احرارخبر: ورود مجدد خودروهاي فرسوده به ناوگان خودرويي، افزايش کانون ريزگردهاي داخلي در کنار مشکل ريزگردها در سالهاي اخير، اروميه را به سمت پيوستن به جمع شهرهاي آلوده کشور سوق داده است.
: با وجود قرار گرفتن آذربايجان غربي به خصوص اروميه در موقعيت جغرافيايي کوهستاني در سالهاي اخير شاهد افزايش آلودگي هوا در برخي شهرهاي استان به خصوص مرکز آن هستيم موضوعي که به مرز هشدار نيز رسيده است.
بر اساس آمارهاي اعلامي از سوي کارشناسان محيط زيست استان، امسال تا کنون مردم آذربايجان غربي تنها 177 روز هواي پاک تجربه کردهاند و مابقي روزها کيفيت هواي اروميه ناسالم براي گروههاي حساس، ناسالم، خيلي ناسالم و خطرناک بوده است.
بي توجهي به اين موضوع از سوي مسئولان و نهادهاي ذيربط با توجه به تهديد جدي سلامت مردم در سالهاي اخير به علامت سوال بزرگي در ذهن ها تبديل شده، علامت سوالي که تا کنون پاسخ درخوري نداشته است.
کانون ريزگردهاي داخل کشور در دست مطالعه است
سرپرست معاونت نظارت و پايش اداره کل حفاظت محيط زيست آذربايجان غربي در خصوص آلودگي هوا در استان به خصوص اروميه گفت: متاسفانه اروميه با وجود قرار گرفتن در موقعيت جغرافيايي مناسب به جمع شهرهاي آلوده کشور محلق شده است.
سعيد موسوي با اشاره به اينکه هر چند آلودگي هواي اروميه در مقايسه با تهران و کلانشهرهاي کشور کم است اما ادامه اين روند وضع موجود را بدتر خواهد کرد افزود: خودورهاي فرسوده، خشکسالي و ريزگردهاي ناشي از آن در داخل کشور به همراه هم مرزي با کشورهاي عربي کيفيت هواي اين شهر را تهديد ميکند.
موسوي تاکيد کرد: با خشکساليهاي اخير و روند بحراني درياچه اروميه ، تعداد کانونهاي ريزگردها در حال افزايش است که در اين زمينه طرح مطالعات کانون ريزگردهاي داخل کشور طي سالجاري و سال آينده در دست مطالعه قرار دارد.
طرح جامع کاهش آلودگي هواي اروميه تدوين ميشود
سرپرست معاونت نظارت و پايش اداره کل حفاظت محيط زيست آذربايجان غربي ادامه داد: براساس نتايج بدست آمده از سامانههاي پايش هوا در مرکز استان، شهر اروميه به جرگه شهرهاي آلوده کشور ملحق شده که براي جلوگيري از ادامه وضعيت طرح جامع کاهش آلودگي هوا در دست مطالعه و تدوين است.
موسوي با اشاره به اينکه بر اساس اين طرح عوامل آلودگي هواي استان به خصوص اروميه مشخص و با تفکيک منشأ آلودگي هوا راهکارهاي اساسي اتخاذ ميشود عنوان کرد: محيط زيست استان تنها متولي اين امر نبوده بلکه رفع اين معضل نيازمند مشارکت ساير دستگاههاي ذيربط است.
ورود خودروهاي فرسوده به اروميه معضل جدي آلودگي هواست
وي در خصوص ساير علل آلودگي هوا و راهکارهاي پيشنهادي پاسخ داد: متاسفانه در کنار معضل ريزگردهاي خارجي و داخلي بحث خودروهاي فرسوده و آلودگي ناشي از آن در حال تبديل شدن به معضل جدي زيست محيطي در اروميه است.
موسوي گفت: متاسفانه در سالهاي اخير خودروهاي فرسوده ساير استانها به خصوص تهران از سوي سازمانهاي دولتي خريداري شده و بعد از تعميرات جزئي مجدد شماره گذاري و به ناوگان خودرويي اروميه افزوده ميشود.
سرپرست معاونت نظارت و پايش اداره کل حفاظت محيط زيست آذربايجان غربي يادآور شد: ورود مجدد اين خودروهاي فرسوده به شهر و تردد آن در حال حاضر يکي از مهمترين عوامل آلودگي هوا در شهر اروميه به شمار ميروند.
وي افزود: متاسفانه در حال حاضر بخشي از آلودگي هواي اروميه ناشي از تردد خودروهاي فرسوده عمومي به ويژه تاکسي و اتوبوس در سطح شهر است.
موسوي اضافه کرد: تردد خودروهاي فرسوده عمومي هم اکنون از معضلهاي جدي زيست محيطي در شهر اروميه محسوب ميشود که نيازمند چاره انديشي اساسي از سوي نهادهاي متولي و ذيربط است.
