احرار: سي و چهارمين جلسهي شوراي اسلامي کلانشهر تبريز، روز يکشنبه، 5 آذرماه، با حضور رئيس و اعضاي شورا و قائم مقام شهردار کلانشهر تبريز در عمارت ساعت تبريز برگزار شد؛ شهردار کلانشهر تبريز به دليل سفر سفير بلاروس و بابايي اقدم، ياسين بجاني نيز به دليل سفر به تهران و حضور در جلسه وزارت کشور، غايبين اين جلسه بودند.
ايسنا- رسول برگي در ابتداي اين جلسه ضمن ابراز تاسف از حادثهي ريزش ساختمان در منطقهي عباسي تبريز اظهار کرد: حادثهي تلخ و ناگواري که چند روز قبل در شب يلدا در محلهي عباسي تبريز رخ داد و منجر به فوت و مصدوميت چندين نفر از همشهريان شد، همهي شهروندان را نگران و متاثر کرد.
وي ادامه داد: زحمات نيروهاي آتشنشاني در شب حادثه بسيار ستودني بوده و بايد براي تبديل وضعيت آنها اقداماتي انجام گيرد تا مشکلاتشان حل شود.
وي همچنين اصلي ترين دليل وقوع اين حادثه را ساخت و سازهاي غيرمجاز دانسته و افزود: ساخت و ساز غيرمجاز مسئلهاي مهم است که مديريت شهري بايد در اين موضوع ورود پيدا کند؛ مگر ميشود کسي در ساختماني که مجوز يک پيلوت و سه طبقه داده شده بود، يک پيلوت و پنج طبقه احداث کند و کسي جرات ورود نداشته باشد؟! اگز تعدادي از اين ساختمانهاي غير مجاز تخريب شود، ديگران عبرت ميکنند تا ديگر نسبت به احداث ساختمان غير مجاز اقدام نکنند.
رئيس شوراي اسلامي کلانشهر تبريز با اشاره به کمبود تجهيزات سنگين در تبريز افزود: بايد قبول کنيم که تبريز از اين حيث جزو شهرهاي کم برخوردار محسوب ميشود و در اين راستا با استانداري صحبتهايي کردهايم که از هر طريقي شده اين تجهيزات سنگين را وارد کنيم.
وي همچنين با بيان اينکه نبود گرمخانه (گرم سرا) يکي ديگر از مشکلات تبريز است، گفت: گاهي گفته ميشود که در بعضي مناطق سالن ورزشي ايجاد شده است اما هيچ گدام از اين سالنها در فصل زمستان به درد نميخورد و مشخص نيست ساکنان اين ساختمان تخريب شده، آن شب را کجا ماندند؛ لذا از شهرداري ميخواهيم به اين موضوع ورود و محلي با عنوان سرا يا گرمخانه ايجاد کند تا در مواقع بحراني شهروندان از اين سراها استفاده کنند.
مديرعامل سازمان آتشنشاني و خدمات ايمني شهرداري کلانشهر تبريز با ارائهي گزارشي در خصوص حادثهي ريزش ساختمان در عباسي و همچنين انفجار گاز در حکم آباد گفت: مجوز ساخت اين ساختمان به يک پيلوت و سه طبقه داده شده بود اما متاسفانه يک پيلوت و پنج طبقه ساخته شده است و در پيلوت نيز تغيير کاربري داده شده است و اسکلت ساختمان نيز برخلاف صدور مجوز بتني، فلزي ساخته شده بود.
عليرضا زبردست ادامه داد: باتوجه به حجم زياد اين عمليات، پنج ايستگاه را وارد عمل کرديم در حاليکه همزمان با اين عمليات سه حادثهي حريق نيز رخ داده بود و تيمهاي ديگر عازم آنجا شده بودند.
وي خاطرنشان کرد: با اعلام بحران از سوي استانداري، ساير نيروهاي امدادي، نيروي انتظامي و سپاه نيز وارد عمل شدند و بعد از حصور اين عزيزان در محل حادثه، آن بينظمي و شلوغي که به جهت انبوه تعداد زيادي از اهالي منطقه به وجود آمده بود، از بين رفت؛ شلوغي و ازدحام به اندازهاي بود که نيروهاي ما مجبور شدند مسافت زيادي را به صورت پياده طي کرده و به محل حادثه برسند.
