احرارخبر:در حالي که ادامه کشمکش فرمانداري و شورا بر سر نرخ کرايهها در تبريز ادامه دارد برخي رانندگان تاکسي به طور جداگانه قانونهاي شخصي دارند و توجهي به قوانين شوراي شهر و سازمان تاکسيراني ندارند و راه خود را طي ميکنند.
همه ميگويند غيرقانوني است، فرماندار تبريز تاکيد ميکند هنوز هيچ تصميمي براي ابلاغ نرخهاي جديد گرفته نشده است. شوراي شهريها ميگويند هيچکس حق افزايش خودسرانه نرخ کرايهها را ندارد. مسئولان تاکسيراني اعلام کردهاند که با متخلفان برخورد خواهد شد، اما در اين ميان برخي رانندگان تاکسي هستند که بيتوجه به همه اين حرفها کار خودشان را ميکنند.
روزهاي ابتدايي سال که ميشود به رسم سنت هميشگي کرايهها افزايش پيدا ميکند و البته در سايه افزايش همين کرايهها نيز اختلاف مسافر و راننده تاکسي هم بيشتر از ديگر زمانها بالا مي گيرد. فرقي هم نميکند که نمايندگان شوراي شهر تبريز رأي بر افزايش داده باشند يا مرجع ديگري افزايش نرخ کرايه تاکسيها را ابلاغ کرده باشد. در اين ميان برخي رانندگان تاکسي هستند که نرخهايشان را مصوب و به مسافران هم ابلاغ ميکنند.
در اين کلانشهر کمتر کسي است که براي يک بار هم که شده دعواي راننده تاکسي و مسافر را نديده باشد يا خودش جر و بحث نکرده باشد. مثلاً کافي است راننده يا مسافر، پول خرد نداشته باشد يا مسافر به افزايش نرخ کرايه تاکسي اعتراضي داشته باشد آن وقت است که اگر يکي از طرفين کوتاه نيايد و به قول خودش از حقش نگذرد، مشاجره بالا ميگيرد و کار به درگيري و در برخي موارد به کتک کاري هم ميرسد.
راننده، مسافر را متهم به ناآگاهي ميکند و مسافر هم راننده را به افزايش بيملاحظه قيمتها متهم ميکند. جنجال کرايه تاکسيها البته انگار پاياني ندارد امسال هم از ابتداي سال جديد کاري کشمکش بر سر افزايش کرايه تاکسيها افزايش پيدا کرده است.
در حالي که ميزان افزايش نرخ کرايههاي درون شهري اتوبوس و تاکسي در راه شوراي شهر و فرمانداري در حال رفت و آمد است برخي رانندگان تاکسي کار خودشان را انجام داده و با افزايش کرايهها دارند کار خود را ميکنند.
*مخالفت با افزايش 17 درصدي نرخ کرايههاي وسائط نقليه درون شهري تبريز
فرماندار تبريز از مخالفت با افزايش 17 درصدي نرخ کرايههاي وسائط نقليه درون شهري تبريز خبر داد.
رحيم شهرتيفر در گفتوگو با خبرنگار فارس در تبريز اظهار داشت: فرمانداري تبريز در نامهاي با مصوبه 16 اسفند 94 شوراي اسلامي شهرستان تبريز در خصوص افزايش 17 درصدي نرخ کرايههاي اتوبوسهاي شرکت واحد و تاکسيراني مخالفت کرد.
فرماندار تبريز در توضيح اين اقدام گفت: بر اساس سياستهاي جاري و بخشنامه واصله از معاون اول رياست جمهوري هرگونه اقدام و تغيير قيمت بايد قبلاً با دلايل توجيهي براي بررسي به کارگروه تخصصي تنظيم بازار منعکس و قبل از اخذ مجوز لازم از آن کارگروه اقدامي صورت نگيرد.
شهرتيفر گفت: با عنايت به دستورالعمل واصله از طريق وزارت کشور دستگاههاي دولتي و عمومي به منظور جلوگيري از افزايش انتظارات تورمي صرفاً ميتوانند در صورت ضرورت حداکثر با 6 درصد افزايش نرخ وسائط نقليه حمل و نقل درون شهري موافقت کنند.
وي خاطرنشان کرد: از اين رو فرمانداري تبريز در خصوص مصوبه افزايش قيمتهاي اتوبوسهاي شرکت واحد و تاکسيراني تا سقف 17 درصد توسط شوراي اسلامي شهر تبريز را نيازمند تجديدنظر تشخيص داده و بدان اعتراض کرده است.
شورا کوتاه مياد اما اصرار بر افزايش 15 درصد
در جلسه 29 فروردين شوراي شهر تبريز اعضاي شوراي شهر تبريز مصوبه افزايش 17 درصدي نرخ کرايههاي درون شهري را با دو درصد کاهش 15 درصد مصوب کردند.
