احرار: چهارم فوريه با هدف آگاهي بيشتر مردم، روز سرطان نامگذاري شده است تا با تشخيص و درمان بهموقع جان بيمار از خطر مرگ رهايي يابد.
بر اساس آمار در سال 2018 بيش از 9.5 ميليون نفر در جهان معادل 26 هزار مرگ در روز بر اثر سرطان جان خود را از دست دادند که انتظار ميرود به دليل افزايش استرس و تنشهاي زيستمحيطي، کيفيت هوا، سبک زندگي و عادات غذايي اين آمار افزايش يابد. {لينک}
مواد سرطانزا به هر نوع موادي گفته ميشود که باعث آزادسازي راديکال در بدن شده و باعث گسترش سلول سرطاني ميشود.
اين مواد در سه دسته مختلف بهعنوان عوامل سرطانزا شناخته ميشوند:
سرطانهاي فيزيکي ناشي از اشعه ماوراءبنفش و تابش يونيزه
سرطانزايي زيستي که ناشي از باکتري، ويروس و انگل است.
مواد شيميايي سرطانزا مانند محصولات مصنوعي ايجادشده توسط واحدهاي صنعتي، دود، آفتکش و مواد شيميايي مورداستفاده در صنايع غذايي.
علاوه بر عوامل يادشده عوامل متعدد ديگري نيز مانند افزايش سن، مصرف کم سبزي و ميوه، سبک زندگي پراسترس، مصرف تنباکو و الکل، عفونت مزمن، داشتن اضافهوزن در مورد سرطان سينه و مري و تخمدان؛ در افزايش سرطان مؤثر هستند.
اما غذاها و خوراکيهايي نيز هستند که موجب افزايش سرطان در بدن ميشوند که به شرح زير است:
غذاهاي بسيار شور و پرنمک و يا گوشتهاي دودي شده موجب التهاب معده و سرطان معده شوند. توصيه ميشود هميشه غذاهاي تازه و خانگي استفاده کنيد.
گوشتهاي فراوريشده و دودي شده مانند انواع ژامبون، بيکن، سوسيس و کالباس خطر ابتلا به سرطان معده و پانکراس را افزايش ميدهد. نيترات موجود در غذاي دودي که با درجه حرارت بالا پخته ميشوند، سرطانزا است.
پختن گوشت قرمز با درجه حرارت بالا «آمينهاي هتروسيکليک» و «هيدروکربن آروماتيک چندحلقهاي» توليد ميکند که اين مواد سرطانزا هستند. پختن گوشت در دماي متوسط و پوشاندن گوشت از روشهاي مطمئن پختوپز است.
ذرت را با ماکروويو درست نکنيد. چراکه توليد PFOA کرده که سرطانزا است. پاپ کورن را با روش سنتي بپزيد.
از چربيهاي هيدروژنه بپرهيزيد که موجب رشد سلولهاي غير نرمال ميشود. استفاده از روغن خردل، زيتون و ... بهعنوان جايگزين توصيه ميشود.
سودا و نوشيدنيهاي مملو از قند پنهان که توسط سازندگان بدون آگاهي دادن به مشتري ساخته ميشود، مضر بوده و سرطانزا هستند.
غذاهاي حاوي قند پنهان مانند شربت ساختهشده از نشاسته ذرت ميتواند مضر باشد. از اين مواد در قناديها، بيسکوئيت، صبحانه آماده و نوشيدنيهاي انرژيزا استفاده ميشود که مضر و سرطانزا است.
شيرينکنندههاي مصنوعي نيز ميتواند خطرآفرين باشد که در آزمايشگاه تائيد شده است.
غذاهاي کنسروي با بستهبنديهاي نامناسب باعث اسيدي شدن محتويات داخل شده و سرطانزا ميشوند.
خوردن غذاهاي داغ رابطه مستقيمي با سرطان مري دارد.
هرچند رابطه مستقيمي ميان الکل و سرطان ثابت نشده اما الکل در افزايش چاقي و به دنبال آن احتمال بروز سرطان ميتواند نقش داشته باشد.
در نهايت به گفته کارشناسان با خوردن زردچوبه، سير، مرکبات، انواع توت، گوجهفرنگي، ميوههاي قرمز و سبز و بنفش، غلات با فيبر بالا، آجيل ميتوان ابتلا به سرطان را کاهش داد