وي همچنين گفت: عمليات آواربرداري در ساعات اوليهي اين عمليات که به مدت 11 ساعت به طول کشيد و يکي از عملياتهاي کم سابقه ما محسوب ميشد، بهصورت دستي و سپس بهصورت مکانيزه انجام شد.
مديرعامل سازمان آتشنشاني و خدمات ايمني شهرداري کلانشهر تبريز ادامه داد: دلايل اين حادثه همچنان در حال بررسي است و با احتساب ساختمانهاي کناري و پشت ساختمان تخريب شده، در کل 14 واحد تخريب شده است.
وي در تشريح جزئيات حادثهي انفجار گاز در حکم آباد نيز گفت: اين حادثه در اثر بياحتياطي يکي همشهريان در نحوهي استفاده از شيلنگ گاز به وقوع پيوست و سه ايستگاه نيز براي اين عمليات اعزام شدند که خوشبختانه اين حادثه تلفات جاني در پي نداشت.
رئيس کميسيون فرهنگي و اجتماعي شوراي شهر تبريز نيز طي سخناني در اين خصوص گفت: اين حادثهي تلخ براي همه ما يک تلنگر جدي بود و خوشبختانه کوچه مورد نظر ماشين رو بود.
حکيمه غفوري با بيان اينکه چرا سگهاي زنده ياب در اختيار نيروهاي آتشنشاني قرار نگرفته بود، ادامه داد: همهي ما از وقوع اين حوادث در کوچههايي که تنگ هستند و امکان حضور ماشينهاي امدادي وجود ندارد اتفاق ميافتاد، وحشت ميکنيم.
دستور جلسه اول به «بررسي نامه فرماندار شهرستان تبريز در خصوص رد مفاد مصوبات جلسه با موضوعات اعمال مساعدت مالي به يکي از کارکنان سازمان آتش نشاني ، اعمال مساعدت به يکي از کارگران فوت شده شرکت تعاوني همشهري و طرح دو فوريتي تشکيل کميسيون ويژه ?? ماده ??» اختصاص داشت.
برگي در اين خصوص گفت: مادههاي 16 و 17 که فرمانداري بر اساس اين مادهها مصوبه مساعدت به آتشنشان مذکور را رد کرده، کلا حذف شدهاست و از نظر قانوني هيچ مانعي وجود ندارد و نميدانم به چه علت اين ايرادات گرفته شدهاست.
عليرضا نواي باغبان رييس کميسيون برنامه و بودجه شورا نيز بيان کرد: هيات تطبيق اين مصوبه را رد نکردهاست بلکه گفتهاند که بر اساس مشخص شدن چارچوب و رديف مربوط و بحث بيمه تکميلي اصلاحات مربوط انجام شود.
شهرام دبيري نيز اظهار کرد: فرمانداري يک ايراد شکلي گرفتهاست و با صراحت اعلام نکردهاست که اين موضع رد و يا تصويب شدهاست درحاليکه چارچوبي که ما رفتهايم قانوني و درست است.
رييس کميسيون و ارزيابي تحقيق نظارت و حقوقي شوراي شهر نيز خاطرنشان کرد: من با فرماندار صحبت کردم و فرماندار گفت که مطالب گنگ بود و قاضي نيز به دليل مشکل بيمه تکميلي اين ايراد را گرفتهاست.
روحاله دهقاننژاد ادامه داد: خواسته ما اين است که يک نفر از شورا در هيات تطبيق حضور داشته باشد تا در چنين مواردي که مصوبات شورا گنگ بهنظر ميرسد، توضيحات لازم را ارائه دهد.
قائممقام شهردار کلانشهر تبريز نيز در واکنش به رد اين مصوبه شوراي شهر توسط هيات تطبيق گفت: آتشنشانها وظايف تعريفشدهاي در مواقع بحراني دارند و مشخص است که چه کسي بايد اطفاء حريق کند و چه کسي آواربرداري را انجام دهد اما به دليل احساس مسئوليت آتشنشانان ما، اين سازمان همواره در سيبل قرار دارد.
