مديرکل بهزيستي آذربايجانشرقي با بيان اينکه اعتياد بين لايههاي جوان جامعه افزايش يافته، نسبت به استفاده قشر نوجوان و جوان جامعه از داروهاي روان گردان هشدار داد.
محسن ارشدزاده، با عنوان اينکه خدمات اداره کل بهزيستي در زمينه اعتياد در سه حوزه پيشگيري، درمان و توانمندسازي معتادان است، اظهار کرد: باتوجه به اينکه اعتياد يک مشکل اجتماعي ميباشد، رويکرد بهزيستي در زمينه پيشگيري از اعتياد اجتماع محور است.
وي با عنوان اينکه آگاه سازي و حساس سازي جامعه بهترين روش پيشگيري از اعتياد است، ادامه داد: در اين راستا از ظرفيت تشکلهاي مردم نهاد که به عنوان بازوي کمکي بهزيستي ايفاي نقش ميکنند، استفاده ميکنيم؛ بطوري که سال گذشته 90 تيم اجتماع محور و 57 تشکل مردم نهاد در 404 محيط شهري و روستايي که شامل ادارات، کارخانجات، مهدکودکها، مدارس، دانشگاهها و ... ميشود، به منظور آگاه سازي جامعه نسبت به عواقب اعتياد برنامههايي اجرا کردند.
ارشدزاده اعلام کرد: سال گذشته توانستيم به 466 هزار نفر که 13 درصد جمعيت استان را شامل ميشود برنامههايي در راستاي پيشگيري از اعتياد، اجرا کنيم.
وي در خصوص اقدامات بهزيستي در زمينه درمان و کاهش آسيبهاي اعتياد، عنوان کرد: 48 مرکز درمان سرپايي معتادان در استان وجود دارد که در اين مراکز خدماتي همچون دارو درماني (دارويهاي جايگزين با دز کمتر)، خدمات روانشناسي، مددجويي و مشاوره فردي و خانوادگي به معتادان ارايه ميشود که سال گذشته 9100 نفر از معتادان از اين خدمات استفاده کردند.
مديرکل بهزيستي آذربايجانشرقي با اشاره به وجود 33 کمپ ترک اعتياد فعال در استان، اظهار کرد: در اين بين 31 کمپ ويژه آقايان و دو کمپ نيز ويژه بانوان است. مجوز اين کمپها از سوي بهزيستي صادر شده است که ما به صورت تخصصي به اين مراکز نظارت داريم، همچنين شوراي مبارزه با مواد مخدر نيز بر نحوه درمان اعتياد نظارت کامل دارد.
وي با اشاره به اينکه در سال گذشته 16 هزار نفر در کمپهاي ترک اعتياد تحت درمان قرار گرفتند، گفت: نحوه درمان در اين مراکز به صورتي است که معتادان يک ماه بستري شده و در هفته اول بدن آنان سمزدايي ميشود و در ادامه وارد سالن بهبودي شده و خدمات آموزشي، روانشناسي، گروه درماني، آموزش نحوه پيشگيري و ... دريافت ميکنند.
ارشدزاده همچنين با اشاره به وجود يک مرکز اقامت بلند مدت در استان که با نام تي سي شناخته ميشود، بيان کرد: مرکز تي سي استان در شهر شبستر واقع شده است و نحوه درمان در اين مرکز به صورتي است که فرد معتاد بعد از سمزدايي در کمپ ترک اعتياد سه الي شش ماه در مرکز تي سي بستري شده و به منظور آماده شدن براي بازگشت به آغوش جامعه و خانواده، خدمات آموزشي لازم را دريافت ميکند که سال گذشته 110 نفر در مرکز تي سي استان بستري شده و خدمات دريافت کردند.
وي در پاسخ به اين سئوال که چرا تنها يک مرکز تي سي در استان وجود دارد، اعلام کرد: در سال 84 مرکز تي سي در استان راه اندازي شد که مورد استقبال قرار نگرفت تا اينکه دو سه سالي ميشود مرکز تي سي بار ديگر راه اندازي شد که اينبار مورد استقبال قرار گرفت و به دنبال آن هستيم دومين مرکز را هم امسال در تبريز و يا در يکي از شهرستانها احداث کنيم.
وي عنوان کرد: همچنين هشت مرکز گذري آسيب (دي آي سي) در استان وجود دارد که مجهز به محل استراحت و استحمام هستند و اين مراکز سال گذشته به 500 نفر از معتادان خدماتي همچون توزيع بستههاي بهداشتي بين معتادان، آموزش شيوه صحيح استفاده از مواد مخدر براي جلوگيري از شيوع بيماريهايي از قبيل هپاتيت و ايدز، آموزش ترک اعتياد و غذاي گرم ارايه کردند.
وي با بيان اينکه بهزيستي خدمات سيار هم به معتادان ارايه ميکند، گفت: تعدادي از معتادان را در قالب تيم سيار انتخاب کرديم و با کمک آنان بستههاي بهداشتي شامل پنبه الکل و سرنگ در بين معتادان توزيع ميکنيم تا آنان به بيماريهاي واگيرداري همچون ايدز مبتلا نشوند.
ارشدزاده افزود: تيمهاي سيار ما سال گذشته 670 بسته بهداشتي بين مصرفکنندگان مواد مخدر توزيع کردند.
