احرار: صنايع آذربايجانشرقي از سال ها قبل با چالش تامين نيروي برق براي راهاندازي واحدهاي جديد و توسعه واحدهاي موجود مواجه بودهاند و اين مشکل در دو سه سال اخير بيشتر شده است.
اظهارات اخير يونس ژائله، رييس اتاق بازرگاني تبريز، مبني بر کمبود 10 هزار مگاواتي برق در بخش توليد و صنعت آذربايجان شرقي، از جدي بودن مشکل و ضرورت اتخاذ تدابير جدي براي عبور از آن در قالب اجراي برنامه هاي ميان مدت و دراز مدت حکايت مي کند.
اهميت کمبود برق براي صنايع آذربايجان شرقي، به ويژه زماني دوچندان مي شود که بدانيم افشين روشن ميلاني، مدير عامل برق منطقه اي آذربايجان نيز از رشد سالانه چهار درصدي مصرف انرژي در اين خطه سخن گفته است.
از سوي ديگر، تجربيات سال هاي اخير نشان مي دهد که در مواقع اوج مصرف برق در آذربايجان شرقي، نهادهاي مسوول، بخش صنعت و توليد را به کاهش مصرف براي پيشگيري از بروز مشکل يا به حداقل رساندن قطعي برق مي کنند، اما واقعيت اين است که صنعت آذربايجان شرقي يک چهارم استان هاي هم تراز از قبيل استان فارس برق مصرف مي کنند.
کارشناسان حوزه انرژي با اشاره به فرسوده بودن بخش عمده نيروگاه هاي آذربايجان شرقي، ساخت نيروگاه هاي جديد، به ويژه نيروگاه هاي تجديد پذير را تنها راه برون رفت از مشکل کمبود برق در اين خطه به طور عام و براي صنعت به طور خاص مي دانند و بر لزوم اهتمام جدي براي فراهم کردن بستر جذب و جلب سرمايه گذاري هاي جديد در اين حوزه راهبردي تاکيد دارند.
با اين نگاه، علي اصغر عباس زاده، مديرکل امور اقتصادي و دارايي و نايب رئيس مرکز خدمات سرمايهگذاري آذربايجانشرقي در گفت و گو با ايرنا از وجود طرح هاي هاي آماده سرمايه گذاري استان در حوزه انرژي خبر مي دهد و از ساخت نيروگاه خورشيدي 190 مگاواتي و 500 مگاواتي تجديدپذير در شهرک هاي صنعتي يا اطراف درياچه اروميه، ساخت نيروگاه بادي 400 مگاواتي و يک نيروگاه ديگر در تبريز به عنوان برخي از آنها ياد مي کند.
صنعت آذربايجان شرقي 10هزار مگاوات کمبود انرژي دارد
رئيس اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و کشاورزي تبريز از کمبود انرژي به عنوان يکي از چالش هاي بنيادين صنعت آذربايجان شرقي در شرايط فعلي و طرح هاي توسعه اي آن براي آينده نام مي برد و توضيح مي دهد: اکنون با کمبود 10هزار مگاواتي برق مواجه هستيم، در حاليکه اگر 70واحد پرمصرف استان را تعطيل کنيم، حدود 200 مگاوات صرفه جويي خواهد شد که سهم بسيار ناچيزي از کمبود را جبران خواهد کرد، لذا ما انتظار داريم برنامهي مشخصي داده شود تا تکليف بخش خصوصي و شهرکهاي صنعتي مشخص شود.
يونس ژائله اضافه مي کند: تصور اينکه با تعطيلي کارخانهها و مراکز توليدي و صنعتي چه مشکلاتي در شهر و استان به وجود خواهد آمد، بسيار دشوار است و به همين دليل بايد براي آينده برق کشور برنامه جدي داشته باشيم.
وي ادامه مي دهد: با توجه به اين که در سالهاي قبل نيز با مشکل قطعي برق مواجه بوديم، سوال اصلي اين است که چرا براي حل اين مشکل اقدامي انجام نداديم و چه کار بايد ميکرديم که نکردهايم.
ژائله تاکيد مي کند: بايد تکليف بخش خصوصي مشخص شود؛ اگر برنامهاي براي توليد برق وجود دارد همه بايد ورود پيدا کنيم اما اگر قصد و نيتي وجود دارد که توليد برق، انحصاري باشد در سالهاي بعد نيز با کمبود برق مواجه خواهيم شد که اين موضوع بيتدبيري محض است.
رئيس اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و کشاورزي تبريز با بيان اينکه سدهاي موجود براي توليد برق نبوده، بلکه براي بحث تامين آب کشاورزي هستند، افزود: ما در بحث اورهال کردن کارخانجات توليد برق در کشور به موقع اقدام نميکنيم و در کنار اينموضوع عواملي مانند تحريم، نرسيدن بودجه، و غيره، مشکلاتي را در توليد و تامين برق به وجود آورده است.
وي ادامه مي دهد: سال گذشته قرار بود به مقدار 120 مگاوات برق در شهرکهاي صنعتي استان توليد شود حتي محل احداث نيروگاه نيز مشخص شد اما نميدانيم به چه دليل عدهاي مخالف اجراي اين مصوبه هستند.
ژائله تاکيد دارد: قطعي برق منجر به فلج شدن صنايع استان مي شود و اما اگر قرار است با قطعي برق در اين بخش مواجه شويم، بايد برخي امتيازات به صاحبان واحدهاي توليدي و صنعتي داده شود.