با تصويب اعضاي شوراي اسلامي شهر تبريز، تعرفه کرايه تاکسيها و اتوبوسهاي شهري تبريز به ميزان 15 درصد افزايش يافت.
در جلسه صبح امروز شوراي اسلامي شهر، اعضاي اين نهاد مردمي 15 درصد کرايه تاکسيهاي فعال و اتوبوسهاي شهري در شهر تبريز را افزايش دادند.
دولت در اعلام ميزان تورم احساسي عمل ميکند
داود اميرحقيان، عضو شوراي اسلامي شهر تبريز در اين جلسه با اشاره به نامه فرمانداري و وزارت کشور در خصوص افزايش 6 درصدي نرخ کرايه تاکسي و اتوبوسها گفت: مشخص است کار کارشناسي روي اين موضوع صورت نگرفته چرا که وضعيت موجود در جامعه و ميزان تورم نياز به افزايش بيش از 6 درصدي نرخ کرايه دارد.
وي اظهار داشت: اين يک بخشنامه سياسي و احساسي بوده و نشاندهنده عدم کار کارشناسي است.
وي ادامه داد: افزايش 15 درصدي تعرفه ناوگان حمل و نقل عمومي شهر تبريز در راستاي رفع مشکلات رانندگان و با هدف تأمين و جبران بخشي از هزينههاي ناشي از افزايش قيمت لوازم و کالاهاي مورد نياز تاکسيها او اتوبوسها اعمال ميشود.
نرخ کرايه تاکسيها همه را آزار ميدهد
بهروز خاماچي، ديگر عضو شوراي شهر تبريز نيز گفت: در تصويب افزايش نرخ کرايه تاکسيها بايد درآمد مردم را در نظر بگيريد.
وي با انتقاد از سازمان تاکسيراني تبريز گفت: سازماني که اتحاديه تعاوني نداشته باشد، اشخاص تحت پوشش آن که رانندگان خدوم تبريز هستند مجبورند براي تامين ابزارهاي کار خود هزينه سنگيني پرداخت کنند، هزينههايي چون خريد لاستيک و روغن و موتور و غيره، همين ميشود که خواهان افزايش نرخ کرايه تاکسيها ميشوند.
وي اضافه کرد: بنا بر اعلام بانک مرکزي نرخ تورم 12 درصد است، حال چرا بايد نرخ کرايهها 17 درصد افزايش يابد؟ شهرداري اعلام ميکند دولت سهم خود را در کمک به سازمانهاي تاکسيراني و اتوبوسراني نداده است، بايد اين مسئله را بررسي کرد و از نهادهاي دولتي متولي درخواست کنيم هرچه سريعتر اين مسئله را پيگير باشند تا بار مضاعفي بر دوش مردم وارد نشود.
بر اساس اين گزارش در نهايت لايحه افزايش کرايه تاکسي و اتوبوس از 17 به 15 درصد با راي اکثريت اعضاي شورا تصويب شد.
اختلافات شورا و فرمانداري بالا ميگيرد/ نرخ کرايهها به هيئت اختلاف ميرود
فرماندار تبريز در گفتوگو با خبرنگار فارس در تبريز در خصوص افزايش 15 درصدي نرخ کرايه تاکسيها برخلاف اعلام دولت مبني بر افزايش 6 درصدي، اظهار داشت: در آخرين روزهاي سال گذشته شوراي اسلامي شهر تبريز افزايش 17 درصدي را تصويب کرده بود اما ما نيز گفته بوديم که بايد منتظر باشند تا سياستهاي کشوري ابلاغ شود تا اظهار نظر کنيم.
رحيم شهرتيفر افزود: براي افزايش نرخ تاکسيها اولين کاري که همکاران شهرداري بايد انجام دهند اين است که مسئله را در ستاد تنظيم بازار مطرح کنند و توضيحات کافي مطرح کنند تا در آن ستاد تصويب شود و بعد از آن در شوراي شهر تصويب کنند که اين کار انجام نگرفته بود.
وي افزود: البته با توجه به اينکه حمل و نقل درون شهري و برون شهري چه تاکسيراني و اتوبوسراني شهرداري نميتواند همه هزينهها را پوشش دهد قبل از عيد 17 درصد را پيشنهاد کرده بودند و شورا تصويب کرده بود.
فرماندار تبريز در خصوص عدم قبول نرخ تصويب شده شورا از طرف دولت، گفت: يکي از دلايل اين است که نرخ تورم رسمي کشور زير 12 درصد بوده و از طرفي ديگر دلايل قانع کنندهاي به ستاد تنظيم بازار ارايه نشده است.
شهرتيفر خاطرنشان کرد: بر اساس دستورالعملهاي دولتي تا سقف 6 درصدي ميتوانستيم مجاز بدانيم اما شوراي شهر با توجه به واقعيتهاي هزينههاي حمل و نقل درون شهري 15 درصد را تصويب کردهاند، اما نظريهاي که اعلام کرديم همان 6 درصد است و در صورتي که شوراي اسلامي شهر بر اين موضوع اصرار کند موضوع به هيئت حل اختلاف استان و هيئت نظارت بر عملکرد شوراي اسلامي ارجاع داده خواهد شد.
