ايسنا/آذربايجان شرقي يک استاد دانشگاه از کاهش حجم آب درياچه اروميه به 1.8 ميليارد مترمکعب خبر داد.
دکتر احمد فاخري فرد در گفتوگو اظهار کرد: تمامي حقابهي درياچه اروميه که قبلا 3.5 ميليارد مترمکعب بود، شيرين است و تنها مقدار کمي که آن هم تنها در فصول خشک از مهربان به درياچه ميريزد، شور است.
وي ادامه داد: نسبت آب شور درياچه به آب شيرين آن 15 به 10هزار است لذا نميتوان گفت که چرا آب شيرين را بايد وارد درياچه کرد چرا که تماما حقآبه درياچه آب شيرين است.
وي افزود: سالانه به طور معمول 500 الي 700ميليون مترمکعب آب از رودخانهها به درياچه ميريزد البته خشکسالي و کاهش بارندگي نيز در مقدار آن تاثير دارد.
فاخريفرد خاطرنشان کرد: در طرح کاهش 40 درصدي حوزه آجي چاي تمامي منابع و موارد را تعيين کرديم تا با برنامهريزي 220 الي 240 ميليون متر مکعب آب به درياچه برسانيم که همين طرح در اروميه نيز انجام شده است.
وي گفت: اگر طرح کاهش 40 درصدي انجام شود، دو ميليارد و 300 ميليون متر مکعب از حقابه درياچه تامين ميشود که 700 ميليون مترمکعب توسط رودخانهها و يکميليارد و 300 ميليون متر مکعب آن نيز توسط کنترل مصرف تامين ميشود البته شايد کل حقابه درياچه را تامين نکند، اما حداقل در احياي آن موثر است.
وي يادآور شد: در طرح کاهش 40 درصدي، 12 گزارش از دشتهاي استان را تهيه و برنامهي آن را آماده کرديم که تنها راه احياي درياچه است اما نه تنها توجهي نشده بلکه در مراحل کاغذي خود مانده است همچنين طرح احياي درياچه که قرار بود اجرا شود، خبري از آن نبوده و حتي بودجهاي نيز براي آن تعيين نشده است.
اين استاد دانشکده مهندسي آب دانشگاه تبريز بيان کرد: اگر به درياچه توجهي نکنيم و آب آن خشک شود، با برداشت بيرويه از نمکهاي درياچه و ايجاد کوهي از آنها با پديدهي طوفان نمک مواجه خواهيم شد که نه تنها به کشور ما بلکه به کشورهاي همسايه نيز آسيب وارد کرده و سبب از بين رفتن اراضي کشاورزي ميشود و بايد منطقه را ترک کرد که به دليل دز بالاي نمک درياچه وقوع اين حادثه حتمي است.
وي اضافه کرد: اگر بگوييم آب درياچه تبخير ميشود لذا آب رساني به آن کار درستي نيست، سخت در اشتباهيم چرا که تبخير، خاصيت درياچهها است که درياچهها با رطوبتدهي اقليم منطقه را کنترل ميکنند و با خشک شدن آنها نيز اقليم منطقه خشک خواهد ميشود.
وي با بيان اينکه در حال حاضر وسعت درياچه به1.8 ميليارد متر مکعب رسيده است، گفت: کنترل آبهاي سطحي، تعيين الگوي کشت جغرافيايي سازگار با خشکي در هر منطقه، تامين کنتورهاي هوشمند، تغيير الگوي کشت و سيستم آبياري و کاشت گياهان دارويي به جاي گياهان پر آب از راههاي احيا درياچه اروميه است.
فاخريفرد در پايان تاکيد کرد: درياچه اروميه يک نمونه از فاجعههايي بوده که در حال رخ دادن است اما در حوزههاي ديگري چون آبهاي زيرزميني، الگوي کشت و ... نيز مشکل داريم لذا استانداري، فرمانداري، آب منطقهاي، جهاد کشاورزي و سمنها بايد اين مسئله را جدي گرفته به دولت را تحميل کنند تا برنامهها را اجرا و بودجه را تامين کند.
ايسنا