وي مي گويد: اگر قطعي برق اتفاقي خارج از اراده باشد، پس بايد در مقابل آن يکسري امتيازات از بابت مالياتي يا بيمه تامين اجتماعي براي صاحبان صنايع در نظر گرفته شود چرا که با وجود قطعي برق، واحدها همچنان بايد نسبت به پرداخت حق بيمه و ماليات مبادرت بورزند که لازم است اين تدبير صورت گيرد که واحدها با وجود تعطيلي چگونه بايد اين هزينه ها را پرداخت کنند.
وي با بيان اينکه در شرايط فعلي بايد دستگاه هاي اجرايي ياريگر بخش توليد باشند، گفت: اينکه از همه طرف به بخش توليد و صنعت فشار وارد کنيم، قطعا اين فشار، مي تواند سبب اتفاقات ناگواري براي بخش صنعت شود که گريبان گير کل جامعه خواهد شد. بايد با مديريت صحيح همه جانبه، اين بحران را رد کنيم.
تعطيلي صنايع عواقب زيادي دارد
عضو هيات نمايندگان اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و کشاورزي تبريز نيز مي گويد: ما تمامي دغدغهها و مشکلات اصحاب صنايع آذربايجان شرقي را درک ميکنيم و چندين گزينه را براي جبران مشکل قطعي برق بررسي کردهايم که يکي از آنها اين بود که هر شهرک صنعتي يک روز در هفته تعطيل شود، اما با اين کار هم کمبود برق جبران نشد.
مسعود بنابيان اضافه مي کند: با توجه به اينکه قطعي برق منازل و بيمارستانها، مسائل و مشکلاتي را به وجود ميآورد، در شوراي عالي امنيت ملي تصويب شد که 70 واحد صنعتي با مصرف بالاي سه مگاوات، در دو هفته آينده تعطيل شود، اما رعايت آن براي صنايع مقدور نيست چراکه تعطيلي واحدهايي مانند مرغداريها، واحدهاي توليد لبنيات و سيمان صوفيان عواقب زيادي را به دنبال خواهد داشت.
توازني بين مصرف و توليد برق وجود ندارد
مديرکل مديريت بحران استانداري آذربايجانشرقي نيز با تاييد کمبود برق در حوزه صنعت توضيح مي دهد: ميزان بارش هاي امسال 28درصد و روانآب ها و ميزان آب سد ها 40درصد کاهش يافته و هوا نيز5.4 درجه گرمتر شده است که براساس گزارش ادارهي کل هواشناسي استان، گرماي تبريز در خردادماه امسال در طول 70سال گذشته بي سابقه بوده است.
محمدباقر هنربر با بيان اينکه نيروگاه آبي از مدار خارج شده و توازني بين مصرف و توليد وجود ندارد، ادامه داد: آذربايجان قطب صنعتي کشور است و آقاي استاندار نيز به شدت معترض وضعيت فعلي بوده و حتي در اين زمينه تماس هايي با وزير نيرو داشته است.
افزايش 2 هزار و 500 مگاواتي آذربايجان شرقي به برق در تابستان
مديرعامل شرکت توزيع برق منطقه اي آذربايجان با تاييد مشکل کمبود نيروي برق در آذربايجان شرقي مي گويد: هفت درصد مصرف برق اين منطقه سالانه افزايش مي يابد و بر اين اساس 2تا 3درصد خلاء به وجود مي آيد که با صرفه جويي مردم در مصرف انرژي و توافق نامه هاي شرکت هاي برق جبران مي شود.
افشين روشن ميلاني با اشاره به اينکه مصرف برق آذربايجانشرقي حدود 1500مگاوات است، تشريح مي کند: از اين ميزان، ?? الي ?? درصد توسط بخش صنعتي مصرف ميشود.
وي با بيان اينکه در فصول گرم سال از ساعت 12 تا 16 متوسط مصرف برق بسيار بالاست، اضافه مي کند: چنانچه در اين ساعتها از وسايل برقي استفاده نکنيم و درجه وسايل سرمايشي و کولر بين 22 تا 24 تنظيم کنيم تا مصرف برق مديريت ميشود.
مديرعامل شرکت توزيع برق منطقهاي آذربايجان با بيان اينکه مشترکان بخش صنعت متعهد شده اند پيک بار برق را 300مگاوات کاهش دهند تا از پاداش و مشوقهاي اين صرفه جويي بهره مند شوند، يادآوري مي کند: در فصل گرما اين مقدار برق از يکي از کشورهاي همسايه وارد ميشود.
ميلاني با بيان اينکه 14برابر صادرات برق در منطقه آذربايجان، واردات داريم، اعلام مي کند: مصرف برق تبريز نسبت به سال گذشته ? برابر افزايش يافته است.
وي ادامه مي دهد: حدود 120مگاوات نيروگاههاي کوچک مقياس در منطقه به توليد برق کمک ميکنند.
وي تاکيد مي کند: 15 هزار مگاوات تفاوت بين مصرف و توليد برق وجود دارد و ما براي جلوگيري از فروپاشي سيستم برق مجبور هستيم تمهيداتي انجام دهيم.
وي به تمامي واحدهاي توليدي و صنايع پيشنهاد ميکند که اگر توانايي خريد ژنراتور را دارند، حتما اين کار را انجام دهند و نسبت به خريد ژنراتور هاي گازي و گازوئيلي اقدام کنند.
در همين حال فرج نيا، مديرعامل شرکت توزيع نيروي برق آذربايجان شرقي نيز با اشاره به اينکه 820مگاوات نياز مصرف برق آذربايجان شرقي است، اعلام کرد: 2500مگاوات نياز جديد استان در ايام تابستان است که بايد توسط نيروگاهها تأمين شود.