احرارنيوز:عضو هيات علمي جهاد دانشگاهي گفت: در بحث هاي افزايش جمعيت موضوعي که از سوي مخالفان نيز به شدت مطرح مي شود بحث اشتغال است چرا که اين مهم همچون شمشيري دو لبه مي تواند خطرناک باشد.
به گزارش احرارنيوز، مهدي حسينيان در نشست تخصصي افزايش جمعيت در دانشگاه تبريز اظهار کرد: آمار نشان از کاهش جمعيت ايران در طي سال هاي آتي را مي دهد به طوري که نتايج قطعي حاصل از سرشماري خبر از کاهش ابعاد خانوار به 3.55 نفر را دارد و اين در حالي است که تعداد خانوار کشور از 17.5 ميليون خانوار در سال 85 به 21 ميليون و 185 هزار و 647 خانوار افزايش يافته است، بعد خانوار در سال 55 رقم 5.2 نفر بود که در سال 85 اين رقم به 4.03 و در سال 90 به 3.55 نفر رسيده است.
وي ادامه داد: ادامه روند موجود نشان دهنده ايران 31 ميليوني است که بايد با برنامه هاي سنجيده و منظم و مطالعات دقيق از احتمال خارج شدن جمعيت از حالت طبيعي جلوگيري شود.
عضو هيات علمي جهاد دانشگاهي خاطر نشان کرد: ايران در بازه سال هاي 65 تا 68 دارايي يک رشد جمعيتي چشمگير با ميانگين باروري1.6 بود که اين امر موجب گشت تا افرادي خطر انفجار را براي ايران گوش زد کردند و دولت وقت نيز در راستاي همان کنترل جمعيتي با بسيج کردن تمام دستگاه هاي تبليغاتي و اجرايي کشور در مدت زمان 65 تا سال 71 توانست خطر انفجار جمعيتي را کنترل کند و رشد جمعيتي ايران را به حد متوسط جهاني برساند اما آن چيزي که مديران به آن توجه نکردند بودند حرکتي انقلابي در خصوص کنترل جمعيت بود و اين تندروي در اين مسئله موجب شد تا صاحبنظران در زمينه رشد و جمعيت با ابراز نگراني از فرآيند دولت وقت در کنترل جمعيت خواستار تجديد نظر سياست هاي جمعيتي کشور شوند چرا ادامه اين روند موجب خواهد شد که ايران در بلند مدت با طراز رشد جمعيتي منفي مواجهه شود.
وي ادامه داد: بحث کنترل جمعيت از طريق «تنظيم خانواده»، موضوعي چالشي و بحث انگيز بوده است. چالش هاي جمعيتي در قالب محورهايي نظير مسائل جمعيت، و شهرنشيني، جمعيت و اشتغال، جمعيت و محيط زيست، توزيع درآمد و فقر، امنيت غذايي، شاخص سواد و آموزش، برابري جنسيتي و توانمندسازي زنان، سياست اجتماعي، بهداشت و سلامت، تغيير ساختار سني جمعيت و پيامدهاي آن و آينده باروري در ايران مطرح و مورد بحث و بررسي قرار گرفته است .اهميت موضوع تا جايي است که با نگاهي اجمالي به روند رشد جمعيت از دهه پنجاه تا دهه هفتاد (1355ـ1375)، ما شاهد دوبرابر شدن جمعيت ايران هستيم.
حسينسان گفت: در سال 1375 جمعيت ايران، حدود 60 ميليون نفر گزارش شد. از نظر جمعيت شناسان، 20 سال گذشته دورة انفجار جمعيت جوان در کشور بوده است . از اين رو، برنامة تنظيم جمعيت در ايران پس از انقلاب، ميان دولتمردان به يک سياست راهبردي تبديل شد. اکنون پيامد اين موضوع در دهه 90 اين شده است که ما با افت شديد جمعيت مواجه هستيم و در چند سال آينده با رشد منفي جمعيت و پير شدن تدريجي جمعيت مواجهيم. به هر حال، اين موضوع با توجه به تأثيرات فرهنگي، اقتصادي، اجتماعي و حتي سياسي گسترده اش از جمله موضوعاتي است که بايد به جد مورد بحث انديشمندان قرار گيرد. اين پيامدهاي ناخوشايند موجب شده است که نظام اسلامي در اين موضوع تجديدنظر نموده و پيامدهاي منفي سياست کنترل جمعيت را جدي تلقي کند.
