احرارخبر: سخنگوي وزارت امور خارجه گفت: نبايد دشمنانه و با سماجت به مسائل کلان سياسي کشور به ويژه در زمينه سياست خارجي نگاه کرد.
حسين جابريانصاري بعد از ظهر امروز در جلسه پرسش و پاسخ با موضوع سياست خارجي در مرحله پسابرجام در دانشگاه تبريز، در پاسخ به سئوال يکي از دانشجويان دانشگاه تبريز مبني بر اينکه چرا در خصوص دستاوردهاي برجام در لفافه صحبت ميکنيد، اظهار داشت: اينکه چرا روشن حرف نميزنيم، به هر حال هر شغلي اقتضاي خودش را دارد و بيان ما بيان شاغلان در اين شغل است که بيان ديپلماتيک ناميده ميشود ولي هر شغلي ضرورتها و ملزومات خودش را دارد.
وي با بيان اينکه شاغل در عرصه سياست داخلي به ادبيات و خطاب سياسي مخصوص خود سخن ميگويد و شاغلان در عرصههاي ديپلماتيک نيز به دليل تجربه زندگي و کارشان و هدفمندي کارهايشان اقتضا ميکند با ادبيات سياسي ديپلماتيک سخن بگويند، گفت: اينکه در درون اين ادبيات نوعي رموز و پيچيدگي هست از يک سو يک واقعيت است اما اين به معناي آن نيست که حرفهاي روشني نيست.
سخنگوي وزارت امور خارجه ادامه داد: حرفهاي ديپلماتيک منطق دروني ديپلماتيک را نمايندگي ميکند و ادبيات خاص خودش را به کار ميگيرد و آنچه در اين جلسه ذکر شد از ديد خودم مطالب روشني بوده اما از منطق گفتوگو و خطاب سياسي ديپلماتيک طبيعتا خارج نشده و بعد از اين هم نخواهد شد.
جابري انصاري اضافه کرد: اينکه چرا دوگانگي داريم و تضاد در نگاهها را چگونه بايد حل کرد واقعيت اين است که ما به دليل اينکه در درون ايران در رابطه با برخي از سئوالات اساسي و رويکردهاي اساسي بحثهاي انجام نشده و سئوالات پاسخ نيافته و حل نشدهاي داريم و گاهي نوعي اجماع کامل ملي در زمينه برخي از رويکردها و سئوالات وجود ندارد طبيعت اين را اقتضا ميکند که اختلافها و دوگانگيها در برخي زمينهها بيشتر ايجاد شود.
وي ادامه داد: هيچ راه حل سحرآميزي در اختيار هيچ کس نه اساتيد دانشگاه و متفکران و مصلحان اجتماعي و نه سياستمداران و ديپلماتها، نيست و همه ما بايد در مسير درست لنگان لنگان براي کمک کردن به روند اجماعسازي در مسائل اساسي سياست خارجي و داخلي حرکت کنيم.
سخنگوي وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: تجربه حکومتداري و نظامسازي بعد از انقلاب نيز تجربه طولاني نيست و کمتر از چهار دهه کمتر از ثانيهاي کوتاه در تاريخ يک ملت است، زيرا براي ما که يک تجربه را طي ميکنيم زمان زيادي است اما در تاريخ ملت در فرآيند نظامسازي براي يک ملت تاريخ و زمان زيادي نيست.
وي خاطرنشان کرد: ما بايد در اين جهت حرکت کنيم که در پاسخ به سئوالات اساسي و مسائل اساسي و اولويتهاي درجه يک کشور در زمينههاي مختلف از جنگ و روياروييها فاصله بگيريم و به سمت مسائل اجماعي ملي حرکت کنيم.
جابريانصاري گفت: همه ملتهاي دنيا در ذات سياست و در درونشان اختلاف افکار و منازعات سياسي وجود دارد، سياست جزء جداييناپذير رويارويي و منازعه است تاريخ بشر پر از اين منازعات است و ما را نيز گريز از اين مساله وجود ندارد و آنچه مهم است در مسير نظامسازي خودمان به سمتي حرکت کنيم که برخي مسائل کلان ملي خارج از منازعات روزمره سياسي مورد توجه قرار گيرد.
وي افزود: در هر حال بخشي از مسايل سياست، به طبيعت ذات سياست همراه با منازعه و رويارويي خواهد بود، در هيچ کشوري از دنيا حتي آنهايي که توسعه يافته هستند منازعه سياسي پايان ندارد.
جابريانصاري در خصوص سئوالي در رابطه با اينکه هر کشوري که سياست خارجياش کنشگر است در سطح محيطي پيرامون خودش يا در سطح مليگري لاجرم ريخت و پاش هم دارد، اظهار داشت: کشوري که سياست خارجي دارد بدون هزينه نميتواند باشد اما اينکه چه ميزان اولويتهاي داخلي و خارجي بايد در مسير تصميمگيري ملي با توجه به همه واقعيتها و ملاحظات موجود مورد توجه قرار گيرد و سياستها و اقدامات درست در دستور کار قرار بگيرد متفاوت است.
وي به سئوال ديگري در رابطه با مخالفت صدا و سيما با برجام گفت: اين که صدا و سيما مستمرا با برجام مخالفت ميکند انتقاد مستمر وزارت امور خارجه نيز هست.
اين مسئول ادامه داد: يکي از انتقادات ما و صحبتهاي هميشگي دوستانه ما با برادران عزيزمان در صدا و سيما اين است که اگر سياستهاي اساسي در زمينه مسائل خارجي در مجاري تصميمگيري ملي کشور اتخاذ ميشود از مسائلي است که بايد در رسانههايي که تعريف آن رسانه ملي است نه رسانه يک جريان خاص، اين سياستها در مجاري قانوني اتخاذ تصميمات راهبردي مورد حمايت قرار گيرد.
جابريانصاري گفت: حمايت از سياستها به معناي عدم انتقاد نيست طبيعتا، به معني عدم طرح انتقاد هم نيست زيرا حتي درستترين سياست هم بدون قرار گرفتن در معرض انتقاد و چالش فکري و سياسي امکان ادامه مسير درست خودش را ندارد.
سخنگوي وزارت امور خارجه ادامه داد: حرف ما اين است که دشمنانه و با سماجت و با تصميم ويژه و خاص مبتني بر نگاههاي خاص نبايد به مسائل کلان سياسي کشور به ويژه در زمينه سياست خارجي نگاه کرد و تعمدانه با برخي از اين سياستها مخالفت مستمر کرد والا طبيعي است که همواره بايد در چالش ما بين افکار و ديدگاههاي مختلف زمينه تصميمگيريهاي بهتر فراهم شود.