احرار: کارشناس مسائل اقتصادي با بيان اينکه سيستم کوپني کردن کالاها در بلند مدت به نفع اقتصاد ايران نيست، گفت کوپني کردن کالاها باعث دونرخي شدن قيمتها ميشود و اين موضوع انگيزهاي را ايجاد ميکند تا کالاها به صورت رانتي خريداري شده و در بازار توزيع شود.
محمد کلامي اظهار کرد: قيمتهاي چندگانه و يا روشهايي که به نوعي ميتواند رانت و قيمت گذاري دوگانه ايجاد کند؛ حتي اگر در کوتاه مدت به نفع مصرف کننده باشد در بلند مدت به ضرر مصرف کنندگان است. قيمتهاي چندگانه در بازار فساد اقتصادي را تشديد کرده و علاوه بر ايجاد رانت، باعث فرار سرمايه ميشود.
استاد اقتصاد دانشگاه آزاد اسلامي آذربايجان شرقي با بيان اينکه اگر پول نفت براي توزيع نباشد، بخش عمدهاي از مديران فعلي توان استمرار مديريت نخواهند داشت، گفت: صرفه جويي و اصلاح رفتارهاي مديريتي در غياب نفت معنا پيدا کرده و شايسته سالاري بيشتر مدنظر قرار ميگيرد؛ اما با کارکردها و شيوههاي سنتي فعلي در غياب نفت بيشتر مديران توان مديريت نخواهند داشت.
وي اظهار کرد: نفت براي اقتصاد ايران هم دارو و هم زهر است؛ دارو هست به دليلي که اگر نفت نباشد وضعيت ما روز به روز بدتر شده و بودجه کشور دچار کسري ميشود؛ به طوريکه 55 درصد بودجه ما با نفت تامين ميشود؛ در نتيجه در شرايط فعلي وضعيت ما آشفته ميشود.
بودجه کشور بوي نفت ميدهد
وي خاطرنشان کرد: همچنين اکتفاء به نفت از طرفي زهر است؛ چراکه فرصت تلاش و انديشيدن به درآمدهاي ديگر را از ما گرفته و از طرفي براي همه جسارت مدير شدن ميدهد؛ بنابراين اگر نفت نباشد درآمد و هزينه ايجاد شده و هم مردم به دنبال کارهاي سودآور ميروند.
آذربايجان شرقي ميتواند خودکفا از اقتصاد نفت باشد
وي در رابطه با اينکه چگونه ميتوانيم استان را بدون نفت مديريت کنيم، افزود: اثرگذاري سياست در اقتصاد دفعتي و آني نبوده و نيازمند برنامه بلند مدت است؛ اما بنده معتقدم که در استان آذربايجان شرقي قابليتهايي وجود داشته و مي تواند از نفت جدا شده و درآمد زايي کند؛ به عنوان مثال بزرگترين معدن مس در اين استان بوده و در بحث صنعت طلاسازي، چرم، کفش و شيريني و شکلات اين استان حرفي براي گفتن دارد که با مديريت صحيح ميتواند هم در ايجاد ثروت و هم در اشتغال نقش موثري داشته باشند.
ايسنا