وي با تاکيد بر اينکه افزايش جمعبت به ضرر کشور هاي فقير است اما براي کشور ما که در حال گذر به توسعه يافتگي است مفيد خواهد بود اظهار کرد: نظريه پردازان کشورهاي استعماري با صراحت نگراني خود را از افزايش جمعيت جوان کشورهاي جهان، به ويژه کشورهاي اسلامي اظهار مي دارند. در واقع، افزايش جمعيت کشورهاي اسلامي، معضل عمده فراروي کشورهاي استعماري است. از اين رو، ساير کشورها را تشويق به کنترل جمعيت مي کنند. امروزه بيش از 20 درصد جمعيت جهان اسلام را جوانان 15 تا 25 ساله تشکيل داده اند.
وي با اشاره به پيامدهاي کاهش جمعيت گفت: عدم رشد و توسعه اقتصادي، پيري و بي نشاطي جمعيت و آسيب هاي اخلاقي و تربيتي، انقطاع نسل بشر از جمله پيا مدهاي کاهش جمعيت است.
عضو هيات علمي جهاد دانشگاهي با اشاره به پيامدهاي افزايش جمعيت نيز گفت: فقر و مصرف زدگي، افزايش بزهکاري و جرائم اجتماعي، مهاجرت شهرنشيني و کمبود مسکن، پايين بودن سطح بهداشت،عوارض زيست محيطي و سوء تغذيه از جمله عوامل و پيامد هاي افزايش جمعيت است.
حسينيان با اشاره به سياست هاي ابلاغي از سوي مقام معظم رهبري در خصوص افزايش جمعيت گفت: برخي از اين سياست ها با روند مناسبي اجرايي شده است اما موضوعاتي همچون تاکيد بر توانمند سازي مراکز درمان ناباروي هنوز اجرايي نشده است براي مثال مجموعه اي همچون رويان که توانسته است به توان علمي و تخصصي کافي در اين خصوص دست يابد مي تواند کمک شاياني را در اين امر داشته باشد.
وي تک فرزندگي را از جمله مشکلات فرا روي خانواده هاي ايراني دانست و گفت: بايد خانواده ها با آگاهي از مشکلات تگ فرزندي به سمت تعدد فرزند روي آورند چرا که اين موضوع کشور را به طور جدي تهديد مي کند.
وي با اشاره به راهکارهاي تحقق منويات رهبري در خصوص افزايش جمعيت ،تلاش همه جانبه در راستاي اجراي رهنمودهاي مقام معظم رهبري، فصل الخطاب بودن سياست هاي کلي جمعيت (ابلاغيه مقام معظم رهبري) براي همه ارگان ها و دستگاه ها، تسريع و کمک به فرآيند نهايي سازي، تصويب و ابلاغ طرح جامع جمعيت و تعالي خانواده (مجلس محترم شوراي اسلامي) را ضرروي دانست.
وي ارتقاي مشاوره هاي هنگام ازدواج و پس از ازدواج با تاكيد بر مهارت هاي زوجين و سلامت جنسي با رعايت چارچوب هاي مذهبي، فرهنگي و اجتماعي را لازم دانست و گفت: افزايش آگاهي جامعه درباره اهميت فرزند آوري سالم و اجتناب ازتك فرزندي، مشاوره براي کاهش ميانگين فاصله زماني بين ازدواج و فرزند اول، مشاوره براي کاهش ميانگين فاصله زماني بين فرزندان بايد مورد توجه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي باشد.