احرار : در نشست خبري که با حضور معاون وزير امور جوانان وزارت ورزش و جوانان کشور و همچنين مدير کل صنعت، معدن و تجارت در دانشگاه هنر اسلامي برگزار شد بر اهميت صنايع خلاق و فرهنگي به عنوان موتور محرک اقتصاد تاکيد شد .
مدير کل صنعت، معدن و تجارت آذربايجان شرقي، صابر پرنيان، در نشست خبري با اصحاب رسانه به اهميت صنايع خلاق و فرهنگي در اقتصاد کشور اشاره کرد و تاکيد کرد که اين صنايع ميتوانند به عنوان يک موتور محرک، نقش بسزايي در توسعه اقتصادي و معرفي فرهنگ ايران به دنيا ايفا کنند.
وي با بيان اينکه صنايع خلاق و فرهنگي يک مبحث نوظهور در کشور هستند، افزود: «اين صنايع در دنياي امروز به عنوان يکي از ارکان اصلي اقتصاد شناخته ميشوند و ميتوانند زمينهساز رشد و توسعه اقتصادي باشند. متاسفانه در کشور ما اين بخش به اندازه کافي مورد توجه قرار نگرفته است، در حالي که ميتواند به توليد ثروت، اشتغالزايي و معرفي فرهنگ ايراني به جهان کمک کند.»
مدير کل صمت آذربايجان شرقي همچنين به چالشها و مشکلاتي که صنايع خلاق با آن مواجه هستند اشاره کردو گفت: «در حال حاضر زيرساختهاي لازم براي حمايت از صنايع خلاق در کشور فراهم نيست و ظرفيتهاي لازم براي توسعه اين صنايع وجود ندارد. در اين صنايع، نقش دانش و تفکر بسيار زياد است که متاسفانه تا حدودي مغفول واقع شده است.»
وي ابراز اميدواري کرد که رويدادي که در دانشگاه هنر برگزار شده، بتواند نقطه آغازي براي گسترش صنايع خلاق و فرهنگي در کشور باشد و به عنوان يک راهکار موثر در جهت توسعه اين صنايع در نظر گرفته شود.
صابر پرنيان همچنين تاکيد کرد که در آينده نزديک، دکترين ويژهاي براي صنايع خلاق در اتاق بازرگاني، انجمنها و دستگاههاي دولتي ايجاد خواهد شد. وي افزود: «ما آمادهايم که اين صنايع که با نگاه به گذشته پر افتخار ايران و آيندهاي پر فروغ در حال رشد هستند، بتوانند در توليد ثروت و رشد اقتصادي کشور سهم بسزايي ايفا کنند.»
مدير کل صمت آذربايجان شرقي در پايان اظهار داشت: «هدف ما اين است که با بهرهگيري از دانش، فناوري و منابع انساني، ايران بتواند در عرصه جهاني در اين صنايع نقشآفريني کند و به رشد اقتصادي و بهبود کيفيت زندگي مردم کمک کند. ما به دنبال ارتباط مستمر و سازنده ميان ايدههاي نو و بخشهاي خصوصي و دولتي هستيم تا سرمايهگذاري در اين بخشها شکل بگيرد و در نهايت به توسعه صنايع خلاق در کشور کمک کند.»
رشد و بالندگي هنر در تبريز
عليرضا رحيمي، معاون وزير ورزش و دبير شوراي عالي جوانان کشور نيز در ابتداي سخنان خود با اشاره به تاريخ پر افتخار تبريز در عرصه هنر اسلامي گفت: «از سالها پيش و با آغاز کارهاي فرهنگي و هنري توسط شخصيتهايي چون آقاي کينژاد، شجره طيبهاي در اين شهر شکل گرفت که امروز شاهد رشد و بالندگي آن هستيم. تبريز در حال حاضر تبديل به يکي از قطبهاي هنر اسلامي در کشور شده است و هنر بهطور آکادميک و علمي در اين شهر ارائه ميشود.»
وي افزود: «مرکز نوآوري دانشگاه هنر اسلامي تبريز در سال اول خود با چالشهايي روبهرو بود، اما در سال دوم اين مرکز قصد دارد محصولات فرهنگي و هنري توليد کند که نه تنها در سطح کشور، بلکه در سطح جهاني نيز صداي هنر ايراني را طنينانداز کند. اين محصولات ميتوانند نمايانگر توانمنديهاي جوانان و هنرمندان تبريز باشند.»
تبريز و نقش بيبديل در صادرات هنر ايراني
دکتر رحيمي در ادامه به ظرفيتهاي تبريز در عرصه صادرات هنر ايراني اشاره کرد و گفت: «تبريز با غناي فرهنگي و هنري خود، از مزيت نزديکي به بازارهاي اروپا و آسياي ميانه بهرهمند است. اين ويژگي ميتواند تبريز را به يک مرکز مهم براي صادرات محصولات هنري تبديل کند. ما ميتوانيم آثار هنري مانند فيلمهاي کوتاه، انيميشنها و توليدات چندرسانهاي را به بازارهاي جهاني صادر کرده و فرهنگ ايراني را به ديگر کشورها معرفي کنيم.»
وي در خصوص اهميت حضور هنر ايراني در سطح جهاني افزود: «از قديم گفتهاند که هنر نزد ايرانيان است و بس. حالا اين جمله بايد تبديل به واقعيتي ملموس شود. هنر ايراني، با سبک و اسلوب خاص خود، در دنيا شناخته شده است و بايد تلاش کنيم تا اين هنر را به شکل گستردهتري در سطح بينالمللي معرفي کنيم.»