داود طالبنژاد ادامه داد: هنوز علت اصلي اين حادثه مشخص نشدهاست اما همه از دقايق اول شهرداري را مقصر ميدانند در حاليکه همهي مسئولين آنجا بودند و ديدند که آتشنشانان حتي بهصورت دستي آواربرداري کردند اما بهجاي اينکه اقداماتي انجام شود که آتشنشانان ما روحيه بگيرند، عدهاي درحق اين عزيزان کملطفي ميکنند.
برگي نيز گفت: ما خاک زير پاي آتشنشانان هستيم و اين اعتقاد قلبي ماست نه شعار انتخاباتي؛ چراکه اين عزيزان بهخاطر جان ما و شهر تلاش ميکنند.
وي ادامه داد: ما نيز نميگوييم فرمانداري با اينموضوع مخالفت کرد بلکه آنها معتقد هستند رديف بودجه بايد مشخص شود.
نواي باغبان نيز گفت: اصلا بحث هبه مطرح نيست بلکه ما گفتهايم اين مبلغ از رديف رفاه کارکنان بايد تامين شود و هيچ ايرادي وارد نيست.
در نهايت با راي اعضاي شورا اصرار بر مصوبه فوق تصويب و به هيئت حل اختلاف فرستاده شد.
دبيري در واکنش به رد طرح دوفوريتي تشکيل کميسيون ويژه ?? ماده ?? گفت: فرمانداري بايد بگويد اين طرح که با کدام قانون وجاهت ندارد ما واقعاً سر در نميآوريم و در اينمورد بسيار کليگويي شدهاست.
دهقان نژاد نيز گفت: باوجود هشت کميسيون و حضور پنج عضو شورا و پنج کارشناس در هر کميسيون، ادعاي نداشتن وجاهت قانوني مصوبات کملطفي در حق شورا است.
رشيدي نيز بيان کرد: دغدغهي ما از طرح اينموضوع بحث آلايندهها بود و براي برخورد با اين صنايع نيازي به اصرار بر مصوبه و رفتن موضوع به هيأت اختلاف نيست بهتر است کميسيون ويژهاي را در منطقهاي که بيشترين آلاينده را دارد، انتخاب کنيم.
درنهايت نظر فرمانداري تصويب شد.
دستور دوم جلسه به «بررسي لايحه شهرداري تبريز مبني بر صدور مجوز جهت اعمال و جابجايي رديف هاي بودجه سازمان هاي آرامستان ها، پايانه هاي مسافربري و شهرداري هاي مناطق دو، هشت و نه تبريز با قيد يک فوريت» اختصاص داشت که هردو لايحه با راي اعضاي شورا تصويب شد.
تصويب لايحه نخست اعتراض رئيس کميسيون سرمايهگذاري، گردشگري و بهبود فضاي کسب و کار را در پي داشت.
سيد کاظم زعفرانچيلر گفت: چه کسي پاسخگوي مطالبات مردم است؟ کوچههاي شهر ما در حد دهکده هم نيست چه برسد به کلانشهر!
وي ادامه داد: من از همينجا موفقيت اعضاي شوراي شهر را در خصوص اعمال جابجايي در رديف بودجه و اختصاص چندين ميليارد تومان اعتبار براي ساخت قبور جديد، تبريک عرض ميکنم!
وي همچنين در خصوص تاخير راه اندازي سامانه هاي شفافيت نيز گفت: چه کسي مسئول راه اندازي اين سامانه ها است؟ مگر چقدر طول ميکشد تا دسترسي اعضاي شوراي شهر به اين سامانه ها امکان پذير شود؟ کارمند ساده شهرداري به تمامي اطلاعات دسترسي دارد اما هنوز رمز عبور ?? عضو شوراي شهر داده نشده است!
غفوري نيز بيان کرد: رسالت اصلي ما نظارت است اما اين موضوع تنها در حد يک کلمه باقيمانده است.
