احرارخبر:فرهاد غلامي اولين دانشجوي دوره دکتري دانشکده تربيت بدني و علوم ورزشي دانشگاه تبريز با دفاع از رساله خود تحت عنوان" تاثير 12 هفته تمرين هوازي بر کنترل قند خون و هدايت عصب در بيماران مبتلا به نوروپاتي محيطي ديابت" فارغ التحصيل شد.
فرهاد غلامي به عنوان اولين فارغ التحصيل مقطع دکتري با راهنمايي دکتر سعيد نيکوخصلت، عضو هيات علمي و رييس دانشکده تربيت بدني و علوم ورزشي دانشگاه تبريزو مشاوره دکتر افشار جعفري، دانشيار دانشکده تربيت بدني و علوم ورزشي اين دانشگاه و دکتر يعقوب سالک زماني، دانشيار دانشگاه علوم پزشکي تبريز، از رساله دکتري خود دفاع کرد.
بر پايه همين گزارش فرهاد غلامي گفت: موضوع رساله، تاثير 12 هفته تمرينات هوازي بر روي وضعيت نوروپاتي محيطي بيماران ديابتي بوده است که با رويکرد افزايش ارتباط با جامعه و کمک به ارتقاي سلامت جامعه در کنار توليد علم انجام پذيرفته است.
وي افزود: نوروپاتي محيطي يکي از عوارض ديابت است که در آن عملکرد اعصاب محيطي مختل ميشود. اين عارضه با تضعيف عملکرد اعصاب و بروز علائم باليني مانند بيحسي، درد، سوزش و ... در اندامها نمود پيدا ميکند که ميتواند در مراحل حاد به قطع عضو يا آمپيوتيشن منتهي شود. اگرچه تاکنون درمان قطعي براي نوروپاتي محيطي ديابت معرفي نشده است، اما کنترل قند خون و بهبود خونرساني به اندام ممکن است از پيشرفت آن جلوگيري کند.
غلامي اضافه کرد: با توجه به تاثيرات متابوليک و قلبي-عروقي ورزش، رساله مذکور به دنبال اين موضوع انجام گرفت که آيا تمرين هوازي ميتواند عملکرد اعصاب محيطي بيماران دبايتي را بهبود بخشد؟ بدين منظور 24 مرد ديابتي نوع 2 که وجود نوروپاتي محيطي در آنها تشخيص داده شده بود، به دو گروه تمرين هوازي و کنترل تقسيم شدند. تمرين هوازي شامل 20 تا 45 دقيقه پيادهروي و دويدن با شدت 50 تا 70 درصد ضربان قلب ذخيره با تکرار 3 جلسه در هفته و به مدت 12 هفته انجام شد. در ابتداي مطالعه و پس از اتمام دوره تحقيق بررسيهاي مربوط به ترکيب بدن، آناليز نمونههاي خوني و مطالعات هدايت عصبي در گروهها انجام شد.
وي با اشاره به نتايج حاصل شده گفت: نتايج پژوهش نشان داد که سطوح قند خون ناشتا، قند خون دو ساعته و هموگلوبين گليکوزيله در گروه تجربي پس از 12 هفته تمرين هوازي به طور معنيداري کاهش يافت. علاوهبراين، مطالعات هدايت عصبي نشان داد که سرعت هدايت عصب حسي سورال و عصب حرکتي پرونئال در گروه تمرين متعاقب 12 هفته تمرين هوازي به طور معنيداري افزايش يافت. بر اساس نتايج به دست آمده از تحقيق حاضر ميتوان بيان کرد که 12 هفته تمرين هوازي ميتواند تأثيرات مطلوبي بر کنترل قند خون و بهبود عملکرد عصبي در بيماران ديابتي نوع-2 مبتلا به نوروپاتي محيطي داشته باشد.
اين جلسه دفاعيه با حضور دکتر عباسعلي گائيني استاد دانشگاه تهران و رييس شاخه تربيت بدني و علوم ورزشي در وزارت علوم، تحقيقات و فناوري به عنوان داور خارجي و دکتر وحيد صراف و دکتر رامين اميرساسان به عنوان داوران داخلي رساله برگزار گرديد.