احرار: آيا عسل ديابتي داريم؟ ديابتي ها مي توانند عسل مصرف کنند؟ قند خون ديابتي ها با مصرف عسل بالا مي رود يا نمي رود؟
دکتر گلبن سهراب عضو هيات علمي دانشکده تغذيه دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي: عسل حتي 100 درصد طبيعي يا عسل با گلوکز کمتر هم قند بيماران ديابتي را افزايش مي دهد.
هرچند عسل نسبت به قندهاي تصفيه شده مانند شکر بهتر است، اما اين موضوع نادرست است که گفته مي شود عسل، قند بيماران ديابتي را بالا نمي برد. ديابتي ها عسل را به مقدار اندک و به جاي قندهاي ساده و با تجويز پزشک يا متخصص تغذيه مصرف کنند.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي ادامه داد: اينکه بگوئيم عسل قند ديابتي ها را افزايش نمي دهد يا اين افراد به هر اندازه مي توانند عسل بخورند، نادرست است.
ديابتي ها نان لواش و باگت استفاده نکنند
ديابتي ها از غلات تصفيه نشده و از نان هاي سبوس دار مصرف کنند، به اين بيماران توصيه کرد که نان هاي سفيد مانند لواش و باگت استفاده نکنند و سعي کنند برنج کمتري مصرف کنند.
اين افراد در کنار برنج ساده از سالاد يا سبزيجات استفاده کنند. برنج هاي مخلوط با حبوبات مانند عدس پلو يا مخلوط با سبزي هايي مانند لوبيا و سبزي پلو نسبت به برنج ساده برتري دارد. ديابتي ها سبزيجات را به صورت خام يا آب پز مصرف کنند و از سبزيجات سرخ شده استفاده نکنند.
عمده مصرف گوشت اين افراد بايد گوشت سفيد به خصوص ماهي باشد. افراد ديابتي حداقل هفته اي 2 بار ماهي ، 2 تا 3 بار مرغ مصرف کنند و استفاده از گوشت قرمز را به حداقل برسانند.
روغن هاي کلزا، زيتون و کنجد را بهترين روغن براي اين بيماران اعلام کرد و گفت: آنان نبايد روغن جامد، سرخ کردني، کره و خامه استفاده کنند و حتي المقدور از سرخ کردن مواد غذايي اجتناب کنند.
وي با اشاره به اينکه حبوبات در برنامه غذايي آنان بايد به مقدار زياد وجود داشته باشد، گفت: حبوبات داراي پروتيين گياهي است و فاقد کلسترول و حاوي فيبر محلول زيادي است که علاوه بر تامين پروتيين مورد نياز در کنترل قند اين افراد تاثير مثبت قابل توجهي دارد.
بيماران ديابتي نبايد در يک وعده حجم زيادي غذا مصرف کنند
وي ادامه داد که بيماران ديابتي نبايد مدت طولاني غذا نخورند و در يک وعده حجم زيادي غذا مصرف کنند که اين کار سبب بالا و پايين رفتن يا به عبارتي نوسان قند خون مي شود.
سهراب با اشاره به اينکه مهمترين چيزي که در برنامه غذايي بيماران ديابتي بر کنترل قند خون آنان تاثير دارد، مقدار مناسب کربوهيدرات است، گفت: در اين افراد بايد کربوهيدرات دريافتي در روزهاي مختلف ثابت باشد و لازم است اين مقدار کربوهيدرات توزيع مناسبي در طول روز داشته باشد و در قالب 3 وعده اصلي و 3 تا 4 ميان وعده توزيع شود.
ديابتي ها تصور مي کنند که کربوهيدرات فقط در نان و غلات و قند هاي ساده است که اين تصور درست نبوده و علاوه بر آنها در ميوه و لبنيات حاوي کربوهيدرات هستند.
بيماران ديابتي بدانند که يک ليوان شير يا ماست و يک دانه ميوه متوسط معادل يک برش نان، قند دارد.
وي با اشاره به اينکه يک عدد ميوه متوسط حدود 15 گرم قند دارد و مي تواند قند خون ديابتي ها را بالا ببرد، افزود: اين بيماران در يک شبانه روز حداکثر 2 تا 4 واحد (تقريبا معادل 100 گرم ) ميوه مصرف کنند و سعي کنند بيشتر ويتامين ها و آنتي اکسيدان مورد نياز را از طريق گروه سبزي ها تامين کنند.