احرارنيوز:طارم دره اي سرسبز با طبيعت شگفت انگيز در انتهاي جاده اي زيبا با بيش از ???پيچ واقع شده است منطقه اي که از قابليت هاي فراواني در زمينه گردشگري طبيعي برخودار است.
، به گزارش احرارنيوز به نقل از مهر، طارم در انتهاي جاده اي با بيش از ??? پيچ با مناظر زيبا و دلنواز به دليل بهره مندي از سرسبزي ناحيه خزري و هواي کوهستاني، يکي از بي نظيرترين شهرهاي ايران به لحاظ زيبايي است و در خود آثار تاريخي و طبيعي فراواني را جاي داده است.
جاده پيچ در پيچ که در برخي مواقع سال در دل ابرها مسير حرکت مسافران را در بر مي گيرد. گردنه زيباي خانچايي و چشم اندازهاي زيبا در دو طرف جاده منتهي به منطقه طارم و همچنين دشت سرسبز طارم هر انساني را ترغيب مي کند براي يک بار هم شده به اين منطقه سفر کند.

در حال حاضر محور تهم و چورزق نيز براي تردد به اين شهر در نظر گرفته شده است که زيبايها و جلوه خاصي دارد. در مسير شهرستان طارم، روستاي «شيت» با طبيعت بکر و زيبايش و شگوفه هاي گيلاس گوشه اي کوچک از طبيعت زيباي اين منطقه را به تصوير مي کشد.
شهرستان طارم يکي از مناطق زيبا و ديدني کشور است که به خاطر استعدادهاي کشاورزي و دامپروري، حاصلخيزي اراضي و برخورداري از شرايط اقليمي مناسب، به عنوان "هندوستان ايران" از آن ياد مي شود.
طبيعت زيبا و متفاوت، وجود آبشارها، چشمه ها، ييلاقات، يخچالهاي طبيعي و غار شگفت انگيز، کوهپايه هاي سرسبز، سر به فلک کشيده و با طراوت شهرستان طارم از توابع استان زنجان، در انتظار حضور گردشگران داخلي و خارجي است.
آتشکده ها ، غار خرمنه سر، يخچال طبيعي و دائمي «وليدر» ، درختان کهنسال، آب و هواي مطبوع و دلنشين، مناظر و آبگيرهاي طبيعي بکر و دست نخورده مانند سد طبيعي «کردکندي »، از جمله ثروت هاي خدادادي منطقه است که توجه علاقمندان به آثار طبيعي را به خود جلب مي کند.

شهرستان طارم از توابع استان زنجان، از جاذبههاي تاريخي و طبيعي متعددي برخوردار است تا جايي که از اين شهرستان بهعنوان هندوستان ايران ياد ميشود ولي اين ظرفيت مناسب و در خور توجه آنچنان که بايد معرفي نشده و مغفول مانده است.
طبيعت بکر و دست نخورده اي مانند سد طبيعي «کردکندي» از جمله ثروت هاي خدادادي منطقه است که توجه علاقمندان به آثار طبيعي را به خود جلب مي کند.
سد طبيعي کرد کندي که درپي زلزله ?? خردادماه سال ???? شمال و شمالغرب کشور و در اثر رانش زمين در سه کيلومتري شهر آب بر مرکز شهرستان طارم به وجود آمده، يک معجزه الهي است.

اين آبگير طبيعي و زيبا به لحاظ موقعيت استثنايي و سکوت حاکم بر محدوده آن، به محلي نادر و شگفت انگيز، براي تفريح و گشت و گذار گردشگران تبديل شده است.
عضو شوراي اسلامي شهر چورزق درگفتگو با مهر با بيان اينكه يخچالهاي طبيعي وليدر با معرفي هر چه بيشتر، قابليت جذب گردشگر را دارند گفت: اين يخچالها به صورت دستساز توسط بوميان منطقه ييلاقي وليدر و با مصالح بومي منطقه ساخته شده، در فصل تابستان بسيار خنک است.
محمد محمدي افزود: با توجه فقدان درآمدهاي ثابت در شهرداري چورزق بايد ادارات ذي ربط در بهسازي مسير دسترسي به يخچال هاي طبيعي همكاري كنند.
وي با تاكيد بر ضرورت شناخت و توسعه صنعت توريسم ادامه داد: شهرستان طارم قابليت هاي فراواني براي جذب توريست دارد.
مدير كل ميراث فرهنگي صنايع دستي و گردشگري استان زنجان نيز با اشاره به ظرفيت هاي متعدد گردشگري روستاي وليدر گفت: اين روستا با برخورداري از جاذبه هاي طبيعي همچون يخچال هاي طبيعي،خصوصيات جغرافيايي و طبيعت بكر آن جزو آثار طبيعي كم نظير است.
يحيي رحمتي در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: منطقه طارم و مجموعه روستاهاي هدف گردشگري مي تواند قطب جاذبه هاي گردشگري در حوزه اكوتوريسم باشد.
وي يادآور شد: نمي توان ظرفيت هاي گردشگري را به صورت مجزا بررسي كرد بلكه با نگاهي جامع همه اين ظرفيت ها در بسته گردشگري استان زنجان مورد توجه و برنامه ريزي قرار مي گيرد.
مديركل ميراث فرهنگي صنايع دستي و گردشگري استان زنجان اظهار كرد: يكي از برنامه ها براي جذب توريسم در اين منطقه تقويت زيرساخت ها از جمله راه دسترسي است كه در حال مذاكره با اداره كل راه و شهرسازي هستيم.