ايجاد مراکز نوآوري و کارآفريني در تبريز
معاون وزير ورزش در اين نشست بر لزوم ايجاد مراکز نوآوري و فناوري در تبريز تأکيد کرد و گفت: «يکي از نيازهاي اساسي ما در تبريز، راهاندازي مراکز نوآوري است که بتوانند بهطور ويژه در حوزههاي هنر، فناوري و صنايع خلاق کارآفريني ايجاد کنند. مراکزي که نه تنها زمينه اشتغالزايي را فراهم کنند بلکه بتوانند بسترهاي لازم براي تجاريسازي آثار هنري را فراهم سازند.»
رحيمي همچنين اشاره کرد که در اين راستا، پيگيريهايي براي راهاندازي «کارخانه نوآوري» در تبريز در حال انجام است. او ادامه داد: «با وجود پيگيريهاي صورتگرفته، ايجاد چنين مراکزي در تبريز در دستور کاراست. اين مراکز ميتوانند نقش بزرگي در توانمندسازي جوانان هنرمند و کارآفرين ايفا کنند.»
هنر و حکمراني: تبريز به عنوان پيشرو در حکمراني کشور
رحيمي به نقش تبريز در حوزه حکمراني کشور اشاره کرد و گفت: «تبريز در تاريخ ايران به عنوان يک مرکز حکمراني شناخته شده است. امروز نيز تبريز ميتواند در عرصه حکمراني فرهنگي و هنري کشور پيشرو باشد. هنر و حکمراني در کنار يکديگر ميتوانند همافزايي بينظيري ايجاد کنند که نه تنها به رشد فرهنگي کمک ميکند، بلکه ميتواند زمينهساز تحول در بسياري از ديگر عرصهها باشد.»
وي در اين بخش از سخنان خود اضافه کرد: «حکمراني امروز در تبريز رويکرد نويني را به عرصههاي مختلف معرفي کرده و افکار جديدي در اين حوزه مطرح شده است که ميتواند در آينده نزديک تأثيرات گستردهاي در سطح کشور داشته باشد.»
عليرضا رحيمي در پاسخ به چالشهاي پيشرو در احداث مراکز نوآوري اظهار داشت : متأسفانه بسياري از ظرفيتها مغفول ماندهاند، اما اگر اراده لازم براي استفاده از اين ظرفيتها وجود داشته باشد و همافزايي مناسب ميان نهادها برقرار شود، ميتوان به نتايج قابل توجهي دست يافت." رحيمي همچنين ابراز اميدواري کرد که با توجه به عزم موجود، به ويژه در دانشگاه هنر، در نيمه اول سال 1404شاهد افتتاح اين مراکز نوآوري باشيم.
دکتر رحيمي همچنين بر لزوم توجه بيشتر به جوانان و هنرمندان خلاق در استان تأکيد کرد و گفت: «جوانان، بهويژه در حوزه هنر، نقش مهمي در شکلدهي به آينده کشور دارند. براي اينکه هنر را به يک موتور اقتصادي و اشتغالزايي تبديل کنيم، نيازمند حمايتهاي ويژه از سوي دولت و بخش خصوصي هستيم. ايجاد مراکز نوآوري و حمايت از کارآفرينان جوان ميتواند راهگشاي اين مسئله باشد.»
وي اضافه کرد: «در تبريز، با وجود دانشگاههاي برجستهاي مانند دانشگاه هنر اسلامي تبريز و همچنين پتانسيلهاي فرهنگي استان، ميتوان شرايطي را فراهم کرد که جوانان هنرمند به راحتي وارد عرصه کارآفريني شوند و آثارشان به توليد و اشتغال منتهي شود.»
نقش تبريز در هنرهاي منطقهاي و بينالمللي
دکتر رحيمي در پايان صحبتهاي خود به ظرفيتهاي تبريز در ايجاد هابهاي فرهنگي و هنري منطقهاي اشاره کرد و گفت: «تبريز با توجه به موقعيت جغرافيايي و نزديکي به بازارهاي جهاني، ميتواند بهعنوان يک هابفرهنگي و هنري منطقهاي معرفي شود. اين امر نه تنها موجب ارتقاي سطح هنر در تبريز خواهد شد، بلکه به توليدات هنري ايراني در سطح جهاني کمک خواهد کرد.»
او ادامه داد: «ما ميتوانيم از طريق تبريز، توليدات هنري همچون فيلمهاي کوتاه، انيميشنها، و آثار چندرسانهاي را به کشورهاي مختلف صادر کنيم و اين هنرها را به عنوان يک برند ملي معرفي کنيم.»
امروز آخرين روز رويداد دمودي با حضور 11 سرمايهگذار برجسته ازجمله بنياد برکت و کسب و کار اسن قدس برگزار شد. اين رويداد با هدف توسعه بازار بنگاههاي اقتصادي و تبديل آنها به فضاهاي کسب و کار پايدار، به معرفي و حمايت از بنگاههاي کوچک در راستاي رشد اقتصادي و اشتغالزايي پرداخت.
در اين رويداد، تفاهمنامهاي ميان سرمايهگذاران و برگزارکنندگان به امضا رسيد که بر اساس آن، به بنگاههاي کوچک و متوسط کمک ميشود تا در بازار داخلي و بينالمللي رشد کنند. يکي از بخشهاي مهم اين تفاهمنامه، توسعه اشتغال از طريق حمايت از بنگاههاي اقتصادي کوچک بود که ميتواند تأثير زيادي در ارتقاي وضعيت اقتصادي کشور داشته باشد.
اين اقدام، گامي مهم در راستاي تقويت بخش خصوصي، حمايت از کارآفرينان و ايجاد فرصتهاي شغلي جديد در کشور به شمار ميرود.