احرار: مديرکل فرآوردههاي غذايي و آشاميدني سازمان غذا و دارو با اشاره به پايش ميزان باقيمانده سموم در هفت محصول کشاورزي پرمصرف، گفت: اين اقدام انجام شد و نتايج آن هم بدست آمده، اما پيوست طرح پايش محصولات کشاورزي، شناسهدار کردن باغات و مزارع است که بايد اجرا شود.
دکتر وحيد مفيد، درباره وضعيت پايش محصولات کشاورزي در کشور، گفت: ابتدا بايد توجه کرد که آمار ضايعات محصولات کشاورزي بسيار زياد است؛ بهطوريکه اعداد 30درصدي و حتي بيش از 30درصد را براي ضايعات محصولات کشاورزي اعلام ميکنند. اين درحاليست که محصولات غذايي ما عمدتا بر پايه محصولات کشاورزي است که ميتوان ميزان ضايعات آنها را با مديريت درست کاهش داد.
وي با بيان اينکه از زمان توليد محصولات در مزرعه تا حملونقل و فرآوري آنها، ميزان زيادي ضايعات ايجاد ميشود، افزود: با تکنولوژيهاي نوين و برنامهريزي ميتوان اين ضايعات را به حداقل رساند. اين کاري است که در دنيا انجام شده است؛ چراکه با کنترل اين ضايعات ميتوان جمعيت زيادي از افرادي را که به مواد غذايي دسترسي ندارند، سير کرد. چرا ما اين اقدام را انجام ندهيم؟. بنابراين ميتوانيم با برنامهريزي ميزان ضايعات محصولات کشاورزي را کاهش دهيم.
کنترل باقيمانده سموم در محصولات کشاورزي
مفيد در ادامه با اشاره به اقدام سازمان غذا و دارو در زمينه کنترل باقيمانده سموم در محصولات کشاورزي در سطح عرضه، افزود: در عين حال قرار بود روي هفت محصول کشاورزي هم پايشهايي انجام شود که اين اتفاق افتاد و نتايج آن هم درآمده است. در عين حال پيوست طرح پايش محصولات کشاورزي، شناسهدار کردن باغات و مزارع بود. هدف از شناسهدار کردن باغات و مزارع اين است که اگر در سطح عرضه با محصولي مواجه شديم که از نظر ميزان باقيمانده سموم يا کود شيميايي بالاتر از حد مجاز است، بتوانيم آن را رديابي کنيم.
باغات و مزارع کشاورزي شناسهدار شوند
وي تاکيد کرد: در قانون برنامه ششم توسعه مشخص شده بود که وزارت جهاد کشاورزي بايد بحث شناسهدار کردن مزارع و باغات کشاورزي را اجرا کند. بر اين اساس طبق آخرين جلساتي که داشتيم، وزارت جهاد کشاورزي اعلام کرد که اين اقدام را انجام داده و قرار است اين شناسهها اعلام شود. بنابراين زماني که نمونهاي مانند سبد ميوه را در سطح عرضه برميداريم و پايش ميکنيم، بايد شناسه داشته باشد و مشخص باشد که در کدام استان، شهر و مزرعه توليد شده تا بتوانيم آن را رديابي کنيم. اين سيستم رديابي است که نظارتهاي سازمان غذا و دارو را کامل ميکند.
مفيد با بيان اينکه طرح پايش چندين سال است که اجرا ميشود و هفت محصول کشاورزي شامل سيبزميني، يکسري سبزيجات برگي، خيار، گوجه و... مورد پايش قرار ميگيرند، گفت: در اين زمينه بايد نظارتهايمان به صورت کامل به نتيجه برسند. البته در اين پايشها به طور کلي نتايج خوب بوده است. هرچند که در برخي موارد مشکلاتي هم وجود داشت، اما عليرغم مشکلات، روند خوب بوده است.
وي تاکيد کرد: در حال حاضر ما مشکل را مشخص کردهايم و ميدانيم در کدام مناطق چه مشکلاتي در محصولات کشاورزي وجود دارد. در مرحله بعدي با شناسهدار شدن محصولات کشاورزي ميتوانيم نسبت به حل اين مشکلات اقدام کنيم. در حال حاضر با همکاري وزارت بهداشت و وزارت جهاد کشاورزي و با تفاهمنامهاي که در اين زمينه بسته شده، اميدواريم به زودي بتوانيم اين محصولات را ساماندهي کنيم تا ميوه، سبزي و محصولات کشاورزي باغي که به مردم عرضه ميشود که درصدش هم بالاست، سلامت باشند. اميدوارم و خوشبين هستم که اين اتفاق بيفتد.
? رنگي که سلامت محصولات غذايي صنعتي را تعيين ميکنند
مديرکل فرآوردههاي غذايي، آشاميدني، آرايشي و بهداشتي سازمان غذا و دارو در ادامه صحبتهايش با اشاره به برخي اقدامات سازمان غذا و دارو براي ارتقاء سلامت محصولات غذايي صنعتي، گفت: اقداماتي را در اين زمينه از دو سال گذشته آغاز کرديم. يکي از راههايي که احساس کرديم ميتواند در حوزه تغذيه مردم کمک کند، نصب چراغ راهنماي تغذيهاي بود که در آن سعي شده اطلاعات مربوط به يک ماده غذايي کارخانهاي را با زبان ساده و با سه رنگ به مردم بگوييم. مثلا اگر رنگ مواد تشکيلدهنده محصولي مانند ميزان چربي آن، سبز باشد، يعني اين ماده غذايي کاملا ايمن و سلامت است و مصرفش توصيه ميشود. وقتي زرد شود، يعني اين محصول به آستانه خطر نزديک شده است و وقتي قرمز باشد، يعني فرد بايد احتياط کند و مثلا کسي که چربي دارد از اين محصول استفاده نکند.
مفيد با بيان اينکه تمرکز ما بيشتر روي سلامت مواد غذايي است، افزود: تقريبا تمام محصولاتي که يک عامل خطر را داشتهاند، چراغ راهنماي تغذيه را نصب کردهاند. همچنين محصولاتي که چند جزئي بودهاند و ميزان هر يک از موادشان ميتواند بر سلامت تغذيهاي موثر باشد نيز عمدتا چراغ راهنماي تغذيهاي را نصب کردهاند.
انتهاي پيام