وي ادامه داد: عده اي در زمان تحويل شهرداري با افتخار ميگفتند که شهرداري حتي يک ريال هم بدهي ندارد اما در جلسه گذشته مشخص شد که تنها شرکت واحد چه مقدار بدهي دارد و مشخص نيست وضعيت سازمانهاي ديگر چگونه است.
رئيس کميسيون فرهنگي و اجتماعي شوراي شهر تاکيد کرد: واقعا مايه تاسف است که عده اي موقع تحويل مسئوليت با افتخار ميگويند که نگران نباشيد اسناد محرمانه را با خودم ميبرم!!!
وي افزود: بايد مشخص شود که چه چيزي تحويل داده ميشود و چه چيزي تحويل گرفته ميشود.
غفوري همچنين گفت: شيوهنامه نقص دارد و هنوز رياست کميته شفافيت مشخص نشده است لذا اگر رييس مشخص شود بسياري از مشکلات حل خواهد شد.
دهقاننژاد نيز گفت: متاسفانه ما تا به امروز موق نشده ايم وضعيت مالي شورا را در اين سامانه بارگذاري کنيم چطور ميتوانيم از سازمان هاي ديگر انتظار داشته باشيم؟!
در ادامه اين جلسه تذکر کتبي غفوري به شهردار تبريز قرائت شد.
در تذکر غفوري آمده است :
در جريان هماهنگي با يکي از مديران ارشد شهرداري مبني بر دعوت به بازديد حضوري (به همراه بنده) از محوطه يکي از نهادهاي فعال و موثر دولتي در حوزه تربيت و پرورش کودکان و نوجوانان شهرمان (واقع در محدوده ي آن منطقه مدنظر) که درخواست تسريع در انجام امور قانوني و کاهش بروکراسي اداري در خصوص صدور مجوزات قانوني را به جمعيت تعجيل در جذب اعتبار ملي داشتند، متاسفانه نه تنها استقبالي در اين خصوص مشاهده نشد بلکه عدم دريافت پاسخ و توجه آن مدير محترم را شاهد بوديم.
اين در شرايطي است که در در حال حاضر شهرداري تبريز به شدت نيازمند جذب منابع مالي در راستاي پيشبرد ماموريت عمراني خدماتي و جاري بوده و نيز مدعي توسعه فضاهاي پرورشي، فرهنگي و ... است.
بدينوسيله مراتب تذکر رسمي به حضور جنابعالي در خصوص احتمام جدي در زمينه توجه به شايستهسالاري در بکارگيري مديران و تاکيد بر تربيت مديران مردممحور، مسوليتپذير و مشتاق به خدمترساني خلق الله اعلام مينمايم.
تذکر کتبي دهقاننژاد نيز به شرح زير بود:
با توجه به رويکرد اعضاي محترم شوراي ششم مبني بر توسعه برنامه هاي شهري با تقويت اقتصاد شهري و افزايش توان مديريت شهري براي ارايه خدمات بيشتر به شهروندان ، افزايش رفاه عمومي شهري و ايجاد درآمدهاي پايدار از طريق جذب مشارکت هاي عمومي و سرمايه گذاري و رونق گردشگري و افزودن بحث گردشگري به وظايف کميسيون سرمايه گذاري ؛ به نظر مي رسد شهردار محترم برنامه جامع و کاملي در اين حوزه ندارد که روال کاري ادغام بحث گردشگري در سازمان فرهنگي ، اجتماعي و ورزشي و تغييرات هيجاني در مديريت اين بخش بر ضعف موجود صحه مي گذارد.
برگزاري هجده جلسه کميسيون سرمايه گذاري و دور تسلسل در بررسي مشکلات بخش سرمايه گذاران و عدم همراهي مديريت اين بخش اين پيام را مي دهد که علي رغم اراده شوراي ششم ، مجموعه مديريت شهرداري هيچ برنامه اي در اين باره ندارد . لذا از شهردار محترم مي خواهم تا ظرف 10 روز پس از ابلاغ تذکر نسبت به ارايه برنامه جامع و راهبردي در حوزه سرمايه گذاري و گردشگري همت کنند.
