احرار:معاون غذا و داروي دانشگاه علوم پزشکي تبريز با اشاره به ضرورت استريل کردن ماسکهاي خانگي، گفت: ماسکهايي که با چرخ خياطي در خانه توليد ميشود، بايد پنج دقيقه با دماي 70درجه توسط اتو استريل شوند وگرنه قابل استفاده نخواهد بود.
دکتر محبوب نعمتي در لايو اينستاگرام، گفت: ماسکهايي که در کارخانه و يا کارگاه توليد ميشوند نيز بايد در کارخانهاي که امکان استريل دارد، بسته بندي شود.
وي در خصوص عمر ماسکها، اظهار کرد: ماسکهاي پزشکي يکبار مصرف هستند و با ضدعفوني نيز نميتوان دوباره از آنها استفاده کرد اما برخي ماسکهاي ديگر قابل شستشو هستند؛ ماسکهاي دائمي با طول عمر يکماهه نيز وجود دارند که مختص کادر پزشکي است.
وي در خصوص دستکشهاي پزشکي گفت: دستکشهاي پزشکي فقط مخصوص استفاده کادر درماني است و افراد عادي نيازي به استفاده از آن ندارند و ميتوانند به جاي آن از دستکش نايلوني يا حتي نخي استفاده کنند.
نعمتي گفت: معاونت غذا و داروي دانشگاه علوم پزشکي تبريز، وظيفه نظارت بر حوزه غذا و دارو از جمله ماسک، تجهيزات پزشکي و فراوردههاي بهداشتي و آرايشي را دارد و به عنوان وظيفه قانوني، هميشه از مرحله توليد و عرضه تا زماني که محصول به دست مصرف کننده برسد، نظارت ميکند.
وي افزود: اما از زمان شيوع کرونا، وظايف اين حوزه نيز سنگين شده و وظيفه تدارک لوازم بهداشتي چون دستکش، ماسک و مواد ضدعفوني به مراکز درماني کل استان و نيز نياز عمومي مردم را برعهده دارد.
به گزارش ايسنا، وي با اشاره به کمبود کالاهاي سلامتي در اوايل شيوع کرونا در دنيا، گفت: استان آذربايجان شرقي نيز در توليد برخي کالاها از جمله ماسک با محدوديت روبهرو بود، به طوري که براي جمعيت چهار ميليوني، روزانه فقط 5000عدد ماسک در استان توليد ميشد که در اين خصوص تحت فشار قرار گرفتيم.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکي تبريز با اشاره به کمبود دارو و مواد ضدعفوني در اوايل شيوع کرونا در استان، اظهار کرد: با حرکت جهادي مسئولان و مردم، نيازهاي اساسي بهداشتي در مراکز درماني و سپس سطح جامعه تامين شد.
وي در خصوص عرضه مواد ضدعفوني غيرمجاز در سطح استان، اظهار کرد: در اوايل که توليد محلولهاي ضدعفوني به اندازه کافي انجام نميگرفت، برخي افراد سودجو اقدام به توزيع مواد ضدعفوني غيرمجاز در بازار کردند که عمدتا در خارج از داروخانهها به فروش ميرسيد که توسط تيم بازرسي و نظارتي از بازار مصرف جمع آوري شدند.
وي افزود: اکنون به اندازه کافي محلول ضدعفوني در استان وجود دارد و در داروخانهها توزيع ميشود و عرصه براي سودجويان تنگ شده است.
وي در خصوص شويندههاي بهداشتي، تشريح کرد: شويندههاي دست و سطوح که در کارخانجات داروسازي ساخته ميشود، داراي کد ?? رقمي دارويي است؛ شويندههايي هم که در کارخانجات آرايشي بهداشتي توليد ميشوند، داراي نشانه سيب سلامت (آرم غذا و دارو) و پروانه ساخت است.
نعمتي متذکر شد: مردم، مواد ضدعفوني معتبر و مجاز را از مراکز قابل اعتمادي چون داروخانهها تهيه کنند زيرا نميتوان ماهيت محلولهاي ضدعفوني خارج از داروخانهها را تاييد کرد.
وي در خصوص قيمت ماسکها، گفت: قيمت ماسک سه لايه جراحي که در کارخانههاي صنعتي توليد ميشود، 700الي 800تومان اعلام شده که ممکن است با قيمت 1000تومان به دست مصرف کننده برسد؛ ماسکهايي که در کارگاه توليد ميشوند نيز به قيمت 1600تومان اعلام شده که ممکن است به قيمت 2000تومان به دست مصرف کننده برسد.
وي ادامه داد: ماسک n95 توليد داخل با قيمت 10الي 15هزار تومان و ماسک وارداتي نيز با قيمت 25الي 30هزار تومان در داروخانهها به فروش ميرسد.
معاون غذا و داروي دانشگاه علوم پزشکي تبريز، افزود: ممکن است ماسکها به صورت بستههاي استريل 50 تايي در اختيار داروخانهها قرار بگيرد، که در اين صورت، ميتوان به صورت بهداشتي، تعدادي را در نايلون فريزر قرار داده و بفروشند که مشکلي ندارد.