احرار: استاد حيدر عباسي(باريشماز)، به عنوان چهارمين هنرمند مراغه اي گواهينامهي درجه يک هنري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي را دريافت کرد.
اين گواهينامه با حضور مسئولان استاني و شهرستاني در منزل استادعباسي به پاس انجام خدمات فرهنگي و هنري به اين هنرمند اهدا شد.
سيدقاسم ناظمي مديرکل فرهنگ و ارشاد اسلامي آذربايجانشرقي در اين ديدار اظهار کرد: امروزه شهرها را با شخصيّتها و مفاخري که که در آن منطقه پرورش يافته اند، ميشناسند و ما نيز بايد به وجود شخصيتهاي بزرگ عرصهي علم، فرهنگ و هنر خطهي آذربايجان و البته شهر فرهنگي و تاريخي مراغه همچون استاد باريشماز و استاد کريمي بر خود بباليم و به آن افتخار کنيم.
وي با اشاره به شخصيت فرهنگي و هنري استاد باريشماز ادامه داد: استاد فرزانه، اديب، شاعر و نويسندهي شهير مراغهاي، استاد حيدر عباسي همواره ذوق پرهيز از دنيا و عناوين دنيوي داشته، ليکن اهداي نشان درجه يک هنري به اين هنرمند، اداي احترامي است به سالها تلاش و زحمات او که از سوي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي اعطا ميشود.
وي اضافه کرد: بايد جايگاه اين اديب فرهيخته را که توانسته آثار بسياري از جمله «ترجمه و شرح مثنويمعنوي» و «ترجمه و شرح نهجالبلاغه» را به زبان ترکي آذربايجاني خلق کند، ارج نهيم.
ناظمي افزود: ادارهي کل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان نيز آماده است تا در انتشار آثاري چند از استاد باريشماز که تاکنون به زيور طبع آراسته نگشتهاند، همکاري کند تا آثار فاخر اين استاد در زمينههاي فرهنگي و اسلامي در اختيار عموم قرار گيرد.
امام جمعه مراغه نيز با اشاره به هنر استاد باريشماز گفت: او علاوه بر شعر و ادبيات در زمينهي هنرهايي چون خوشنويسي و نقاشي نيز سرآمد است.
آيتالله محمدتقي پورمحمدي افزود: در گذشته مفاخر بزرگي در زمينههاي علمي، فرهنگي و ادبي در اين خطه زندگي کردهاند و امروز نيز مفاخر بزرگي چون استاد کريمي و استاد حيدر عباسي با شهرت ملي در اين کهنشهر سکونت دارند.
وي ادامه داد: استاد باريشماز در رابطه با ترجمهي مثنويمعنوي و نهجالبلاغه به ترکي زحمتهاي ارزشمندي کشيده و آثاري فاخر از او به جاي مانده است.
وي اضافه کرد: آذربايجان همواره مهد شخصيتها و مشاهير بزرگ فرهنگي چون استاد شهريار، خاقاني، صائبتبريزي، اوحدي و... بوده و اکنون نيز ارجنهادن به تلاشها و جايگاه فرهنگي و هنري استاد حيدر عباسي کاري ارزشمند است.
معاون استاندار و فرماندار شهرستان ويژهي مراغه نيز ضمن قدرداني از سالها تلاش فرهنگي و هنري استاد عباسي گفت: نشان واقعي استاد باريشماز که در ارادت قلبي اهالي فرهنگ و هنر مراغه به او تجلي مييابد، سالها پيش از سوي مردم اين خطّه به اين استاد اهدا شده است.
سيّدعلي موسوي افزود: بودن و زيستن در کنار مفاخر و شخصيتهاي ارزشمند فرهنگي و هنري چون استاد حيدر عبّاسي و استاد کريمي افتخاري براي همهي مسئولان و خدمتگزاران مردم است.
وي اضافه کرد: اعطاي نشان درجهي يک هنري از سوي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي نيز ارجنهادن به جايگاه والاي فرهنگ و هنر اين شهرستان تاريخي و نيز شخصيت بزرگي چون استاد باريشماز است.
شهردار مراغه نيز با اشاره به مقام ارزشمند استاد باريشماز گفت: وجود شخصيتهاي بزرگ فرهنگي و هنري از جمله استاد کريمي و استاد عباسي برگ زريني در تاريخ اين کهنشهر به شمار ميرود.
شهرام مروتي افزود: امروز بايد به همعصر بودن با اساتيد و بزرگان علم، فرهنگ و هنر افتخار و از ظرفيت و جايگاه آنان صيانت کنيم زيرا آنان مايهي اعتلاي فرهنگي و اجتماعي جامعه هستند.
وي اضافه کرد: اهداي نشان هنري به استاد حيدر عباسي نشاندهندهي غناي فرهنگي شهر تاريخي مراغه است که برگرفته از هويت و پيشينيهي پرافتخار اين خطه در ساليان گذشته است.
حيدر عباسي، متخلص به باريشماز، در دوم ارديبهشتماه 1322خورشيدي در مراغه به دنيا آمد. وي مدرک کارشناسي خود را در رشتهي زبان و ادبيّات انگليسي اخذ کرد. باريشماز علاوه بر ترجمهي متون از زبان فارسي و عربي به ترکي آذري و سرودن شعر و نگارش نمايشنامه و داستان، به هنرهايي چون نقاشي، حکاکي و خوشنويسي نيز ميپردازد.
از جمله آثار وي ميتوان به کتابهاي «نغمهداغي»، «چاغيريلماميش قوناقلار»، «اودوملو ديرهک»، «دارتيلماميش دنلر»، «شرح انور؛ ترجمه و تفسير مثنوي معنوي به ترکي»، «نهجالبلاغهنين تورکجه ترجمهسي»، «گولندده هرزامان»، «سَس»، «دووارلار»، «دوردلوکلر»، «وَالعصر»، «تبّت يدا»، «نَمي از يَم»، «ايشارانتيلار»، «کعبه و قانلياذان»، «هفتاد بند استغفار»، «حبل ممدود»، «شبهاي حرا» و «رهآورد سفر» اشاره کرد.
گواهينامه هنري يکي از درجه هايي است که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي به هنرمندان اعطا ميکند و اين درجهي هنري جايگزين مدرک علمي يک هنرمند است. اين گواهينامه توسط شوراي ارزشيابي هنرمندان، نويسندگان و شاعران کشور و بر اساس ميزان تأثيرگذاري، تجربه و فعاليت تخصصي و حرفهاي هنرمندان حائز شرايط رشتههاي مختلف به هنرمندان اعطا ميشود.
گواهينامه در پنج سطح و با تأييد وزارت علوم، تحقيقات و فناوري به ترتيب درجه يک معادل مدرک دکتري، درجهي دو معادل مدرک کارشناسي ارشد، درجهي سه معادل مدرک کارشناسي، درجهي چهار معادل مدرک فوق ديپلم و درجهي پنج معادل مدرک ديپلم به هنرمندان داده ميشود.
به نقل از روابط عمومي اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامي آذربايجانشرقي، پيش از اين هنرمندان بزرگي از شهر مراغه همچون استاد يوسف پوريا در رشتهي موسيقي، استاد فقيد يداللّه صمدي در رشتهي فيلمسازي، استاد حسين کريمي در رشتهي شعر آييني نشان درجهي يک هنري را دريافت کرده بودند و استاد «باريشماز» چهارمين دريافتکنندهي اين نشان ارزشمند ملي از شهر هنر پرور مراغه به شمار ميرود.