در ادامه لايحه دو فوريت شهرداري مبني بر صدور مجوز برقراري مناقصات پروژههاي فضاي سبز بررسي شد.
اکبر امجدي، سرپرست سازمان سيما، منظر و فضاي سبز شهري عنوان کرد: در خصوص برگزاري مناقصات خواهشمندم لايحه شهرداري را در اين راستا تصويب کنيد چراکه مدت زمان پيمانکاران قبلي تا بهمن ماه بوده و از اسفند سال جاري بايد پيمانکاران جديد آغاز به کار کنند.
وي در ادامهي سخنان خود در خصوص دفترچه تدوين فهرست بهاي خدمات فصاي سبز بيان کرد: از پيمانکاران دعوت کرديم و نظرات آنها را نيز شنيديم، آنها نيزخواستار پيمان سه ساله بودند که ما نيز موافق آن بوديم.
امجدي ادامه داد: به صورت نسبي اين تضمين را به شوراي شهر ميدهم که دست در دست هم دهيم تا هم حقوق کارگران کسر نشود و هم فصاي سبز شهري وضعيت بهتري داشته باشد.
رشيدي نيز گفت: مرجع تصويب دفترچه پيمان، شوراي فني و اجرايي و خدمات سازمان است که در برنامه پنجم مشاهده کرديم.
پرويز هادي، رئيس کميسيون خدمات شهري شوراي اسلامي شهر تبريز نيز اظهار کرد: ما طي چند جلسه دفترچه پيمان را بررسي کرديم و در کميسيون خدمات هم پيمانکاران و مديرعامل قبلي به منظور بررسي اين موضوع حضور يافتند.
وي گفت: متاسفانه يک حلقه گمشده در اين راستا وجود دارد و ما آن را همچنان پيدا نميکنيم که چرا زير قيمت تعريف عمل ميکنند؟
هادي اضافه کرد: ما اعتراض کرديم که بايد هزينه کارگران، حقوق و مزاياي آنها طبق تعريف مشخص شود چراکه اگر اين موضوع نظارت نشود، پيمانکار هر طور بخواهد عمل ميکند.
اين عضو شوراي اسلامي شهر تبريز يادآور شد: پيمانکار وقتي تعرفه بهاي خدمات را ارائه ميکنند، حتي ضرر هم نميکند، اما نميدانم اين زير قيمت را از کجا تأمين ميکنند.
دبيري، ديگر عضو شوراي اسلامي شهر تبريز در ادامه بيان کرد: با توجه به اينکه اين روند طولاني خواهد شد و در هئيت تطبيق فراخوان خواهند داد، دفترچه را براي بررسي به ما ارائه کنند.
وي يادآور شد: درکنار آن کميته کارشناسي اجازه ندهند پيمانکاران زير قيمت فهرست بها دفترچه ارائه کنند، همچنين از تباني پيمانکاران نيز جلوگيري شود.
محمد حسن اسوتچي، خزانه دار شوراي اسلامي شهر تبريز نيز در ادامه اظهار کرد: در دو دهه گذشته جاي پيمانکار و کارفرما در شهرداري تغيير يافته است، حال اميدواريم در اين دوره اين وضعيت تغيير يابد.
غلامرضا احمدي، نائب رييس شوراي اسلامي شهر تبريز نيز بيان کرد: در جلسات کميسيونهاي محيط زيست و خدمات شهري و ارزيابي، تحقيق ، نظارت و حقوقي موضوعات مربوط به فضاي سبز مورد بررسي قرار گرفته است و نتيجه آن اين شد که فرايند امور اداري موجب کاهش کيفيت فضاي سبز و گاها موجب تضييع حقوق کارگران شده است.
وي با بيان اينکه افول فضاي سبز کاملا مشهود است، ادامه داد: پيمانکاران اعلام کردند که ما به هيچ وجه ضرر نميکنيم ولي مجبوريم از حقوق کارگران و کيفيت فصاي سبز بکاهيم.
فضاي سبز مناطق و سازمان هاي شهرداري به پيمانکاران و شرکت هاي واجد شرايط تصويب شد.