احرار: پرستاران دلسوزند و فداکار، سرشار از عطوفت و مهرباني هستند و دست نوازشگر و قلبي پر مهر دارند و عاشق شغلشان هستند و بايد با تمام وجود به همه آنها احترام گذاشت.
طاهر خيري*؛ مقام معظم رهبري، پرستاران، اين سپيدپوشان سختکوش را، همانند فرشتگان رحمت و ملائکه آسماني ميدانند و درباره ايشان ميفرمايند: «آن وقت که بيمار از همه جا دستش کوتاه است، در آن ساعاتي که حتي همسر، فرزندان و پدر و مادر بيمار هم بالاي سرش نيستند، چشم اميدش بعد از خدا، به پرستار است، و اين پرستار است که مثل ملائکه آسماني، مثل فرشتگان رحمت، به دردها، مشکلات و نيازهاي جسمي و عاطفي او پاسخ ميدهد».
شغل پرستاري ميتواند يکي از راههاي قرب به خداوند و دستيابي به کمال انساني باشد. در سخنان ائمه معصومان (ع) خدمت به همنوعان، از بهترين عبادتها و ارزشهاي انساني شمرده شده است. حضرت زينب (س) که بهعنوان پرستار در صحراي کربلا شناخته ميشوند، اين سنت حسنه را از مادر گراميشان حضرت فاطمه (س) آموختهاند. در جريان واقعه کربلا، امام سجاد (ع)بهشدت بيمار بود و حضرت زينب (س) پرستاري از آن حضرت را بهعهده داشت.
تنها کساني ميتوانند به شغل پرستاري و مراقبت از بيماران بپردازند که از انگيزه بالا، قدرت تحمل، دل سوزي و بردباري بهره مند باشند. بزرگداشت و ارج گذاري مقام پرستار، خود بيانگر ارزش اجتماعي و جايگاه والاي شغل پرستاري در اسلام است. زيرا همه ميدانيم که پاداشهاي مادي نميتواند جبران کار طاقت فرساي پرستاران باشد.
براساس استانداردهاي جهاني براي هر تخت بيمار 2.5پرستار بايد وجود داشته باشد که نصف اين آمار در ايران وجود دارد و در آذربايجانشرقي نيز براي هر تخت بيمارستاني 1.2پرستار وجود دارد که رقم بسيار پاييني به شمار ميرود.
در حال حاضر 9 هزار پرستار در بخشهاي مختلف درماني آذربايجانشرقي مشغول خدمت هستند که از اين تعداد 80 درصد خانم هستند. با وجود اين بخش سلامت استان با کمبود حدود چهار هزار پرستار مواجه است. هر چند که از زمان شيوع بيماري کرونا تاکنون يکهزار و 300 پرستار در مراکز درماني استان جذب شدهاند.
پرستاران در بخشهاي مختلف نظام سلامت موظف به انجام 150 ساعت کاري هستند که اين ساعات در شرايط کرونايي به بيش از 250ساعت افزايش پيدا کرده است و تحمل کار در چنين وضعيتي با لباسهاي مخصوص که توان غذا خوردن را نيز از فرد ميگيرد، بسيار سخت و طاقتفرسا است. بسياري از اين پرستاران روزها و ماهها است که از خانواده شأن دور افتادهاند و فشار روحي و جسمي بسياري تحمل ميکنند. با اين حال بزرگوارانه اوضاع وخيم کرونايي در محيط کار را تحمل ميکنند و خم به ابرو نميآورند.
به نظر ميرسد موج چهارم کرونا در کشور و آذربايجانشرقي طي ماههاي آينده قابل پيش بيني است. چنين بحراني که ?? ماه به طول انجاميده و شايد براي ماهها نيز تداوم يابد، نيازمند رسيدگي بيشتر به مطالبات پرستاران است تا اين بيماري با تلفات پايينتر پشت سر گذاشته شود.
شيوع ويروس کروناجايگاه و ارزش والاي شغل پرستاري و در عين حال مشکلات متعدد آنان را بيش از بيش نمايان کرد. در اين مدت پنج نفر از جامعه پرستاري استان بهدليل ابتلاء به بيماري کرونا شهيد شدهاند و 3هزار نفر نيز به کرونا مبتلا شده و 80 نفر نيز به علت ابتلاء به اين بيماري در قرنطينه هستند.
اين عزيزان با اينکه خسته و فرسوده شدهاند، اما همچنان پاي کار خدمت به بيماران هستند. متأسفانه تاکنون از طرف مسئولان ذيربط به مشکلاتشان رسيدگي نشده است؛ مشکلاتي مثل نبود امنيت شغلي، تبديل وضعيت شغلي، معيشت، حقوق و مزاياي پرستاران همچنان پابرجا است.
*روزنامه نگار