وي اظهار كرد: بايد توجه داشت دخالت هاي غير اصولي در طبيعت بكر روستاهاي هدف گردشگري به واسطه حضور گردشگران يا اقدامات غير كارشناسي به اين منطقه آسيب مي زند.
رحمتي يخچال هاي طبيعي وليدر را يكي از جاذبه هاي كم نظير گردشگري برشمرد و گفت: اين يخچال ها براي نگهداري محصولات لبني و گوشتي مردم استفاده مي شده است اكنون نيز برخي از اين يخچال ها باقي مانده و در فصولي مورد استفاده است.
وي ابراز كرد: برنامه ريزي برا ي معرفي يخچال طبيعي وليدر در قالب برنامه ريزي براي اين محور گردشگري انجام مي شود.
غار خرمنه سر طارمغار خرمنهسر از غارهاي معروف استان زنجان است که در ارتفاعات ???? متري خرمنه سر در شمال روستاي شاه نشين در دل کوه ها واقع شده است.

مسير دسترسي به دهانه غار بسيار زيبا و مفرح بوده و براي رسيدن به آن بايد از ميان رودخانه پر آب و انبوه درختان زيتون و انجير گذشت.
در بررسي هاي باستان شناسان بر روي سفال هايي که از دهليزهاي اين غار به دست آمده، روشن شده که غار خرمنه سر در دو دوره مختلف تاريخي، يکي پيش از تاريخ و ديگري پس از اسلام در قرن چهارم هجري، زيستگاه انسان ها بوده است، ولي نشانه اي از تمدن کهن خاصي که مربوط به پيش از تاريخ باشد، در آن يافت نشده است.
سنگ هاي آهکي که به صورت ستون هاي استالاکتيت و آويزه هاي استالاگميت در اين غار وجود دارند، منظره زيبايي به داخل غار داده اند. در فاصله ?? متري دهانه بزرگ غار، حفره اي شبيه به دهانه چاه وجود دارد که براي ورود به اين حفره بايد به حالت خزيده و درازکش حرکت کرد.