وي از وجود سه شيلتر ويژه آقايان و يک شيلتر ويژه خانمها در استان خبر داد و افزود: شيلتر به نوعي پناهگاه شبانه براي معتادان بي خانمان است که امکانات خوابگاهي دارد و کليه ملزومات بهداشتي و غذايي براي معتادان بي خانمان فراهم است، آنان ميتوانند صبح هم در شيلتر اقامت کرده و خدمات آموزشي نيز دريافت کنند که سال گذشته حدود 164 نفر از خدمات شيلتر استفاده کردند.
وي با بيان اينکه اعتياد در بين خانمها رشد پيدا کرده است، اظهار کرد: الگوي مصرف مواد نيز از حالت سنتي به صنعتي تبديل شده و به نوعي روانگردان زياد شده است.
ارشدزاده در خصوص اقدامات بهزيستي در زمينه توانمندسازي معتادان بهبود يافته، گفت: در اين زمينه در مرحله اول کلاسهاي آموزشي از قبيل آموزش مهارتهاي زندگي، مهارتهاي فنيوحرفهاي و ... برگزار ميکنيم، در مرحله دوم نيز براي اشتغال اين افراد بهبود يافته وام چهار درصد اعطا ميکنيم.
وي افزود: سال گذشته به 600 معتاد بهبود يافته که يک سال از زمان پاک شدنشان گذشته بود، در مجموع 800 ميليون تومان وام خود اشتغالي اعطا شد، همچنين 11 کارگاه حمايتي در کنار کمپها داير شده که 230 نفر در اين محلها مشغول به کار شدند.
مديرکل بهزيستي آذربايجانشرقي خاطرنشان کرد: امسال براي سومين سال متوالي المپياد ورزشي بهبود يافتهگان با شرکت 250 نفر آقا و 50 خانم در پنج رشته انفرادي و سه رشته تيمي برگزار و به نفرات برتر جوايزي اهداء شد.
وي ادامه داد: هدف از برگزاري اين المپپياد توسعه ورزش همگاني، افزايش اعتماد به نفس بهبود يافتهگان، تغيير نگرش جامعه نسبت به آنان و ايجاد رغبت و انگيزهشان برگزار شد.
ارشدزاده در خصوص برنامههاي امسال بهزيستي در زمينه اعتياد گفت: توسعه گروههاي اجتماع محور با هدف ارايه برنامههايي جهت آگاه سازي تمامي مردم استان نسبت به عواقب اعتياد، استفاده از پتانسيل فضاي مجازي براي آگاه سازي جامعه، برنامههايي براي افزايش نشاط جامعه که در نهايت تاب آوري معتادان افزايش يابد، توسعه مراکز کاهش آسيب شامل احداث دو شيلتر در شهرهاي تبريز و مراغه و توسعه مراکز اقامتي ميان مدت در شهرستان هاي تبريز، اسکو، ملکان، چاراويماق، کليبر، اهر و جلفا از جمله اين برنامههاست.
وي همچنين با اشاره به برنامه بهزيستي در راستاي کيفيسازي کمپهاي ترک اعتياد عنوان کرد: طبق دستور العمل بايد افراد کارشناس، پزشک، روان شناس و افراد متخصص در کمپها حضور داشته باشندکه در زمان تمديد مجوز کمپها اين دستورالعمل را به طور کامل اجرا خواهيم کرد، همچنين توصيه ميکنيم کمپها به دوربين مدار بسته مجهز شوند.
ارشدزاده در خصوص فعاليت کمپهاي غيرمجاز ترک اعتياد گقت: ما در استان کمپ غيرمجاز شناسايي نکرديم، البته به محض دريافت اطلاعاتي از فعاليت کمپهاي غير مجاز، با هماهنگي دادستاني با اين مراکز برخورد خواهيم کرد.
وي يادآور شد: در سال 91 و 92 کمپها به صورت غير مجاز رشد کرده و به صورت سليقهاي خدمات ارايه ميکردند که اکنون تمامي کمپهاي استان داراي مجوز هستند و بر اساس يک پروتکل جهاني و تحت نظارت بهزيستي و شوراي مبارزه با مواد مخدر فعاليت ميکنند.
وي با عنوان اينکه حدود 50 هزار نفر معتاد در استان وجود دارد که پنج درصد آن شامل زنان ميباشد، گفت: اعتياد در بين 15 الي 20 سالهها زياد شده و استفاده از روانگردانهاي صنعتي در لايههاي مختلف جامعه به خصوص نوجوانان و جوانان خيلي زياد شده است.
مديرکل بهزيستي استان اظهار کرد: اعتياد ابتدا در لايههاي پنهان جامعه نفوذ ميکند؛ چرا که مواد مخدر و روانگردانها ابتدا به صورت تفنني در بين اقشار مختلف جامعه استفاده ميشود و آنان گمان ميکنند که اين مواد اعتياد آور نيست.
وي افزود: اين امکان وجود دارد که بچه چند ماهه يک خانم معتاد هم اعتياد داشته باشد البته چنين مواردي در استان ما ديده نشده است.
وي با اشاره به فعاليت مرکز ماده 16، عنوان کرد: اين مرکز براي جمع آوري معتادان متجاهر که اقدام به ترک اعتياد نميکنند، احداث شده است، اعتياد جرم است، ولي بعد از احداث اين مرکز، معتادان به جاي رفتن به زندان، طي فرصت سه ماهه و قابل تمديد، در مرکز ماده 16 بستري شده و اعتيادشان را ترک ميکنند.
ارشدزاده خاطرنشان کرد: موسسه خيريه نجات به منظور جمع آوري کمک براي مرکز ماده 16 جهت تأمين بخشي از هزينهي اقامت معتادان تأسيس شده است.