احرارخبر: اين روزها وقتي از اوضاع درياچه اروميه احوالپرسي ميکني مسئولان ميگويند که وضعيتش تثبيتشده و حالش نسبت به قبل بهتر است، البته آنهم به مرحمت «باران»!
زهرا ناصران: فروردينماه امسال بود که طغيان سيمينهرود هرچقدر حاشيهنشينانش را نگران کرد، براي درياچه «اروميه» خبر خوشي به حساب آمد، رودخانهاي که گفته ميشد اسفندماه سال 1366آخرين باري بوده که اينطور خروشان ديدهشده است.
اما همه اتفاقات خوب براي اروميه به پُرآب شدن اين سرشاخهاش محدود نشد، باران اين بار سخاوتش را دوچندان کرد و براي بزرگترين درياچه آبشور کنوني دنيا شيريني هديه برد، تا تلخکاميهايش را شايد تا مدتي فراموش کند.
حالا وقتي از اوضاع اروميه احوالپرسي ميکني مسئولان از افزايش سطح آب اين درياچه سخن ميگويند، اروميه حالش مانند بيمار نزاري است که اگر سرفههاي نمکياش آرام بگيرد، حال اطرافيانش را هم خوب ميکند، با اين تفاسير بايد حواس مسئولان و مردم بيشتر به بيماري مسري «اروميه» باشد، سرفههاي نمکي مي تواند دردسرساز باشد.
از باران وعدهها تا وعدههاي باران
بر اساس اين گزارش، مردم آذربايجان شرقي همانند ديگر مردم کشورمان آرزوي احياي درياچه اروميه را دارند و اين امر جز تلاش خود مردم و مسئولان شدني نيست، امري که علاوه بر احياي مکاني براي جذب توريست و البته زنده کردن خاطرات گذشتههاي نهچندان دور مردم منطقه، از طوفانهاي نمکيني پيشگيري خواهد کرد که اکنون به اذعان کارشناسان و صاحبنظران حوزه محيطزيست، خطرات آن تنها محدود به حوزه شمال غرب و غرب کشور نخواهد بود و بخش اعظمي از مردم کشورمان را در معرض يک بحران جدي قرار خواهد داد.
حجتالاسلام حسن روحاني رئيس دولت تدبير و اميد در کارزار انتخاباتي رياست جمهوري يازدهم با جديت تمام وعده احياي درياچه اروميه را به مردم آذربايجان داد و تثبيت وضعيت درياچه اروميه را يکي از سياستهاي مهم براي احياي درياچه مطرح کرد و اين امر امروز در وهله اول بهواسطه افزايش نزولات آسماني و سپس در سايه برخي اقدامات مويرگي و گاه لاکپشتي در اين حوزه ميسر شده اما مردم انتظار اختصاص اعتبارات مالي و جديت بيش از اين را از مسئولان دارند.
تثبيت وضعيت درياچه اروميه از مهمترين سياستهاي دولت است
دبير کارگروه ستاد احياي درياچه اروميه در آذربايجان شرقي بابيان اينکه تثبيت وضعيت درياچه اروميه يکي از سياستهاي اصلي دولت تدبير و اميد براي احياي درياچه است، اظهار داشت: تثبيت وضعيت اين درياچه برنامه دو سال نخست طرحهاي احياي درياچه اروميه است.
«خليلي ساعي» همچنين در ادامه بابيان اينکه تراز آبي درياچه اروميه خوشبختانه امسال نسبت به سال گذشته تغيير نکرده است، خاطرنشان کرد: بر اساس اطلاعات و آمار اخير ميزان تراز آبي درياچه اروميه 1370.1 بوده و حفظ تراز آبي يکي از توفيقات ما در احياي درياچه اروميه است.
وي از رهاسازي آب پشت سدها براي احياي درياچه اروميه خبر داد و افزود: رهاسازي آب پشت سدها يکي از برنامهها براي احياي درياچه اروميه بود که در دو سال گذشته انجام شد.
دبير کارگروه ستاد احياي درياچه اروميه در آذربايجان شرقي تصريح کرد: در سالهاي گذشته با کاهش متوسط سالانه 45سانتيمتري ارتفاع آب درياچه مواجه بوديم که خوشبختانه امسال تراز آبي درياچه همانند سال گذشته بوده و تغييري نکرده است.
