احرار خبر: از تبريز در حالي بهعنوان يکي از کلانشهرهاي کشور و گاه توسعهيافتهترين شهر ايران نام برده مي شود که بررسيها نشان ميدهد تحقق نقدي بودجه شهرداري تبريز کمتر از ساير کلانشهرهاست.
بر اساس آمارهاي جمعيتي از تبريز بهعنوان يکي از کلانشهرهاي کشور نامبرده ميشود و شهرداري براي توسعه اين کلانشهر سالانه بودجهريزي خود را در اين راستا انجام ميدهد اما در اين ميان نقطه قابلتوجه درصد تحقق بودجه شهرداري از محل منابع غير نقدي نسبت به منابع نقدي است که توسعه کمتر تبريز در قياس با ساير کلانشهرهاي کشور از ملموسترين نتايج آن است.
بر اساس اظهارات اعضاي شوراي اسلامي کلانشهر تبريز بودجهريزي اين شهر در مقايسه با ساير کلانشهرها در رديف سوم ازنظر حجم و ميزان قرار دارد اما درصد تحقق نقدي آن نسبت به ديگر کلانشهرها خيلي کم است.
البته شايد اين موضوع به سياستهاي شوراي شهر تبريز نيز مرتبط است که بهاندازه نيازهاي مالي نميتواند منابع را تعريف کند و بر اساس وصوليهاي خود، شهر تبريز را توسعه دهد و اين امر نيز موجب بر زمين ماندن برخي پروژههاي اولويتدار و مهم شهري ميشود.
بودجه ? ماهه تبريز ???? ميليارد است
عضو شوراي اسلامي کلانشهر تبريز با اشاره به بودجه شهرداري تبريز در مقايسه با کلانشهرهاي ديگر کشور اظهار داشت: ميزان بودجه تهران بزرگ هرگز قابلمقايسه با کلانشهر تبريز نيست و مطمئناً بودجه پايتخت نسبت به کلانشهرهاي ديگر کشور نيز از وضعيت مناسبي برخوردار است اما بودجه تبريز در مقايسه با ساير کلانشهرها ازجمله مشهد از وضعيت خوبي برخوردار نيست چراکه اگر بودجه ? ماهه تبريز يک هزار و ??? ميليارد باشد، بودجه مشهد براي همين مدتزمان دو هزار ميليارد است.
علي شياري بودجه سالانه شهرداري شيراز و اصفهان را نيز بالاتر از بودجه تبريز اعلام کرد و افزود: خوشبختانه با اين اوصاف ميزان تحقق بودجه ما نسبت به ديگر کلانشهرها خوب است، اما موضوع قابلتوجه اين است که درصد تحقق بودجه نقدي ديگر کلانشهرها از شهر اولينها بيشتر است.
اين عضو شوراي اسلامي کلانشهر تبريز با اشاره به نحوه تأمين بودجه پيشبينيشده شهرداري در سال ?? اظهار داشت: شهرداري تبريز در ? ماهه امسال يک هزار ميليارد بودجه پيشبينيشده داشت که تنها ?? درصد آن از محل درآمدهاي نقدي محقق شده است.
شياري گفت: درصورتيکه شهرداريها بودجه پيشبينيشده خود را از محل درآمدهاي نقدي تأمين کنند، توسعه در آن شهر بالاتر از ساير شهرهاي ديگر به چشم ميخورد و علت فاصله و شکاف توسعه تبريز در قياس با شهرهاي ديگر کشور در همين نقطه است و به همين دليل شتاب توسعه در آن کلانشهرها نسبت به شهر ما بالاتر است.
جايگاه بودجه تبريز در رديف سوم کلانشهرهاي کشور قرار دارد
ديگر عضو شوراي اسلامي کلانشهر تبريز بابيان اينکه ميزان بودجهريزي کلانشهر تبريز بعد از تهران و مشهد در رديف سوم قرار دارد، اظهار داشت: کلانشهرهايي مانند شيراز، اصفهان و قم ازلحاظ ميزان بودجهريزي بعد از تبريز قرار دارند.
جعفر مدبر بابيان اينکه درصد تحقق وصولي بودجه شهرداري کلانشهر تبريز در ? ماهه امسال حتي بيشتر از کلانشهر مشهد بوده است، افزود: بخشي از رديف بودجه شهرداري تبريز به منابع نقدي و بخشي ديگر به منابع غير نقدي اختصاص دارد و تبريز ازنظر تحقق بودجه پيشبينيشده رتبه اول را در ميان کلانشهرهاي ديگر کشور دارد.
