احرار: سفير ژاپن در ايران گفت: اقدامات خوبي براي احياي درياچه اروميه انجام شده و خوشحاليم که اين پهنه آبي در حال احياست.
ايرنا --«کازو توشي آيکاوا» روز سه شنبه در ديدار با معاون هماهنگي امور عمراني استاندار آذربايجانشرقي با اشاره به اينکه دومين باري است که به تبريز سفر مي کند، افزود: اين بار به همراه تيم «برنامه پيشرفت و توسعه سازمان ملل متحد» (موسوم به «يو.ان.دي.پي») به تبريز سفر کرده ام تا روند برنامه هاي اجرايي مشترک احياي درياچه اروميه را از نزديک مشاهده کنيم.
وي گفت: آژانس همکاري هاي بين المللي ژاپن (جايکا) نيز براي احياي درياچه اروميه با دولت جمهوري اسلامي ايران همکاري مي کند.
آيکاوا اظهار کرد: تلاش هاي خوبي براي احياي درياچه اروميه صورت گرفته و خيلي خوشحالم که مشاهده مي کنم درياچه اروميه در حال احياست و اميدواريم با همدلي و همکاري شرکاي اجرايي ،اقدامات بيشتري در اين راستا انجام دهيم.
وي اضافه کرد: درياچه اروميه، فرصت ها و منابع زيادي را براي افرادي که در حوزه درياچه اروميه زندگي مي کنند، به وجود آورده است.
سفير ژاپن در ايران با قدرداني از همکاري استانداري آذربايجان شرقي با «جايکا» در بحش احياي درياچه اروميه، گفت: کشور ژاپن در آذربايجان شرقي کنسولگري ندارد، ولي مديريت ارشد استان از برنامه هاي سفارت ژاپن در اين سال ها به خوبي حمايت کرده است.
وي گفت: با شيوع کرونا محدوديتهاي بسياري، تحميل و سفرها محدود شده است و وزارت امور خارجه ايران، اجازه ويژه براي سفر به استان آذربايجان شرقي صادر کرد تا از نزديک پروژه هاي احياي درياچه اروميه را پيگيري کنيم که اين نشان مي دهد احياي درياچه براي دولت در سطح ملي داراي اهميت است.
«آيکاوا» همچنين با اشاره به اينکه آذربايجان شرقي داراي ظرفيتهاي بسيار خوب گردشگري است، گفت: بسيار علاقه مند به گسترش مراودات گردشگري با اين استان هستيم.
طرح هاي «برنامه توسعه سازمان ملل متحد» براي احياي درياچه اروميه به خوبي اجرا مي شوند
نماينده مقيم «برنامه توسعه ملل متحد» در ايران نيز در اين ديدار گفت: آذربايجان شرقي استان ثروتمندي است و يکي از مهم ترين تهيه کنندگان سبد غذايي ايران است.
«کلوديو پروويداس» افزود: اين سازمان برنامه هاي زيادي با همکاري ژاپن از جنبههاي مختلف براي احياي درياچه اروميه در اين استان داشته که همه آنها به خوبي در حال اجراست.
وي ادامه داد: به دنبال توسعه کشاورزي پايدار و مديريت بلاياي طبيعي در حوضه آبي درياچه اروميه هستيم و همکاري هاي خوبي براي اجراي پروژهها انجام شده که خوشبختانه به نتيجه رسيده است.
«پروويداس» با اشاره به اين که ايران تحت تاثير تغييرات اقليمي قرار دارد، گفت: نمي توان آب و هوا را تغيير داد، ولي ميتوان با برنامههاي آگاه سازي، پروژههايي را که بر روي کشاورزي و معيشت مردم تاثير دارد، اجرا کرد.
وي با اشاره به برنامه هايي که در جوامع محلي اطراف درياچه اروميه توسط اين برنامه توسعه سازمان ملل متحد انجام گرفته است، افزود: ماسکي که اکنون من استفاده کردهام از توليدات جوامع محلي حوزه درياچه اروميه است که به اين افتخار مي کنم.
نماينده مقيم «برنامه توسعه ملل متحد» در ايران خاطر نشان کرد: در گام بعدي، پس از اينکه تغييرات مورد نظر در جوامع محلي اتفاق افتاد، به دنبال ديجيتال کردن و مارکتينگ محصولات کشاورزي هستيم.
وي گفت: به دنبال اين هستيم تا آن دسته از محصولات کشاورزي را که آب کمتري مصرف ميکنند، برند سازي کنيم، زيرا اين محصولات براي نجات درياچه اروميه، با آب کمتري توليد شده اند و بايد به آن افتخار کنيم.
دولت تدبير و اميد، کارهاي بزرگي براي احياي درياچه اروميه انجام داد
معاون هماهنگي امور عمراني استاندار آذربايجانشرقي نيز در اين ديدار گفت: آذربايجان شرقي يکي از بزرگترين استان هاي ايران با جمعيتي حدود ? ميليون نفر مي باشد و داراي اقتصاد بزرگي است.
جواد رحمتي افزود: اين استان با کشورهاي همسايه جمهوري آذربايجان، ارمنستان و ترکيه، ارتباطات نزديک اقتصادي دارد و محصولات توليدي آذربايجان شرقي به بسياري از کشورهاي جهان صادر مي شود.
وي گفت: اميدواريم زمينههاي همکاري آذربايجان شرقي و کشور ژاپن در حوزه هاي مختلف به خصوص اقتصادي ايجاد شود
رحمتي تاکيد کرد: دولت تدبير و اميد کارهاي بسيار بزرگي براي احياي درياچه اروميه و همچنين تقويت جمعيت محلي درياچه انجام داده است.
وي گفت : معيشت جايگزين و تغيير الگوي کشت در بخش کشاورزي، از جمله برنامههايي است که در راستاي احياي درياچه اروميه در محدوده آذربايجان شرقي به آن توجه شده است.
وي با اشاره به پيشنهاد سفير ژاپن براي افزايش گردشگري افزود: آذرربايجان شرقي داراي ظرفيتهاي زيادي از لحاظ تاريخي و طبيعي براي گردشگري است و از اين پيشنهاد شما استقبال مي کنيم.
درياچه اروميه با توجه ويژه دولت تدبير و اميد، وضعيت بسيار بهتري نسبت به سال هاي 1393 و 1394 پيدا کرده و با وجود کاهش بارش ها و همچنين کاهش آب ورودي به درياچه، از وضعيت مناسبت تري نسبت به سال هاي پرآب برخوردار است.
درياچه اروميه در قالب طرحهاي ستاد احيا قرار است ظرف مدت 10 سال / از 1394 / به تراز اکولوژيک خود برسد که حدود يکونيم تا 2 سال از برنامه عقب است، اين درياچه از اواسط دهه 1380 شروع به خشک شدن کرد و بنا بر آمار بينالمللي تا سال 2015 ميلادي حدود 80 درصد از مساحت آن خشک شد.