احرار: پرداخت يارانه به افراد پر درآمد جامعه هم چنان ادامه دارد و اين موضوع منجر به اعتراض اقشار کم درآمد و ضعيف جامعه شده است.
و روز از پرداخت يارانه نقدي مرحله نود و سومين دوره مي گذرد و جامعه هم چنان بر اين موضوع معترض است که چرا دهک هاي داراي درآمد بالا همچنان در صف دريافت 45 هزار و 500 تومان ايستاده اند و دولت هيچ تلاشي براي حذف اين افراد از گردونه يارانه نقدي انجام نمي دهد؟!
در همين چند ماه گذشته محمدباقر نوبخت، رئيس سازمان برنامه بودجه کشور با بيان اينکه حذف يارانه 24ميليون نفر جزو تکاليف دولت در تبصره 14 بودجه است، افزود: دولت علاقهمند نيست يارانه مردم را قطع کند، ولي انتظار داريم که با شناسايي دقيق افراد بتوانيم يارانه افرادي که نياز ندارند را حذف کنيم و هدف مجلس را در جهت حذف يارانه تحقق بخشيم.
وي در ادامه گفت: اطلاعات افراد به طور کامل در اختيار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعي نيست و از استانداران ميخواهيم تا در جهت تکميل اطلاعات افراد کمک کنند.
نگاه دهک دهم همچنان به يارانه نقدي/چه تعداد از افراد نبايد يارانه بگيرند؟ رئيس سازمان برنامه و بودجه کشور با اشاره به اينکه هنوز مشخص نيست به چه طريق بايد يارانه دهکهاي پردرآمد حذف شود ،گفت: نحوه حذف دهکهاي پردرآمد همانند سال ?? اجرايي ميشود، در سال ?? نيز دولت اجازه داشت که يارانه ?? ميليون نفر را قطع کنداما واقعيت موضوع اين است که اگر فرمول نداشته باشيم و بخواهيم بدون روش جيب ?? ميليون نفر را بگرديم و مشاهده کنيم که چه شخصي پول دارد و چه شخصي پول ندارد با سياست دولت مغاير است.
رئيس سازمان برنامه و بودجه تصريح کرد: اگر مشخصاً بدانيم که به چهکساني بايد يارانه پرداخت کنيم اين يارانه پرداخت ميشود، اما اينکه فقط گفته شود که افراد پردرآمد بدون سازوکار حذف شوند عملياتي نيست، به همين دليل سال آينده پرداخت يارانهها متفاوت از استمرار سال جاري نيست و تا کنون مجلس سازوکار مورد نظر براي حذف دهکهاي پردرآمد را ارائه نکرده است.
گفته هاي محمد باقر نوبخت به اين موضوع اشاره دارد که دولت هنوز نمي داند که بايد درخصوص حذف يارانه افراد پر در آمد چکار کند؟! در واقع زماني که خبر از نبود برنامه و فرمول مي دهد بايد اين موضوع را دانست که تنها مصوبه پشت مصوبه براي اين حذف صورت گرفته است.
محمد نهاونديان معاون اقتصادي رئيسجمهور در گفتوگو با خبرنگار سياسي باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اخبار منتشره در خصوص قطع يارانههاي نقدي و جايگزيني بستههاي حمايتي براي اقشار آسيبپذير در رسانهها اظهار کرد: هيچگونه تصميمي درباره قطع يارانهها و جايگزيني بستههاي حمايتي در سوي دولت اتخاذ نشده است.
معاون اقتصادي رئيس جمهور با بيان اينکه نوسانات ارزي آسيبهايي را به اقشار ضعيف وارد کرده است که در حال ساماندهي اقدامات جبراني براي اين قشر از جامعه هستيم, گفت: اين بستهها توسط سازمان برنامه و بودجه اعلام ميشوند.
افزايش فقرا از 2 دهک به 4 دهک
به گزارش خبرنگار بورس،بانک و بيمه گروه اقتصادي باشگاه خبرنگاران جوان،اکبر ترکان، مشاور عالي رياست جمهوري در حاشيه کنفرانس بين المللي استراتژيک درباره توزيع ناعادلانه ثروت بين افراد جامعه و افزايش تعداد فقرا مي گويد: به عنوان مثال امروز شاهديم که توزيع درآمد در دهکهاي جامعه به نسبت دهههاي اخير تغيير کرده است. يعني قبلا دو دهک ضعيف، 6 دهک متوسط و دو دهک ثروتمند در جامعه داشتيم ولي الان اين شرايط تغيير کرده و دو دهک فقير، گسترش يافته و تبديل به 4 دهک شدهاند و از آن سو 6 دهک متوسط به 4 دهک تقليل يافته و آن هم در شرايطي که درآمد آنها نصف شده و دو دهک پردرآمد نيز کماکان در جاي خود قرار دارند.
