احرار: رئيس بخش زلزله و خطرپذيري مرکز تحقيقات راه، مسکن و شهرسازي کشور گفت: باتوجه به اطلاعاتي که از زلزله روز يکشنبه تبريز کسب کرديم، تمامي زلزلههايي که رخ ميدهند به منزلهي پس لرزه براي زلزله قبلي بوده و احتمال رخداد زلزله بزرگتر بسيار کم است اما با قطعيت تمام نميتوان اظهار کرد و مردم هميشه هوشيار باشند.
علي بيت اللهي دوشنبه شب در گفتوگو با خبرنگاران در خصوص زلزله اخير تبريز اظهار کرد: مرکز لرزه نگاري کشور بزرگي زلزله هشت صبح روز يکشنبه، سوم بهمن ماه را 4.4ريشتر و جانمايي آن را نيز به سمت باسمنج تعيين کرد اما USCS، مرکز لرزهنگاري آمريکا بزرگي آن را 4.1 ريشتر و به سمت شمالغرب تبريز تعيين کرد همچنين مرکز EMSC، مرکز لرزهنگاري اروپا نيز بزرگي آن را 4.4 ريشتر اعلام ميکند.
وي ادامه داد: در زلزلهاي که صبح روز دوشنبه، چهارم بهمن ماه اتفاق افتاد سازمان ژئوفيزيک ايران مرکز آن را دقيقا روي مرکز زلزلهي قبلي مشخص ميکند و مرکز لرزهنگاري آمريکا و اروپا نيز تقريبا همان نقطه را تعيين ميکنند اما اين بار هم مرکز لرزهنگاري آمريکا بزرگي آن را 3.996ريشتر تعيين ميکند در حالي که در کشور ما بزرگي آن 4.1ريشتر تعيين شده بود.
وي افزود: زلزلهي دوم پس لرزهي زلزله 4.4 ريشتري روز يکشنبه است و اين پس لرزهها تا 72ساعت بعد از وقوع زمين لرزه اصلي همچنان ادامه خواهند داشت، بنابراين مردم هوشيار باشند اما احتمال وقوع زمين لرزه بزرگتر بسيار کم است ولي با قطعيت نميتوان گفت.
بيت اللهي يادآور شد: تنش و فشاري که روي لايههاي زمين است ناگهان باعث شکستگي شده و با يک رخداد لرزهاي همراه ميشوند که ما آن را زلزله ميناميم که بخشي از اين تنش رها شده و بخش ديگري از آن به شکل پس لرزه خود را نشان ميدهد.
وي همچنين خاطرنشان کرد: نکتهي اصلي و قابل توجه اين موضوع است که گسل تبريز طي چندين سال گذشته فعاليت بالاي چهار ريشتري نداشت اما اکنون شاهد زلزله ?.? ريشتري است که اين مهم نشان ميدهد اين گسل فعال است.
وي بيان کرد: شهر تبريز در زمانهاي گذشته در اثر رخداد چندين زمين لرزه بزرگ در طول تاريخ با خاک يکسان شده و از بين رفته است و همچنين تلفات بسيار زيادي نيز به همراه داشته است.
رئيس بخش زلزله و خطر پذيري مرکز تحقيقات راه، مسکن و شهرسازي کشور گفت: در لرزه خيزي نوين که از حدود سال 2006ميلادي ايجاد شده است، دستگاههاي لرزه نگاري توسعهي خوبي پيدا کردند و از زماني که اين دستگاهها وارد تبريز شدند، حدود يک هزار و 450زلزله بالاي 2.5 ريشتر ثبت شدند که به صورت خطي و در راستاي گسل شمالي تبريز بودند.
وي اضافه کرد: امتداد بين تهران و تبريز زوني با خطر بالا است و در نقشهي زلزله ايران نيز اين منطقه مشخص شده است که در اين ناحيه گسلهاي فعال زيادي بهويژه گسل تبريز قرار دارند و به سمت شمال غرب نيز به چند گسل فعال تقسيم بندي ميشوند.
وي در رابطه با ساختوسازهاي غير مجاز بر روي گسل تبريز متذکر شد: نقشهي حريم گسلهاي تبريز را مصوب و به مسئولين مربوطه ابلاغ کرديم که بر اساس آن احداث ساختمانهاي مهم و بلند مرتبه روي حريم گسل ممنوع است اما اين مصوبه از يک و نيم سال قبل ابلاغ شده است، بنابراين در اغلب سازهها به اين نکته چندان توجهي نشده است که اميدواريم در مناطق جنوب شرق به سمت شمال غرب تبريز بهويژه در ارتفاعات عينالي ساختوسازها کنترل شوند چراکه اين منطقه بر روي گسل تبريز قرار دارد.
بيت اللهي با بيان اينکه در حال حاضر بر روي حريم گسل تبريز 17هزار و 500ساختمان بنا نهاده شده است، در رابطه با تعيين حريم گسل اصلي و فرعي نيز گفت: طبق نقشهاي که تعيين کرديم، حريم اصلي گسل تبريز تعيين شد که طبق آيين نامه 2800، گسلهاي اصلي گسلهاي هستند که طول آنها 10 کيلومتر يا بيشتر باشد چراکه هر چه طول بيشتر، توان لرزهاي آن نيز بيشتر خواهد بود و احداث ساختمانهاي اصلي روي آن ممنوع است.
وي در پايان به مردم توصيه کرد: تا حد امکان از موقعيتهاي خطرناک در منزل دوري کرده و کيف زلزلهاي که حاوي مواد اوليه است براي خود آماده کنند و همواره هوشياري اوليهاي را داشته باشند اما مهمترين توصيه، جلوگيري از استرس و ترس است چراکه لطمه زيادي وارد کرده و سبب آسيبهاي کوچکي ميشود که با مديريت روحي و رواني خود بايد اين موضوع را مديريت کنيم.