احرار: کرونا يا حساسيت؟ مساله اين استدکتر حميدرضا قادري توضيح ميدهد حساسيت فصلي چيست و بايد با آن چه کرد.
روزنامه جام جم نوشت: «اين روزها مشکل کساني که با حساسيت فصلي دست و پنجه نرم ميکنند دو چندان شده است. اول از همه بايد با ترس خودشان کنار بيايند و بعد به اطرافيانشان ثابت کنند فقط درگير يک جور حساسيت فصلي شده و کرونا نگرفتهاند.
از طرفي چندي پيش ويدئويي در فضاي مجازي همهگير شد که يک پزشک عنوان ميکرد اين روزها هر کسي که عطسه ميکند کرونا دارد و ديگر نبايد مردم اين علائم را بگذارند پاي حساسيت فصلي. فراگيري اين اطلاعات هم باعث شد مردم بيش از پيش از بروز اين علائم ترس برشان دارد و در همان روز اول بروز علامت بروند سراغ تست کرونا و هزينهاي به دوش خودشان و کادر درمان تحميل کنند.
اگر اهل جستوجوکردن حرفهاي در اينترنت باشيد، حتما با اصطلاح «طوري توضيح بده انگار پنج سالم است!» آشنا باشيد. شيوهاي است براي دريافت اطلاعات از هر چيزي به سادهترين شکل ممکن. متخصصاني در سراسر دنيا از موضوعات تخصصي حوزه خودشان تعاريفي ارائه ميکنند که در عين دادن اطلاعات صحيح و آشنايي کافي، براي يک کودک پنجساله هم قابل فهم باشد.
دکتر حميدرضا قادري براي ما توضيح ميدهد به طور کلي حساسيت فصلي چيست و در اين دورهاي که علائم حساسيت مشابه علائم کروناست، اگر درگير حساسيت شديم بايد چه کارهايي را انجام دهيم و چه کارهايي را انجام ندهيم.
*حساسيت فصلي چيست و چرا در فصل بهار گريبانگيرمان ميشود؟
آلرژي يا حساسيت فصلي مختص فصل بهار نيست و در اوايل پاييز هم با چنين مشکلي روبهرو هستيم. اين شکل از آلرژي وقتي بروز ميکند که هوا پر از گردههاي گل و گياه است يا با يک تغيير فصل ناگهاني مواجهايم. براي مثال تغيير فصل زمستان به بهار يا تابستان به پاييز ميتواند اين شکل از آلرژي را رقم بزند.
چرا ميگويم اين شکل از آلرژي؟ به اين دليل که ما در دنيا شکلها و انواع مختلفي از آلرژي و حساسيت داريم. مثل حساسيت به دارو يا ماده شيميايي که بدن بعضي از افراد نسبت به بعضي داروها حساسيت نشان ميدهد. شايد آشناترين دارويي که بعضي از مردم به آن حساسيت دارند، همان پنيسيلين باشد. يک مثال ديگر از انواع شايع حساسيت هم ميتواند حساسيت به محصولات پوششي حيواني باشد که بعضي مردم در سراسر دنيا با آن درگيرند. يکي ديگر از انواع بسيار شايع حساسيت هم همين حساسيت فصلي است که داريم دربارهاش با هم گفتوگو ميکنيم.
در هر کدام از اين حساسيتها ريشه حساسيت ميتواند ژنتيک باشد يا به دليل تغييرات هورموني در بدن ايجاد شود که نهايتا به حساسيت بيش از اندازه سيستم ايمني ميانجامد.
*علائم حساسيت چقدر به علائم کرونا شبيه است؟
امسال يکي از مشکلات دو چندان بيماراني که با حساسيت درگيرند اين است که شايد در روزهاي اول درگيري با حساسيت، احساس کنند که کرونا گرفتهاند. از علائم شاخص حساسيت ميتوان به عطسه، خارش چشم و گلو و در بعضي موارد کهير اشاره کرد که بسيار به علائم روزهاي اول کرونا شبيه است. به همين علت است که امسال توصيه پزشکها به مردم اين است هر علامت اين چنيني را به حساب کرونا بگذارند مگر خلافش ثابت شود!
*حالا با اين وضعيت خلافش چطور ثابت ميشود؟
توصيه ما به مردم اين است اگر اين علائم را در خودشان ديدند، در اولين اقدام به مدت ?? ساعت به يک قرنطينه نسبي بروند. بهتر است پس از بروز اين علائم، بيمار سه روز رعايتهاي بهداشتياش را تشديد کند و تا جايي که ميتواند ارتباطش را با اطرافيان کم کند. اين سه روز همه چيز را مشخص ميکند. اگر پس از اين سه روز علائم شديدتر شد، کرونا بروز کرده و بايد برود تست کرونا بدهد. اگر هم بعد از سه روز علائم آلرژي همچنان باقي ماند بايد برود دنبال درمان آلرژي.
*بسياري از افراد براي درمان آلرژي فصليشان بيش از اين که به دنبال درمان پزشکي باشند، به توصيههاي خانگي و طب سنتي عمل ميکنند. شما چقدر اين توصيههاي خانگي را موثر ميدانيد؟
اکثر اين درمانهاي خانگي اگر فايده نداشته باشند ضرر هم ندارند. البته به دو نکته توجه داشته باشيد. يکي اين که من اين حرف را الان با شما و فقط درباره موضوع حساسيت فصلي دارم ميگويم و نميشود به اين حرف در ارتباط با ديگر بيماريها استناد کرد و دوم اين که اين حرف من وقتي اعتبار دارد که اين درمانهاي خانگي و طب سنتي جايگزين درمان پزشکي و دارويي نشوند. در اين صورت و با توجه به اين دو نکته بايد بگويم درمانهاي خانگي حساسيت با اين که خيلي مقالات و پشتوانه علمي پشتشان نيست اما در بعضي موارد کاربردياند و همان طور که گفتم اگر در بسياري از موارد فايدهاي براي درمان حساسيت نداشتهباشد، ضرري هم ندارد.
توصيه هايي مثل استفاده از خاکشير و عرق کاسني و خارشتر و ديگر توصيههاي خانگي. البته در اين مورد هم توصيه من به بيماران درگير حساسيت اين است اگر ميخواهند از درمانهاي طبيعي و گياهي استفاده کنند حتما و فقط از پزشکاني که طب سنتي را به طور آکادميک فرا گرفتهاند يا اطباي سنتي که سالها در اين زمينه امتحانشان را پس دادهاند، مشاوره بگيرند و به هر توصيه از هر کسي هم استناد نکنند.
*در آخر، توصيه شما براي درمان خانگي حساسيت فصلي چيست؟
باز هم ميگويم حساسيت اگر ادامهدار باشد و علائمي شديدتر نظير کهير و تنگينفس را نشان دهد، بايد تخصصيتر و زير نظر پزشک متخصص درمان شود. اما براي تخفيف علائم آلرژي در منزل هم ميتوان کارهايي انجام داد. مثل پرهيز از مواد حساسيتزا، قرقره آبنمک (بيشتر از دو يا سه بار در روز نشود که خودش ضرر دارد!)، مصرف مايعات و سبزي تازه، انجام ورزش منظم و پرهيز از استرس که سيستم ايمني بدن را برانگيخته ميکند و غير از مستعدشدن براي حساسيت، احتمال ابتلا به کرونا را هم بيشترميکند.