وي در ادامه خاطرنشان شد: در تمام کلانشهرهاي کشور شهرداريها بخشي از بودجه خود را به ارائه پروانه ساختوساز اختصاص ميدهند، درحاليکه ما در بودجه امسال نتوانستهايم از اين امتياز استفاده کنيم.
مدبر با اشاره به درصد آمار درآمدهاي وصولي بودجه شهرداري تبريز در سال ?? اظهار داشت: بر اساس آخرين آمارها ميزان وصولي بودجه نقدي و غير نقدي شهرداري تبريز ?? درصد است.
وي همچنين در ادامه با اشاره به ميزان تحقق بودجه ? ماهه شهرداري ديگر کلانشهرهاي کشور گفت: اين ميزان براي شيراز ?? درصد، اهواز ?? درصد، اصفهان ?? درصد و اصفهان ?? درصد بوده است.
تحقق منابع غير نقدي بودجه شهرداري تبريز مانع اجراي پروژههاي اولويتدار شهري
يکي ديگر از اعضاي شوراي اسلامي کلانشهر تبريز با اشاره به ميزان تحقق بودجه پيشبينيشده شهرداري تبريز افزود: تاکنون ?? تا ?? درصد بودجه پيشبينيشده امسال شهرداري تبريز محقق شده است اما تحقق اعتبارات از منابع غير نقدي بيشتر از اعتبارات نقدي بوده و اين امر مانع اجراي پروژههاي اولويتدار شهرداري ميشود.
علي باغبان ارائه پروانههاي ساختماني را يکي از منابع مالي شهرداري دانست و ادامه داد: ممکن است پنجتا ?? درصد بودجه پيشبينيشده امسال که محقق نشود که علت اين امر کاهش اخذ پروانههاي ساختماني از سوي شهروندان به علت وجود مشکلات اقتصادي آنهاست.
رييس کميسيون برنامه و بودجه شوراي شهر تبريز با تأکيد بر اينکه بودجه سال آينده نبايد بيشتر از بودجه امسال پيشبيني شود، اظهار داشت: افزايش بودجه در سال آينده موجب ريسک آفريني و ايجاد انتظارات غيرقابل تحقق خواهد شد.
بودجه شهرداري بايد از محل منابع تعريفشده تأمين شود
رئيس کميسيون تحقيق و نظارت شوراي اسلامي کلانشهر تبريز نيز با تأکيد بر اينکه بودجهريزي بايد بر مبناي عملکرد باشد و بر همين اساس بايد نوع بودجهريزي شهرداري تبريز تغيير يابد، اظهار داشت: بودجهريزي شهرداري بايد بر مبناي عملکرد باشد چراکه در اين نوع بودجهريزي تنها در امر شاخص ازجمله درآمد و هزينه انجام ميشود.
داود امير حقيان با اشاره به نوع بودجهريزي در شهرداري کلانشهر تبريز گفت: در شهرداري تبريز بودجهريزي بر مبناي بودجهريزي پروژهاي است و شهرداري بر اساس پروژهها بودجه سالانه را تدوين ميکند و بهاينعلت پروژهها تنها تعريف ميشوند و ضرورت دارد که اجراي پروژهها در طول يک سال بر اساس نيازسنجيها صورت گيرد.
وي در ادامه افزود: بودجه شهرداري بايد از محل تعريفشده تأمين شود تا پسازآن پروژهها به مرحله عملياتي و اجرايي برسند و در اجراي تمام پروژهها بايد کار کارشناسي انجام شود تا در اجراي پروژهها تغييراتي اعمال نشود.
امير حقيان بر مديريت هزينه قبل از اجراي پروژهها تأکيد کرد و گفت: ضرورت است که اين امر قبل از اجراي پروژهها و نه در حين انجام آنها انجام شود.
با اين اوصاف شهرداري تبريز بايد سياست اصلي خود را در راستاي تعيين منابع مالي نقدي انجام دهد تا ما بيشتر از اين در رديفهاي آخر توسعه شهري قرار نگيريم تا شهر تبريز همانند گذشته جايگاه واقعي خود را بتواند حفظ کند.
خبرنگار: زهرا ناصران