي «المانتيور» در گزارشي به کاهش تمايل مردم ايران براي سفر به ترکيه اشاره کرد و نوشت، در سالهاي گذشته، روابط اقتصادي و سياسي تهران و آنکارا به اندازهاي بود که ترکيه به عنوان مقصد شماره يک گردشگران ايراني به حساب ميآمد.
اين گزارش سپس ادامه داد، با اينحال، يکسري رخدادهايي که در سال جاري ميلادي به وجود آمد، موجب شد که گردشگران ايراني تمايل چندان زيادي براي سفر به ترکيه نداشته باشند و جاذبههاي اين کشور برايشان فاقد اهميت شود.
اين پايگاه آمريکايي يکي از دلايلي که گردشگران ايراني علاقه خود را براي سفر به ترکيه از دست دادند، سوءرفتار مقامات ترکيه و لفاظيهاي ضدايراني آنکارا بوده است.
مهرداد، محققي که در دانشگاه «ازمير» ترکيه گردشگري ميخواند، به المانيتور گفت: «اخبار مرتبط با جنگ داخلي در شرق ترکيه تا حد زيادي رسانههاي خبري ايران را تقويت کرده است. در چند ماه اخير و به ويژه بعد از عمليات نظامي در استانهاي شرقي کردنشين ترکيه، گردشگران ايراني در خصوص اوضاع امنيتي ترکيه نگراني بيشتري پيدا کردهاند. به همين دليل خانوادههاي ايراني که پيشتر براي تعطيلات و سفر به ترکيه ميآمدند، هماکنون به ارمنستان و دبي سفر ميکنند».
المانيتور همچنين به نقل از «فؤاد شمس» کارشناس گردشگري گزارش کرد: «از زمان آغاز جنگ داخلي در سوريه و تنشهايي که به دنبال آن به راه افتاد، تمايل مردم ايران براي سفر به ترکيه نيز کاهش پيدا کرد. بي ميلي مردم ايران براي سفر به ترکيه به قدري زياد شده است که حتي فروش و تخفيفهاي ويژه تورهاي گردشگري نيز نتوانسته مردم ايران را براي سفر به ترکيه جذب کند».
اين گزارش همچنين افزود که لفاظيهاي ضدايراني مقامات ترکيه نيز تأثير بسيار منفي بر افکار عمومي مردم ايران برجاي گذاشته است. بسياري از مردم ايران به دنبال جايگزين کردن ترکيه با يک کشور ديگر بعنوان مقصد سفرهاي خود هستند و در نتيجه کشورهايي چون ارمنستان، تاجيکستان و گرجستان در سالهاي اخير جذابيت بيشتري براي گردشگران ايراني پيدا کرده است.
طبق نظرسنجيهاي صورت گرفته، نيمي از گردشگران خارجي که از ارمنستان بازديد ميکنند، ايراني هستند و المانيتور گزارش کرد که در آينده ديگر ترکيه مقصد محبوب گردشگران ايراني نخواهد بود.
با توجه به حوادث اخيري که در ترکيه به وقوع پيوسته و در برخي از آنها گردشگران ايراني نيز هدف قرار گرفته شدند، همچون حمله به اتوبوس گردشگران در شرق ترکيه و دو انفجار که قطار تهران-آنکارا را هدف قرار داد، شمس به المانيتور گفت: «امنيت بخش مهمي از گردشگري است. گردشگران تنها به مکانهايي که احساس امنيت کنند، سفر ميکنند. اگر بشنوند که يک کشور خاص، درگير ناآراميهاي داخلي است و در معرض خطر انفجار و بمبگذاري قرار دارند، به طور کل سفر به آن کشور را لغو ميکنند».
اين گزارش سپس به نارضايتي گردشگران ايراني از وضعيت امنيتي ترکيه اشاره کرد و نوشت که گردشگران ايراني نگران ربوده شدن چمدانهايشان در حين سفر با خطوط هوايي ترکيه هستند.
سال گذشته برخي رسانههاي ايراني از جمله روزنامه شرق گزارش کرد که گردشگران ايراني به خاطر اعتراض به تأخير پرواز ترکيه دستگير شدهاند و به همين دليل ميزان نارضايتي در بين گردشگران ايراني افزايش يافته است. برخي از گردشگران ايراني به واسطه مسموميت غذايي بيمار شدند و تحت درمان پزشکي مناسب در ترکيه قرار نگرفتند و مجبور شدند مبالغ زيادي را براي درمان ضروري خود پرداخت کنند.
از طرف ديگر، روز 15 دسامبر گزارشي در رسانههاي ترکيه منتشر شد مبني بر آنکه آنکارا تصميم گرفته است تا از نزديک بر 3 هزار و 800 شرکت ايراني فعال در ترکيه نظارت داشته باشند.
المانيتور به نقل از تحليلگران درباره اين خبر نوشت: «اينگونه سرکوبگريها جديد نيست. از زمان فساد مالي دولت اردوغان که به استعفاي شماري از وزرا و دستگيري يک تاجر ايراني به نام رضا ضراب منجر شد، پليس ترکيه از نزديک به شرکتها و تاجران ايراني نظارت دارد و نمونههايي وجود دارد که نشان ميدهد که پليس ترکيه رفتار دوستانهاي با شهروندان ايراني ندارد».
اين گزارش در پايان نوشت که تحولات اخير بعلاوه تنشهاي اخير بين ترکيه و روسيه، فرصتي به وجود آمده است که ايران گردشگران روس را جذب کند. زمان آن رسيده است که ايران گردشگران روس را ترغيب کند که به جاي ترکيه به ايران سفر کنند. روسها هميشه به ديدن از سواحل گرم خليجفارس که هميشه برايشان جاذبه داشته، علاقمند بودهاند