پس از ورود به داخل اين حفره پر رمز و راز، دنيايي پر از ديدني ها و شگفتي ها در برابر بازديدکنندگان پديدار مي شود. کف دهليزي که در غار وجود دارد، شباهت زيادي به بناي بازارهاي قديمي داشته و چاه عميقي در کف آن وجود دارد. در چند نقطه از اين دهليز در فاصله هاي ?? تا ?? متري طاقچه هاي کوچکي با دست کنده و حفر شده است.
بناي امامزاده حيدر(ع) در ميان قبرستان روستاي گيلوان (در محدوده شهرستان طارم) واقع شده است.
اين قبرستان در ميان انبوه درختان انجير و انار واقع شده است و بناي امام زاده در زلزله مهيب سال ???? به شدت تخريب شده و معماري قابل توجهي از آن باقي نمانده است ولي از بقاياي اين بنا، چنين بر مي آيد که ساختمان اين آرامگاه با سنگ لاشه ساخته شده است. با توجه به اين که پلان بناي مذکور ?? وجهي است احتمال داده مي شود که گنبد آن از نوع گنبدهاي مخروطي شکل بوده باشد.
بناي امام زادگان عوف و هاشم(ع) طارم
بناي امام زاده عوف و امام زاده هاشم(ع) در داخل شهر آباد و پر رونق آب بر قرار گرفته است. اهالي محل اين امام زاده ها را از نوادگان امام موسي بن جعفر(ع) مي دانند. اين بناي مقدس و مذهبي از چندين واحد تشکيل يافته که به علت نوساز بودن از ارزش تاريخي و فرهنگي برخوردار نيستند ولي در سمت شمالي بقعه در ?/? متري از کف فعلي يک واحد کتيبه از جنس کاشي نصب شده که داراي ارزش تاريخي است.
اگر چه تاريخ درست اين کتيبه به درستي مشخص نيست ولي متن زير به رنگ قهوه اي در زمينه زرد رنگ، در فرم دايره اي و با خط اسليمي در آن ديده مي شود «بسمه تعالي تعمير بقعه مبارکه امام زاده اعظم هاشم و عوف در سال فرع (مرغ) به اتمام رسيده سنه ??? يا امام حسن» سبک، نقش، خط نسخ، نوع لعاب، جنس و رنگ گوياي اين حقيقت است که اين کتيبه بسيار جديدتر از دوران مغول است ولي به هر حال از اشياي قديمي اين بقعه محسوب مي شود.
زمينه بعدي نقوش اسليمي است که بر روي زمينه آبي طراحي شده است. سنگ قبر زيبايي که ?? سانتي متر عرض و ??? سانتي متر طول دارد از سنگ مرمر اعلا و سفيد متمايل به سبز است و کتيبه اي به سبک حکاکي و به خط ثلث بر روي آن نوشته شده است.
چهارطاقي هاي طارم با عناوين تشوير، الزين، پيرچم و گيلان کشه در منطقه طارم واقع شده اند و در سال ???? با نام آتشکده هاي ساساني در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده اند. در سال هاي اخير با گمانه زني و بررسي داده هاي باستان شناسي آتشکده بودن آن ها با شک و ترديد همراه شد. قدمت اين چهار تاقي ها دوران اسلامي حد فاصل قرون هفتم و هشتم هجري قمري تخمين زده شده است.
بناهاي تاريخي و مکان هاي ديدني
شهرستان طارم علاوه بر جاذبه هاي طبيعي به نسبت وسعت و موقعيت خود در استان از بناهاي تاريخي و مکان هاي ديدني خوبي برخورداراست.
قلعه شميران، قلعه سانسيز، بناي امام زاده حيدر، بناي امام زادگان عوف و هاشم (ع)، چهار تاقي هاي طارم، آتشکده تشوير، آتشکده الزين و آتشکده پيرچم از جمله بناهاي ارزشمند و ديدني شهرستان طارم هستند که در کنار طبيعت زيبا و منحصر به فرد منطقه ارزش هاي توريستي و تفرجگاهي اين ناحيه را يادآوري مي کنند.
در روستاهاي ارشت و زهترآباد اين شهرستان معادن نمک نيز وجود دارد که به روش سنتي مورد بهره برداري قرار مي گيرند. و به استناد مدارک به دست آمده از غار خرمنه سر اين منطقه، در دو دوره پيش از تاريخ و قرن چهارم هجري يکي از زيستگاه هاي انساني بوده است.
اين شهرستان بهلحاظ وسعت منابع طبيعي، صعبالعبور و کوهستانيبودن راههاي ارتباطي، يکياز شاخصههاي طبيعي در سطح استان زنجان شناخته شده است.
حدود ? ??هزار هکتار از اراضي «خرمنهسر» و «سرخآباد» شهرستان طارم، جزو مناطق حفاظت شده و داراي پتانسيلهاي مطلوب براي نگهداري و تکثير گونههاي جانوري، از جمله کل، بز، پلنگ، کبک، خرس قهوهاي و سياهگوش است.
درباره صنايع ماشيني و معادن شهرستان طارم اطلاعات مستندي در دست نيست ولي رونق دامداري در منطقه طارم باعث وفور مواد اوليه مورد نياز در صنايع دستي شده و به اين صنعت رونق خاصي داده است. قالي بافي، گليم بافي، جاجيم بافي و نمدبافي از جمله مهم ترين صنايع اين منطقه هستند که ارزش صادراتي بالايي دارند. بافت انواع البسه و انواع جوراب ها و شال هاي پشمي از ديگر صنايع دستي منطقه هستند که بيش تر توسط زنان و دختران بافته مي شوند.
اين شهرستان در توليد و فروش و تجارت بينالمللي زيتون در کنار کشورهاي مطرح دنيا مانند اسپانيا، ايتاليا، مراکش و ترکيه قرار گرفته و با حمايت مضاعف مسئولان کشوري و استاني ميتواند افتخاري بزرگ براي کشور باشد.
طارم بهخاطر برخورداري از شريان حياتي رودخانه قزلاوزن بهبزرگترين قطب کشاورزي استان و منطقه تبديل شده است و کيفيت محصولات باغي و زراعي آن در زمينههاي مختلف بهويژه برنج و زيتون شهرت جهاني دارد.
شهرستان طارم بهلحاظ سطح زيرکشت، توليدنهال و برداشت محصول زيتون مقام نخست را در کشور به خود اختصاص داده و ? ??درصد محصول زيتون ايران در اين منطقه توليد ميشود.