احرار: مدير عامل مجتمع مس سونگون ورزقان گفت: عمليات اجرايي طرح ذوب و پالايش اين مجموعه با 400 ميليون يورو اوايل سال 1400 آغاز ميشود.
علي بيات ماکو روز دوشنبه در جمع خبرنگاران اظهار کرد: تاسيسات فعلي مجتمع معدن سونگون با 450 ميليون تن ذخيره شناسايي شده اوليه آغاز و عمليات اکتشافي از اواخر دهه 1360 به شکل نظام مند شروع شده است.
وي افزود: در حال حاضر سالانه 14 ميليون تن ماده معدني در مجتمع استخراج مي شود که مس 55 صدم درصد بوده و به ازاي يک تن ماده معدني 2.5 تن هم سنگ باطله استخراج مي شود.
بيات ماکو گفت: تاکنون بيش از 300 هزار متر حفاري در مجتمع معدن مس سرنگون انجام شده است و هر روز بيش از يک هزار تن کنسانتره مس با عيار 24.5درصد در مجتمع توليد و به مراکز ديگر ارسال مي شود.
وي اضافه کرد: ذخيره شناسايي شده معدن سرنگون به بيش از يک ميليارد و 500 ميليون تن افزايش يافته است و دستگاه هاي حفاري با عمق 2500 متر براي مجتمع خريداري و وارد کشور شده در حالي که تاکنون تا عمق 1200 متر از ذخاير اطلاع داشتيم.
مديرعامل اين مجتمع بيان کرد: با ذخيره فعلي، ناگزير از بازنگري در برنامه هاي استخراج هستيم و به همين دليل عمليات احداث فاز سوم تغليظ با سرمايه گذاري 3500 ميليارد توماني به زودي آغاز و تا سه سال آينده افتتاح مي شود و به اين ترتيب توليد سالانه کنسانتره از 300 هزار به 450 هزار تن در سال افزايش مي يابد.
بيات ماکو گفت: چهار ميليون متر مکعب خاک برداري لازم براي اجراي فاز سوم نيز انجام شده است و با تصويب فاز چهارم تغليظ ظرفيت، توليد کنسانتره به 600 هزار تن در سال افزايش خواهد يافت.
وي افزود: مشکلات مربوط به ذوب و پالايش نيز حل شده و امروز کميسيون در تهران در حال باز کردن پاکت هاي مناقصه اجراي اين طرح است که اميدوارم از ابتداي سال 1400 عمليات اجرايي آن آغاز شود.
وي با بيان اينکه قول هاي شرکت ملي مس ايران درباره سرنگون در حال تحقق است گفت: کارخانه هاي ذوب، پالايش، اسيد سولفوريک و اکسيژن با حجم سرمايه گذاري بيش از 400ميليون يورو احداث مي شوند و تاکنون نيز بيش از 200ميليون يورو نيز براي زيرساخت هاي آن هزينه شده است.
بيات ماکو افزود: هيپ ليچينک نيز از طرح هاي مهم و در حال انجام مجتمع معدن مس سونگون است که به شکل الکتروليز سالانه سه هزار تن به طور مستقيم مس کاتدي توليد مي کند و اعتبار آن نيز بيش از ??? ميليارد تومان است.
وي ادامه داد: پيش بيني ظرفيت سالانه توليد مس کاتدي مجتمع سونگون 100هزار تن و قابل افزايش به 200هزار تن بوده و ارزش طرح هاي در دست اجراي مجتمع براي سه سال بيش از 20 هزار ميليارد تومان است.
وي با بيان اينکه 37 شرکت متقاضي توليد مس کاتدي بودند که اکنون به چهار شرکت کاهش يافته است گفت: عمليات معدن کاري سونگون به دليل واقع شدن در منطقه جنگلي ارسباران متفاوت با مناطق ديگر کشور بوده و بالاترين استانداردهاي معدن کاري در مجتمع مس سونگون اعمال مي شود.
وي به بازيافت 90درصدي آب مصرفي در مجتمع اشاره کرد و گفت: طبيعي است که فعاليت معدني مس سونگون آلايندگي نيز دارد و در زمان حاضر براي زدودن آلودگي رودخانه "پخير چاي" با شرکت هاي دانش بنيان و دانشگاه تهران همکاري داريم و تلاش ما اين است که آسيب هاي ناشي از فعاليت معدني مس سونگون را به حداقل برسانيم.
بيات ماکو گفت: در جانمايي همه تاسيسات مجتمع معدن مس سونگون از مشاوره هاي اروپايي از منظر اقتصادي و زيست محيطي استفاده کرده ايم و براي رفع چالش هاي زيست محيطي ناشي از فعاليت معدني مس سونگون، براي ايجاد ايستگاه اطفاي حريق جنگل هاي ارسباران و محل فرود بالگرد اعلام آمادگي کرده ايم.
مديرعامل مجتمع مس سونگون اضافه کرد: اين مجتمع در سال جاري 109 ميليارد تومان در راستاي مسووليت هاي اجتماعي خود هزينه کرده و تاکنون 669 ميليارد تومان توسط شرکت ملي مس ايران براي ساخت بزرگراه خواجه - ورزقان هزينه شده و تنها امسال 182 ميليارد تومان براي تکميل اين بزرگراه توسط مجتمع مس سونگون هزينه شده است.
بيات ماکو گفت: بخش عمده کارهاي قطعات دوم، سوم و چهارم انجام شده و قطعه اول نيز به عنوان تعهد وزارت راه به شرکت ملي مس سونگون تفويض شده است.
مجتمع مس سونگون بزرگترين مجموعه معدني شمال غرب کشور است که در 100 کيلومتري شمال شرق تبريز و 25کيلومتري ورزقان و در همسايگي جمهوري هاي آذربايجان و ارمنستان قرار دارد.
معدن مس سونگون با يک ميليارد و 500 ميليون تن ذخيره شناسايي شده بزرگ ترين معدن مس کشور است.