تراز آبي درياچه اروميه نسبت به سال گذشته يک درصد افزايش يافت
درعين حال اما کارشناس و معاون اداره کل محيطزيست آذربايجان شرقي نيز با اشاره به آخرين وضعيت درياچه اروميه، اظهار داشت: بر اساس آخرين آمار و اطلاعات بهدستآمده از وزارت نيرو و ستاد احيا درياچه اروميه تراز آبي اين درياچه نسبت به زمان مشابه سال گذشته يک سانتيمتر افزايشيافته است.
حسين قمي با اشاره به تأثير بارشها از اول سال آبي در مهر سال گذشته تاکنون بر روي درياچه اروميه خاطرنشان شد: از اول سال آبي سال ?? تاکنون شاهد افزايش ?? سانتيمتري تراز آبي اين درياچه هستيم.
وي همچنين در ادامه پايش مناطق شرق درياچه اروميه و نظارت بر وضعيت فعاليتهاي انساني و پايش تغييرات درياچه اروميه را از مهمترين وظايف اداره کل محيطزيست آذربايجان شرقي عنوان کرد و افزود: ميزان بارشها امسال نسبت به سال گذشته 19درصد کاهشيافته و تراز آبي درياچه يک سانتيمتر افزايشيافته، اما مساحت درياچه همانند سال گذشته بوده و افزايش قابلتوجهي رخ نداده است.
کارشناس و معاون اداره کل حفاظت محيطزيست آذربايجان شرقي در پايان سخنان خود اظهار داشت: اميدواريم با افزايش روند بارشها اثربخشي فعاليتهاي انجامشده مسئولان و متوليان امر را بيشتر مشاهده شود.
حجم آب درياچه 550ميليون مترمکعب است
معاون عمراني استاندار آذربايجان شرقي نيز با اشاره به آخرين وضعيت درياچه اروميه، اظهار داشت: براي احياي اين درياچه 220ميليون مترمکعب آب رهاسازي شده است و سهم استان ما از رهاسازي آب موردنياز براي احيا 10درصد بوده، درحاليکه 90درصد رهاسازيها سهم استان آذربايجان غربي است.
محمدصادق پور مهدي از راهاندازي تصفيهخانه فاضلاب شهر تبريز براي احياي درياچه اروميه نيز خبر داد و افزود: اين تصفيهخانه در تهيه و تأمين بخشي از آب موردنياز براي احياي درياچه اروميه نقش بسياري خواهد داشت.
وي همچنين در ادامه از تثبيت وضعيت درياچه اروميه نسبت به سال گذشته خبر داد و تصريح کرد: وضعيت درياچه اروميه مشابه سال گذشته بوده و حجم آب درياچه 550ميليون مترمکعب است.
در پايان بايد اين نکته را متذکر شد که هرچند اقداماتي از قبيل لايروبي کانالهاي آبي منتهي به حوزه آبريز درياچه اروميه و رهاسازي آب پشت سدهاي اين منطقه در بروز وضعيت فعلي درياچه اروميه بيتأثير نبوده است اما بايد اذعان کرد که در صورت نبود بارش نزولات آسماني کورسوي اميد به احياي بزرگترين درياچه آبشور فعلي دنيا مدتها قبل بستهشده بود بهطوريکه به گفته معاون وزير نيرو در امور آب و آبفا همين بارشها تنها در فروردين 1395و پس از حدود 30سال موجب جاري شدن آب با دبي هزار مترمکعب بر ثانيه در زرينهرود بهعنوان يکي از شاهرگهاي درياچه اروميه شد.
درهرصورت بايد پذيرفت که اين درياچه هرروز بيش از ديروز احساس تشنگي ميکند و از همه براي ادامه نفس کشيدنش ياري ميطلبد، چهبهتر که تا دير نشده تمام متوليان امر و مردم بسيج شده و در احياي اين درياچه تلاش کنند و اين تلاش ميتواند در قالب اجراي طرحهاي آبرساني براي کوتاهمدت و صدالبته امور ديگري چون اصلاح الگوي مصرف در مناطق حاشيه درياچه اروميه از سوي دستگاههاي مرتبط دولتي و نيز تغيير نگرش جدي مردم نسبت به نحوه مصرف منابع آبي تبلور يابد.
منبع:مهر