احرارنيوز:مديرکل راه و شهرسازي آذربايجان شرقي، ايران را يکي از زلزله خيز ترين کشورهاي دنيا خواند و گفت: کشور ما در کمربند زلزله دنيا قرار گرفته و بيشتر نقاط کشور، زلزله خيز هستند. در اين ميان، تبريز در محل تلاقي چند گسل واقع شده که در صورت وقوع زلزله، بخصوص در حاشيه شمالي شهر که بر روي گسل احداث شده، خسارات سنگيني را متحمل خواهيم شد.
توحيد اخلاقي، در کنفرانس بين المللي ژئو تکنيک و مهندسي لرزه اي در تبريز ضمن اشاره به موقعيت جغرافيايي تبريز و قرار گرفتن در مسير گسل هاي مهم، گفت: با توجه به شرايط لرزهاي بالايي که بر تبريز حاکم است، اين شهر مستعد زلزله هاي شديدي است و برگزاري چنين کنفرانس ها و برنامه هايي به مسئولان استان يادآوري مي کند که در اجراي طرح هاي مختلف و ساخت و سازها، نسبت به رعايت اصول ايمني دقت کافي داشته باشند.
وي در ادامه، به دو بخشي که در پايداري و ايمني ساخت و سازها، نقش اساسي دارند، اشاره کرد و افزود: ژئوتکنيک و زمين، دو بخش تفکيک ناپذير هستند که در ايمني و پايداري ساخت و سازها نقش اساسي دارند.
مديرکل راه و شهرسازي استان، در توضيح اين اهميت گفت: تمام سازه ها روي زمين احداث مي شوند و بار وزن آنها بر روي زمين است؛ بدين ترتيب اگر مشکلي در زمين پيش بيايد، سازه ها نيز در نتيجه اين مشکل، لطمه مي خورند.
وي در زمينه اهميت شناخت زمين و نقش آن در بروز زمين لرزه ها تصريح کرد: شناخت زمين و اطلاع از وضعيت آن هنگام وارد شدن بارهاي مختلف، اهميت ويژه اي دارد و اين، همان بخشي است که در طراحي ها و اجراي سازه ها، از جانب ما مورد غفلت واقع شده است.
مديرعامل راه و شهرسازي استان تاکيد کرد: در اين بخش تعاريف و ناگفته هاي مهم زيادي وجود دارد که بايد به صورت قوانين و مقررات ويژه، وارد استانداردهاي ساخت و ساز شود.
اخلاقي همچنين به لزوم پهنه بندي ها در تقسيمات و طرح هاي شهري اشاره کرد و اضافه کرد: مناطق مختلف شهر، بايد در دو حوزه زمين لرزه و زمين لغزش پهنه بندي شوند؛ چرا که لغزش زمين هم به اندازه زمين لرزه داراي اهميت است و گاه خسارات وارده ناشي از آن، بيشتر از زمين لرزه هاست و متاسفانه، جاي اين پهنه بندي ها در طرح هاي تفصيلي و طرح جامع شهرهاي کشور خالي است؛ در حالي که تمامي کاربريها بايد براساس اين پهنهبندي ها صورت گيرد.
وي، گسل تبريز را يکي از پهنه هاي پرخطر دانست و تاکيد کرد که مقابله با نتايج و اثرات منفي آن، همت متخصصين را مي طلبد تا در مورد اثرات اين گسل، بررسي هاي لازم را انجام دهند.
مدير کل راه و شهرسازي استان، به ساخت و سازهاي موجود در اطراف اين گسل نيز اشاره و اضافه کرد: در اطراف و حتي روي گسل تبريز، دو نوع ساخت و ساز وجود دارد که يکي، ساخت و سازهاي مدرن و ديگري سکونت گاه هاي غير رسمي هستند.
اخلاقي خاطر نشان کرد: هر دو اين ساخت و سازها، آسيب پذيرند؛ با اين تمايز که سکونت گاه هاي غير رسمي در زلزله هايي با شدت پايين هم صدمه مي بينند و سازه هاي مدرن، در زلزله هاي شديد آسيب پذيرند.
وي افزود: ضمن اين که اميدوارم نتايج اين کنفرانس و بحث هاي علمي آن در نحوه ساخت و سازها مورد استفاده قرار گيرد، از صاحبان دانش در اين عرصه مي خواهم که وارد عرصه شوند؛ چرا که بحث هاي تئوري و گفت و شنود، دردي را دوا نمي کند و بايد به روش هاي کاربردي بها داده شود.