ترکان افزود: در چنين جامعهاي که از فقر رنج ميبرد شما شاهد هستيد که خودروهاي ميلياردي در خيابانهاي آن تردد ميکند لذا گردشگري داخلي ميتواند به بهبود توزيع ثروت در جامعه کمک کند. چرا که به عنوان مثال مردم در شهرهاي پردرآمد تمام سال خود را پسانداز ميکنند تا در تعطيلات نوروز يا تعطيلات ديگر به شهرهاي مختلف سفر کنند و اين پسانداز را خرج کنند و اين اتفاق يعني انتقال ثروت در کشور که باعث چرخش مالي، داد و ستد و رونق اقتصاد در نقاط مختلف کشور ميشود.
ادعاي نوبخت مبني بر اينکه "نمي توانيم جيب 80 ميليون نفر را بگرديم" منتفي شد
اخيرا رئيس کل سازمان امور مالياتي گفته که «اطلاعات افراد به نحوي در اختيار ما قرار گرفته که در حال حاضر با شماره ملي يا شناسه شرکتي فرد ميتوانيم بگوييم چه داراييهايي در مملکت دارند» که اين گفته بيانگر در دست داشتن اطلاعات مالي همه افراد جامعه بوده و گفته رئيس سازمان برنامه و بودجه کشور را مبني بر اين که "نمي توانيم جيب 80 ميليون نفر را بگرديم" منتفي مي کند.
سالي ?? هزار ميليارد تومان يارانه به ثروتمندان تعلق مي گيرد
ميثم موسايي، عضو هيئت علمي دانشگاه تهران در اين باره اظهار کرد: اينکه به همه آحاد جامعه يارانه تعلق ميگيرد، امر اشتباهي است. کساني که بايد يارانه دريافت کنند در واقع خيلي کمتر از جمعيت يارانهبگيران فعلي هستند. ساليانه حدود 20هزار ميليارد تومان به چهار دهک ثروتمند جامعه يارانه تعلق ميگيرد که اين مبلغ خود به اندازه يکسال بودجه عمراني کشور است. معلوم نيست اين سياستهاي اشتباه تا کجا قرار است ادامه پيدا کند؟
ادامه روند فعلي پرداخت يارانه هاي نقدي با توجيه محرمانگي اطلاعات مالي شهروندان و يا عدم دسترسي به اطلاعات داراييها يا حسابها در حالي است که رهبر معظم انقلاب صبح روز دوشنبه (23مهرماه) در ابتداي درس خارج از فقه خود تاکيد کردند: «مسئولان جز در موارد نظامي، امنيتي و اموري که با دشمن مقابله داريم، بايد شفاف باشند و هيچ رازي را از مردم پنهان نکنند».
حذف يارانه پردرآمد مساوي با افزايش يارانه کم درآمدها !
نگاه دهک دهم همچنان به يارانه نقدي/چه تعداد از افراد نبايد يارانه بگيرند؟سيدناصر موسويلارگاني عضو کميسيون اقتصادي، در گفتوگو باخبرنگار سياسي باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: افزايش يارانه نقدي با توجه به شرايط فعلي اقتصادي کشور بسيار ضروري است و بايد اين امر را صريحا بگويم که ?? هزار تومان مطابق با تورم سال 89 تعيين شده بود و امسال اين رقم ارزشي مادي براي خانوارها ندارد و همين موضوع بيانگر نگاه جدي دولت به حل مشکلات معيشتي يک جامعه است.
وي افزود: قطعا مجلس به دنبال افزايش يارانه همه مردم نيست زيرا معتقديم که بايد يارانه اقشار آسيب پذير جامعه افزايش يابد و علاوه بر اين موضوع دولت بايد به فکر بسته هاي حمايتي بيشتري نيز باشد بايد فکري براي اين قشر جامعه کند و اگر دولت در اين باره لايحهاي ارائه ندهد، مجلس طرح آن را آماده ميکند.
عضو کميسيون اقتصادي با انتقاد از دولت به جهت عدم توجه به مصوبه مجلس مبني بر حذف يارانه 3دهک بالاي جامعه، گفت: در بودجه سال 94 چنين موضوعي مورد تصويب قرار گرفت که کساني که درآمد بالايي دارند، يارانهشان قطع شود، اما متأسفانه تاکنون عملياتي نشده است.
همچنين جعفرزاده ايمن آبادي عضو کميسيون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شوراي اسلامي در خصوص تعداد افرادي که از ليست يارانه بگيران حذف مي شوند اينطور مي گويد:سال آينده حدود 34??ميليون و 300نفر از جمعيت يارانه بگير کشور کم مي شود و پيش بيني مي شود با انجام اين مهم ،حدود 18هزار و800ميليارد تومان منابع مالي حاصل شود که تماما صرف اشتغال جوانان مي شود.