رانندگان تاکسي حداقل ما را کارگر ساده حساب کنند
رانندگان تاکسي در گفتوگو با خبرنگار فارس در تبريز معتقد هستند يا مسئولان در اين شهر و کشور زندگي نميکنند يا تورم را تنها براي رضايت مردم پايين اعلام ميکنند.
آنان معتقد هستند آيا واقعا تورم در کشور 12 درصد است، آيا ميزان افزايش بيمه و لوازم ماشين در روزهاي اخير چقدر افزايش پيدا کرده است.
رانندگان تاکسي تصريح ميکنند، دولت ميزان افزايش حقوق کارگران در سال جاري را مگر 14 درصد اعلام نکرده است، ما کارگر ساده هم محسوب نميشويم.
اما افزايش کرايه تاکسيها حتي بيشتر از نرخ مصوب شوراي شهر، داستاني تکراري است که هم مسافران با آن آشنا هستند و هم مسئولان. مسافراني که قصه شکايتشان بارها به گوش مسئولان سازمان تاکسيراني رسيده و هميشه از يک پاي ثابت اعتراض درباره افزايش کرايهها بودهاند. اين قصه تکراري هر بار در روزهاي پاياني سال شروع ميشود؛ درست همزمان با روزهايي مثل امروز که نرخ افزايش کرايه تاکسيها اعلام شده و باد خبر را به گوش همه رسانده و برخي را به فکر صيد ماهي از آب گلآلود انداخته است.
يکي از شهروندان تبريزي با اشاره به افزايش نرخ کرايه تاکسيها ميگويد: افزايش نرخ کرايهها دو بار در سال يک نوع بيعدالتي به مسافران است چرا که حقوق مردم در سال فقط يک بار افزايش مييابد و بنابراين نرخ کرايه تاکسيها بايد متناسب با حقوق مردم افزايش يابد و از طرفي اين اقدام نادرست تاکسيها مبني بر دريافت کرايه اضافي حق شهروندان را ضايع ميکند.
قاسمي يکي ديگر از شهروندان معتقد است، هنوز حقوق کارمند و کارگر افزايش نيافته است و تنها قرار است افزايش يابد آرام، آرام همه چيز و بدون سر و صدا گران ميشود.
پرداخت الکترونيکي کرايه تاکسي در تبريز اجرايي ميشود
البته اختلاف بين راننده و مسافر در برخي مواقع هم به خاطر پول خرد است، که معاون حمل و نقل شهردار تبريز قول داده است تا اين مشکل را حل کند و طرح پرداخت الکترونيکي کرايه تاکسيها در سه ماه اول امسال در تبريز اجرايي شود.
يعقوب وحيدکيا اظهار داشت: سياستهاي کلي شهرداري تبريز در زمينه حمل و نقل عمومي، بر مبناي توسعه آن در سال جديد قرار گرفته است و معاونت حمل و نقل نيز سعي دارد اين سياستها را در تمام واحدهاي زيرمجموعه خود، به مرحله عمل برساند.
وي به ثبتنام تاکسيهاي فرسوده و استقبال بينظير رانندگان تاکسي از اين طرح اشاره کرد و گفت: 3 هزار و 50 عدد تاکسي فرسوده در اين طرح ثبتنام کردهاند که ما نيز تلاش داريم موانع موجود براي تخصيص بودجه را از ميان برداشته و در سال جاري، گامي اساسي براي نوسازي ناوگان تاکسيراني برداريم.
معاون حمل و نقل شهرداري تبريز به راهاندازي تاکسيهاي VIP در فرودگاه تبريز اشاره کرد و افزود: برنامهريزي لازم انجام گرفته تا تعداد اين تاکسيها از 200 دستگاه به 400 دستگاه افزايش داده شود.
وي در مورد اجراي طرح پرداخت الکترونيکي کرايه تاکسيها اظهار داشت: براي آغاز پرداخت الکترونيکي مشکلي نداريم؛ قرارداد نهايي و مجوزهاي قانوني از شورا اخذ شده و ما نيز طبق لايحه مصوب، با پيگيريهاي لازم تلاش داريم سريعاً اين طرح را عملياتي کنيم.
معاون حمل و نقل شهرداري تبريز بر تقويت نظارت بر تاکسيراني تاکيد کرد و گفت: نظارت جزء اصول و وظايف اصلي سازمان تاکسيراني است و بر اساس اين وظايف، بايد ضعفهايي که در زمينه نظارت وجود دارد، برطرف شود.
وحيدکيا با اشاره به نقش خودروهاي مينيبوس و ون در سيستم حمل و نقل عمومي تبريز، تاکيد کرد: تلاش داريم مينيبوس و ون را به ناوگان حمل و نقل عمومي شهري تبريز اضافه کنيم.