احرار: يک متخصص تغذيه با اشاره به خطر گرما زدگي در افراد ديابتي، متذکر شد: افراد ديابتي به اختلال در تعريق مبتلا هستند و همين موضوع آنها را براي ابتلا به بيماريهاي مرتبط با گرما و افزايش قندخون مستعد ميکند.
مهين ترابي با بيان اينکه گرما زدگي خطر جدي براي مبتلايان به ديابت محسوب ميشود، اظهار کرد: تحقيقات جديد نشان مي دهد که افراد مبتلا به ديابت که ساکن مناطق گرم هستند، به اندازه کافي از مراقبت هاي ديابتي در هواي گرم آگاهي ندارند، حتي از اين موضوع که ديابت شانس ابتلا آنها را به گرما زدگي افزايش ميدهد، بي اطلاعند.
وي ادامه داد: براساس تحقيقات انجام يافته، در هواي بسيار گرم افراد ديابتي بيشتر به اورژانس ها مراجعه کرده و بستري مي شوند، حتي مرگ بر اثر گرما زدگي در ميان اين افراد گزارش گزارش شده است.
وي با بيان اينکه حرارت و دماي بالا همچنين بروي داروها و تجهيزات ديابت تأثير منفي دارد، گفت: براي نگهداري داروهاي خوراکي و داروي تزريقي(انسولين) دماي خاصي در نظر گرفته مي شود که بالاتر از آن دما، دارو تأثير خود را از دست مي دهد که بيماران بايد به آن توجه کنند.
ترابي تصريح کرد: اگر بيماران نتوانند قندخون خود را زمانيکه در منزل نيستند، اندازه گيري کنند، باز هم خطر آنها را تهديد مي کند، بنابراين بايد نحو? نگهداري صحيح اين تجهيزات به بيماران مبتلا به ديابت آموزش داده شود و آموزش اين گروه بايد درمورد مديريت ديابت در آب و هواي گرم، متمرکز گردد.
وي در خصوص تابستان و بيماران کليوي نيز گفت: خوردن بستني يا ماست ميوهاي خنک بدون شک در يک روز گرم تابستاني بسيار دلچسب است؛ اما کساني که بيماري کليوي دارند بايد در خوردن دسرها بيشتر احتياط کنند.
وي ادامه داد: بستني و ماست که معروفترين دسرهاي تابستاني هستند، پتاسيم و فسفر زيادي دارند، يک يا دو وعده از اين دسرها ميتواند به کليههايتان آسيب بزند.
اين متخصص تغذيه با بيان اينکه در تابستان بايد کمتر نمک مصرف شود، متذکر شد: مصرف نمک اضافي، فشارخون را بالا ميبرد، فشارخون بالا نيز بر عملکرد کليهها اثر ميگذارد، از اين رو بايد مصرف نمک را محدودتر کنند.
ترابي توضيح داد: به طور معمول ما هفت تا ده گرم نمک در روز مصرف ميکنيم که بايد آن را به چهار تا پنج گرم کاهش دهيم. در مورد افرادي که بيماري مزمن کليوي دارند، مصرف نمک زياد ميتواند منجر به تشکيل سنگهاي مجاري ادراري شود.
وي با بيان اينکه کاهش مايعات در بدن، عامل اصلي بروز گرمازدگي است، اظهار کرد: همزمان با از دست دادن مايعات، سديم و املاح معدني نيز دفع ميشود، بنابراين آب به طور صرف نميتواند جايگزين مناسبي براي مواد از دست رفته بدن شود و بهتر است مقداري نمک يا آبليمو به آب نوشيدني اضافه شود.
ترابي با اشاره به اينکه مصرف قند به دليل اينکه هضم آن نياز به آب دارد، موجب کاهش ميزان آب بدن ميشود، ادامه داد: مصرف نوشيدنيهاي شيرين مانند نوشابه و شربت در گرما توصيه نميشود.
وي توضيح داد: استفاده مداوم از ميوهها و سبزيها به دليل دارا بودن آب فراوان و فيبر نقش بسيار مهمي در پيشگيري از کم آبي، يبوست و جبران الکتروليتهاي از دست رفته حاصل از تعريق دارند.
اين متخصص تغذيه با بيان اينکه مهمترين املاحي که همراه با آب در فرآيند تعريق از بدن دفع ميشوند سديم، پتاسيم و منيزيوم هستند، ادامه داد: استفاده از منابع غني از پتاسيم شامل ميوهها و سبزيجاتي مانند موز، هندوانه، طالبي، مرکبات، آلو، توتفرنگي، خيار، سبزيجات داراي برگ سبز، قرمز و بنفش مانند اسفناج، چغندر، گوجه فرنگي، کلم بروکلي، هويج، لوبيا و غذاهاي با طبع سرد مثل غذاهاي دريايي در اين فصل بيشتر توصيه ميشود.
ترابي خاطرنشان کرد: مواد غذايي حاوي قند و چربي زياد، فاقد آب هستند و متابوليسم را افزايش ميدهند، به همين علت ترجيح بر اين است که از اين گونه مواد غذايي در فصل تابستان کمتر استفاده شود.
وي با اشاره به اينکه گرما باعث بياشتهايي ميشود، افزود: از اين رو، مصرف غذاهاي سرد بيشتر از غذاهاي گرم و پخته ترجيح داده ميشود و استفاده از غذاهاي سنتي مانند مخلوط ماست و خيار به همراه سبزيجات، گردو و کشمش ميتواند يک غذاي مناسب در اين فصل باشد.
ترابي ضمن تأکيد بر ضرورت مصرف فراوان آب در اين روزهاي گرم تابستان، افزود: سعي کنيد نوشيدنيهاي گازدار يا حاوي کافئين را جايگزين آب نکنيد و از مصرف آب يخ خودداري کنيد زيرا باعث بروز مشکلات گوارشي ميشود.
اين متخصص تغذيه خاطرنشان کرد: تنها با مصرف يک ليوان آب هندوانه در روز، ميتوانيد سردرد ناشي از گرمازدگي در تابستان را از بين ببريد.