احرارخبر: معاون بهبود توليدات دامي سازمان جهادکشاورزي آذربايجانشرقي گفت: باتوجه به شرايط اقليمي و پس روي آب درياچه اروميه، آذربايجانشرقي استعداد پرورش شتر را داشته و برنامهريزي هاي لازم براي اين کار در حال انجام است.
حبيب شريفيان همزمان با 21 ژوئن مصادف با اول تير، که به عنوان روز جهاني شتر نامگذاري شده است، درگفتوگو با خبرنگاران با بيان اينکه کارشناسان پرورش شتر آذربايجانشرقي در تدوين سند راهبردي پرورش شتر کشور همکاري ميکنند،اظهار کرد: اين سند با همکاري مرکز اصلاحنژاد دام وزارت جهاد کشاورزي مستقر در استان البرز، معاونت توليدات دامي وزارت جهادکشاورزي، معاونتهاي بهبود توليدات دامي سازمانهاي جهادکشاورزي در استانها و انجمن علمي شتر براي نخستين بار در حال تدوين و نهايي شدن ميباشد.
وي با اشاره به اينکه در حال حاضر حدود 162 هزار و 371 نفر شتر در ايران شناسايي شده است و اين تعداد در مقايسه با تعداد 48 ميليون و 777هزار و 500 راس گوسفند و هشت ميليون و 117 هزارو 661 راس گاو، رقم اندکي به شمار ميآيد، اظهار کرد: بايد با ايجاد زيرساختهاي علمي و تخصصي و کارشناسي و حمايت از صنعت پرورش شتر، شرايطي را فراهم کنيم که بخش خصوصي نيز علاقهمند به ورود به اين حوزه شود.
شريفيان با بيان اينکه اکثر استانهاي کشور همچون آذربايجانشرقي داراي شرايط مناسب براي پرورش شتر هستند، گفت: با توجه به شرايط اقليمي استان و نوسانات بارش باران ميتوانيم با توسعه صنعت پرورش شتر، گامهاي خوبي در راستاي تحقق اقتصاد مقاومتي در اين بخش برداريم.
وي با بيان اينکه طي سالهاي اخير با خشکساليهاي پياپي، کاهش بارش باران، از بين رفتن مراتع، بيش از گذشته نياز به پرورش شتر داريم، اظهار کرد: شتر نياز اندکي به آب و مواد غذايي داشته و نسبت به تغييرات اقليمي و گرمشدن هوا مقاوم است ؛ ضمن اينکه اين حيوان در مناطق بياباني و نيمه بياباني رشد ميکند و اگر بتوانيم صنعت پرورش شتر را توسعه دهيم، بخش مهمي از اقتصاد مناطق بياباني را رونق ميبخشيم.
معاون بهبود توليدات دامي سازمان جهادکشاورزي استان با بيان اينکه گوشت و شير شتر ضمن اينکه ارزش غذايي بسيار بالايي دارد، سودآوري مناسبي نيز براي فعالان اين صنعت به همراه دارد گفت: ما بايد با انجام حمايتهاي ويژه، سرمايهگذاران را تشويق به مشارکت در اين بخش کنيم و با توجه به ظرفيتهايي که در کشور داريم، ورود بخش خصوصي در اين عرصه منافع زيادي براي آنها خواهد داشت.
شريفيان با بيان اينکه با توجه به ويژگي تحمل شرايط سخت در شتر و قابليت تطبيق آن با شرايط آب و هوايي متفاوت و عدم نياز به تغذيه خاص در پرورش آن، امکان پرورش شتر در سطح استان و نيز حاشيه درياچه اروميه و استفاده بهينه از گونه هاي گياهي اين منطقه، امکان ازدياد گله هاي شتر در استان را با توجه به شرايط سهل پرورش آن، اقتصادي مي نمايد با اشاره به مقاوم بودن اين حيوان به بيماريها و شرايط آب و هوايي سخت و همچنين بي غذايي تا چند روز، گفت: هم اکنون بيش از 1610 نفر شتر در آذربايجان شرقي پرورش داده مي شود و اين جمعيت بيشتر در شهرستانهاي کليبر، هشترود، شبستر، ميانه، بناب، اسکو و ملکان تمرکز يافته اند و نحوه پرورش آنها به صورت سنتي دنبال مي شود.
وي از برنامه هاي اين معاونت براي ارتقاي جايگاه پرورش شتر در استان خبر داده و افزود: با توجه به مزاياي بالاي توليد اين حيوان از لحاظ دست يابي به مواد پروتئيني و ايجاد امکان پرورش آن با حمايت از بهره برداران پرورش دهنده شتر، در دستورکار قرار گرفته و برنامه هاي مدون در رابطه با نحوه پرورش و حمايت عملي از بهره برداران درآينده نزديک اعلام خواهد شد.
معاون بهبود توليدات دامي سازمان جهادکشاورزي استان ميانگين وزن لاشه اين حيوان را 216 کيلوگرم و بازده لاشه آن را 49 درصد ذکر کرد وگفت: با برآوردهاي کارشناسي، در حال حاضر توان توليد گوشت شتر در استان به 48 تن در سال بالغ ميشود.
وي با بيان اينکه ايران از نظر پرورش شتر در دنيا رتبه بيستم و در آسيا رتبه هفتم را داراست، افزود: شتر ويژگيهاي خاصي دارد که مهمترين آنها تحمّل شرايط سخت صحرا و دماهاي گوناگون و بهويژه گرماي شديد تابستان و کمبود آب و علوفه است. ترکيب جسماني شتر با ديگر جانوران اختلاف زيادي دارد، و اين اختلاف باعث شده که شتر در طول روزهاي سال در صحرا زندگي کند و از بوتهها و درختچههاي گوناگون صحرايي و کويري و حتي از بوتههاي شور و خاردار تغذيه کند و از جانوراني است که با محيطهاي خشک و بيآب و علف و صحرا سازگار شده و اين سازگاري باعث شده است که به خوبي بتواند آب و هواي گرم و خشک، بيآبي و کمغذايي را تحمل کند.
شريفيان با بيان اينکه شير شتر غني از مواد غذايي و ضد سرطان است، افزود: گوشت آن خوراکي و از پوست آن کمربند، صندلي و لباس تهيه ميکنند پشم آن براي توليد فرش و چادر و از پيخال کاملاً خشک آن به عنوان سوخت استفاده ميشود و ميزان چربي موجود در کوهان شتر دوکوهانه در حدود 100 کيلوگرم برآورد ميشودکه به عبارت ديگر ميتوان گفت کمتر قسمتي از شتر وجود دارد که بيمصرف و دور انداختني باشد.