علل افزايش آلودگي هوا در اروميه آسيب شناسي شود
مديرکل محيط زيست آذربايجان غربي نيز در خصوص علل آلودگي هواي اروميه و راهکارهاي رفع گفت: بايد آسيبشناسي درستي از علل افزايش آلودگي و چگونگي جلوگيري از آلودگي در مناطق مختلف شهر صورت گيرد.
پرويز آراسته با بيان اينکه آلودگي هوا از مشکلات اساسي مرتبط با سلامت مردم است که بايد تمهيدات درست، کاهش آلايندههاي هوا را در دستور کار خود قرار دهيم عنوان کرد: در حال حاضر سهم آلايندگي هواي شهر اروميه 52درصد مربوط به ريزگردها، 43درصد ريزگردهاي با قطر ?? ميکرون، شش درصد منوکسيد و يک درصد دي اکسيد گوگرد است.
مديرکل حفاظت محيط زيست آذربايجان غربي با بيان اينکه گاز خروجي از اگزوز اتومبيل منبع اصلي نشر آلاينده در محيط است اظهار داشت: خودروهاي فرسوده و کاربراتوري نقش بسزايي در آلودگي هوا دارند به طوري که هر خودروي کاربراتوري ميتواند 60برابر خودروهاي انژکتوري آلودگي توليد و به هوا انتقال دهد.
آراسته با تاکيد بر اينکه فرهنگ سازي و آموزش از مسائل مهمي است که در زمينه کاهش آلودگي هوا نبايد از آن غفلت شود، استفاده از بنزين يورو چهار، توليد خودروهاي استاندارد يورو چهار، جلوگيري از تردد خودروهاي فرسوده و کاربراتوري، صرفه جويي در مصرف انرژي و سوخت، افزايش فضاي سبز را راهکار کاهش آلودگي هوا عنوان کرد.
وي با بيان اينکه آلودگيهاي ايجاد شده از کارخانجات تأثير بسزايي در آلودگي شهر ندارد چراکه کارخانجات استان و شهر اروميه دور از مناطق شهري استقرار دارند افزود: تعداد اندکي از کارگاهها و واحدهاي صنعتي که در مناطق نزديک به شهر واقع شده و آلودگيهاي صوتي و هوايي ايجاد ميکنند اخطار گرفته اند.
از تردد خودروهاي فرسوده در اروميه جلوگيري شود
سرپرست معاونت امورعمراني استانداري آذربايجان غربي با اشاره به تداوم وضعيت آلودگي هوا در استان به خصوص اروميه گفت: متاسفانه ادامه اين روند در اروميه سلامت مردم را به طور جدي تهديد ميکند.
علي اسلامنور با بيان اينکه بايد با اتخاذ تدابيري ازافزايش ميزان آلودگيها و بوجود آمدن شرايط اضطرار در مرکز استان جلوگيري کرد افزود: دود اگزوز خودروها و احتراق ناقص سوخت درماشين هاي فرسوده و معيوب يکي از مهمترين عوامل تشديد آلودگي در اروميه و برخي شهرهاي استان است که بايد ضمن کنترل دقيق، از تردد اين خودروها در شهرجلوگيري شود.
سرپرست معاونت امورعمراني استانداري آذربايجان غربي اضافه کرد: استفاده از ناوگان حمل ونقل عمومي مي تواند در کاهش ميزان آلودگيها نقش موثري داشته و با اصلاح و رفع معايب سيستم سوخت رساني و احتراق اين خودروها اثرات مثبت فعاليت اين ناوگان را بهبود بخشيد.
اسلامنور بر پايش مستمر وضعيت آلودگي هواي مرکز استان تاکيد کرد و افزود: پليس ضمن برخورد جدي با کاميونها و خودروهاي سنگين، خودروهاي شخصي که اقدام به مسافرکشي ميکنند و فاقد برگ معاينه فني هستند ، از تردد آنها درسطح شهرجلوگيري کند.
سرپرست معاونت امور عمراني استانداري آذربايجان غربي بر تسريع درانجام مطالعات کانونهاي توليد ريزگرد در استان تاکيد کرد و گفت: کاهش ميزان بارشها و افزايش چراي دام در مراتع در سالهاي اخير مشکلات بسياري در کاهش کيفيت هوا و انتشارآلودگي ها در شهرهاي بزرگ استان موجب شده است که با تشديد بحران درياچه اروميه و خشک شدن بخش وسيعي از آن به عنوان يکي از کانونهاي توليد ريزگردها مشکلات زيست محيطي را براي ساکنان اطراف اين درياچه بوجود آورده است.
وي با اشاره به اقدامات ضروري در خصوص شناسايي و کنترل کانونهاي توليد ريزگرد در حاشيه درياچه اروميه افزود: با توجه به آغاز برنامه مطالعاتي شناسايي کانونهاي مولد گردوغبار و تدوين راهکارهاي مديريتي براي کنترل، لازم است با لحاظ تمامي علل و عوامل توليد کننده ريزگرد در استان طرح جامعي را که مسائل مهم در اين موضع را بطور همه جانبه دربربگيرد در کوتاهترين زمان به سرانجام رسانده و وارد فاز اجرايي شود.
منبع :مهر