وي با بيان اينکه بالغ بر ?? درصد جمعيت ايران در سال آينده يارانه نقدي دريافت مي کنند،افزود:بايد در کشور فقر زدايي شود و تنها نيازمندان واقعي يارانه دريافت کنند البته شخصا پيشنهاد خواهم داد به بازنشستگان با حقوق کمتر از دو ميليون تومان در سال آينده يارانه نقدي پرداخت شود.
اين در حاليست که يک مسئول آگاه در سازمان هدفمند سازي يارانه ها در گفتوگو باخبرنگار اقتصاد و انرژي گروه اقتصادي باشگاه خبرنگاران جوان، مي گويد: اين نهاد هيچ نقشي در حذف يا اضافه کردن يارانه بگيران ندارد و تنها منتظر دستور رسمي دولت و تعريف منابع مالي از سوي سازمان برنامه و بودجه کشور است.
توزيع بسته حمايتي زمان خوبي براي حذف يارانه بگيران پر درآمد
با توزيع بسته حمايتي بين اقشار کم درآمد و تاکيد براي اجراي اين طرح بر اساس شاخص درآمدي خانوارها، به نظر ميرسد بانک اطلاعاتي مشخصي براي شناسايي افراد در اختيار دولت قرار مي گيرد. در اين حالت، بهانه هميشگي يعني عدم شناسايي افراد پردرآمد و غربالگري حدود 77الي 80 ميليون يارانهبگير نيز منتفي است.
از زمان اجراي قانون هدفمندي تاکنون بارها صحبت حذف يارانه اقشار پردرآمد مطرح شده و حتي طرحهايي از جمله ثبتنام مجدد از متقاضيان يا حتي اقدام به حذف تعدادي از مشمولان يارانه نيز به روي ميز اجرا گذاشته شد، اما در نهايت باز هم آخرين آمار و ارقام نشان مي دهد که در حال حاضر حدود 77ميليون نفر يارانه نقدي دريافت ميکنند.
درحالي که طي سالهاي گذشته بارها درهنگام تصويب قانون بودجه، تبصره مربوط به هدفمندي يارانهها براي ايجاد راهکاري به منظور حذف افراد پردرآمد، از پرحاشيهترين تبصرههاي بودجه به شمار رفته و در عمل با وجود الزامي که براي حذف پردرآمدها وجود داشته ، دولت هنوز از پس حذف اين افراد بر نيامده است.
پر حاشيه ترين بند قانون بودجه سال 97 اجرايي نشد!
در قوانين بودجه، دولت ملزم شده که يارانه سه دهک بالاي درآمدي را با توجه به مشخص شدن گروهها قطع کند يا حتي بحث عدم پرداخت يارانه به دريافت کنندگان حقوق بالاي سه ميليون تومان هم مطرح بود، ولي طولي نمي کشيد که مسئولان دولتي تاکيد مي کردند که اين امکان وجود ندارد. به هر صورت شرايط به گونهاي پيش رفت که هشت سال از قانون هدفمندي يارانهها گذشته و همچنان بيش از ?? درصد جمعيت کشور يارانه مي گيرند. يارانه اي که مي توانست درصورت قطع از حساب افراد پردرآمد به افزايش يارانه افراد کم درآمد کمک کند و ما اينگونه شاهد شکاف طبقاني و افزايش اين شکاف نباشيم.
بسياري از نمايندگان و مسئولان کشوري معتقدند در اين شرايط و با توجه به اين که دولت در برنامه خود اعلام کرده است که اقشار مشخص درآمدي را شناسايي و آنها را مورد حمايت قرار ميدهد، اين انتظار را ايجاد خواهد کرد که اگر دولت از چنين امکاني برخوردار است و بانک اطلاعاتي دقيقي تا اين حد در اختيار دارد، بايد بتواند به غربالگري يارانهبگيران هم وارد شده و مانع از هدر رفت منابع ناشي از اجراي قانون هدفمندي يارانهها شود.
بر اساس اين گزارش پيش از اين فرمولي براي حذف دهک هاي بالاي جامعه از ليست يارانه بگيران ارائه شده که طبق آن مقررشده بود که قضات، پزشکان، اعضاي هيئت علمي دانشگاهها و افرادي که درآمدي بيش از 3 ميليون و پانصد هزار تومان دارند نبايد يارانه نقدي دريافت کنند؛ حال بايد منتظر ماند و ديد دولت با همين ساز و کار اقدام به حذف افراد از اين ليست مي کند يا شيوه شناسايي اقشار کم درآمد ، اعلام نياز نيازمندان و حذف مابقي افراد را در پيش خواهد گرفت