احرار خبر: تب جام جهاني در دنيا بالا گرفته است اما اين رقابتها، واقعيتهايي هم در خارج از مستطيل سبز و در طول زمان رقابت دو تيم دارد که جالب است. در ادامه، 20 نکته خواندني درباره جام جهاني امسال را مرور ميکنيم:
1. امسال بازيهاي جامجهاني براي اولين بار در روسيه برگزار ميشود. اين کشور با17.1ميليون کيلومتر مربع مساحت? بزرگترين کشور ميزبان در طول تاريخ برگزاري رقابتهاي جام جهاني است. فاصله بين شرقيترين شهر روسيه يعني اکاترينبرگ و غربيترين شهر آن يعني کالنينگراد، بيش از 1500 مايل است؛ چيزي نزديک به فاصله مسکو با لندن! بازيها در 11 شهر مختلف اين کشور برگزار ميشود و مسکو شاهد بازي فينال خواهد بود.
2. با در نظر گرفتن اين فاصلهها عجيب نيست که دولت روسيه 43 ميليون دلار را صرف آمادهشدن قطارهاي مجاني بين شهرهاي مختلف ميزبان بازيها کرده باشد. هواداران تيمها ميتوانند با نشان دادن کارت هواداري خود از اين قطارها استفاده کنند.
3. در مجموع? جام جهاني روسيه با هزينهاي بالغ بر 14ميليارد دلار رکورد پرهزينهترين جام جهاني را شکسته است. اين رقم که به نقل از پايگاه اينترنتي مسکو تايمز توسط مقامات روسي اعلام شده است، معادل يک درصد از توليد ناخالص داخلي روسيه طي 5 سال گذشته است. اين در حالي است که پنج ماه پيش، تاتيانا گوليکوا رئيس اتاق بازرگاني دولت روسيه هزينه برگزاري جام جهاني را تنها 6.7 ميليارد دلار برآورد کرده بود.
5. در سوي ديگر اين محاسبه? وزير توسعه اقتصادي روسيه فقط درآمد حاصل از حضور توريست در طول جامجهاني را رقمي بيش از 1.6 ميليارد دلار تخمين زده است. به گزارش خبرگزاري راشا تودي، اين مقام روسي ضمن اعلام اين رقم گفته است که اطمينان دارد تحريمهاي غرب نميتواند اين رويداد جهاني را تحت تاثير خود قرار دهد.
5. «يک رويا و اکتشاف در فضاي بينهايت کهکشان»؛ اين توصيف فيفا از تم اصلي جام جهاني امسال است. لوگوي اين رقابتها نيز به شکل جامي زيبا طراحي شده است که بدنه آن را ريزنمادهاي قومي از جمله پرندههاي آتشين تشکيل ميدهند.
6. «زابيواکا» گرگيست که اين افتخار را يافته تا نماد جامجهاني 2018باشد. اين گرگ را دانشآموزي به نام «اکاترينا بوشارووا» طراحي کرده و در نظرسنجي اينترنتي توسط مردم انتخاب شده است.
7. تل استار 18شرکت آديداس نيز توپي است که در اين جام حضور دارد. اين توپ منحصربه فرد در پاکستان توليد ميشود و تراشهاي الکترونيکي در آن طراحي شده که علاوه بر ذخيرهکردن اطلاعاتي از جمله شدت ضربه به توپ و مسير حرکت آن ميتواند رنگ آخرين نفري را که به آن ضربه زده است، تشخيص دهد. اين توانايي که براي اولين بار در يک توپ فوتبال قرار داده شده است، به داور در تشخيص موقعيت اوت و کرنر بسيار کمک خواهد کرد.
8. مقابله با نژادپرستي در اين جام با روشهاي جديدي دنبال خواهد شد. داوران حق دارند در صورت شنيدن شعارهاي نژادپرستانه بازي را متوقف کنند. در جام جهاني پيشين، شعارهاي نژادپرستانه بسياري به خصوص در بازيهاي مکزيک با روسيه و کروواسي يا بازي آلمان با غنا داده شد و رئيس کميته مقابله با نژادپستي فيفا? اين سازمان را به سهلانگاري در برخورد با اين مشکل متهم کرد. اين کميته اعلام کرد که عدم موفقيت فيفا در تربيت افرادي براي ثبت و کنترل اين رفتارها? نااميدکننده بوده است.
9. همچنين براي اولين بار در تاريخ جامهاي جهاني? در مسابقات امسال از فناوري کمکداور ويدئويي استفاده خواهد شد. هرچند اين فناوري براي کاهش خطاهاي داوري طراحي شده است اما گفته ميشد در تشخيص موقعيتهاي حساسي مانند آفسايد چندان قابل اعتماد نيست.
10. در ميان تيمهاي شرکتکننده در اين بازيها? پرتغاليها امسال اين شانس را دارند که جام قهرماني اروپا و جام جهاني را در کنار هم داشته باشند. پيش از اين آلمان غربي در جام 1972، فرانسه در جام 1998و اسپانيا در جام 2010 اين افتخار را کسب کردهاند.
11. آلمان نيز که تاکنون چهار جام را از آن خود کرده است تلاش خواهد کرد بعد از برزيل سال 1962اولين تيمي باشد که دو جام پياپي را با خود به خانه ميبرد. آلمان همچنين در صورت قهرماني در اين جام? خود را در تعداد قهرماني به برزيل? پرافتخارترين تيم جامهاي جهاني خواهد رساند.
12. از ميان تيمهايي که قهرماني در جام جهاني را در کارنامه دارند، ايتاليا تنها تيمي است که اين مسابقات را از خانه تماشا خواهد کرد. پس از 1958اين نخستين باري است که لاجورديپوشان از حضور در جام جهاني بازماندهاند. اين تيم پيش از اين شش بار در فينال جام جهاني بازي کرده و چهار جام را از آن خود کرده است. در اين ميان آندره آ پيرلو، ستاره سابق تيم ملي ايتاليا که خود سابقه قهرماني با ايتاليا در جام جهاني 2006را دارد در پاسخ به درخواست يکي از مديران ايراني شرکت اوبر? در پيامي توئيتري آرزو کرد که ايران در جام جهاني روسيه موفق باشد.
13. پرو که توانسته است رکورد طولانيترين غيبت در جامجهاني را از آن خود کند، امسال بعد از سي و شش سال به ميدان اين بازيها بازگشته است. اين تيم يکي از 13تيمي بوده است که در اولين جام جهاني در سال 1930شرکت کردهاند. اين تيم در جام 1970مکزيک با کسب مقام هفتم بهترين 19مقام خود در جامجهاني را به ثبت رسانده است اما در آخرين حضور خود پيش از امسال در جام 82 اسپانيا در دور گروهي حذف شده است.
14. پاناما و ايسلند در اين جام براي اولين بار طعم حضور در جام جهاني را چشيدهاند. پاناما در سال 2014نيز تا يکقدمي جام جهاني آمده بود اما با باخت خود به آمريکا و واگذار کردن بازي پليآف به نيوزلند اين فرصت را از دست داد. پاناما انتقام خود از آمريکا را چهار سال بعد و در مسابقات مقدماتي جام جهاني گرفت. اين تيم با پيروزي در برابر کاستاريکا آمريکا را که به اين تيم باخته بود، براي اولين بار پس از 32 سال از حضور در جامجهاني محروم کرد. ايسلند نيز با حضور در اين جام رکورد کمجمعيتترين کشور شرکتکننده در جام جهاني را از آن خود کرده است.
15. مجموع ارزش بازيکنان تيم برزيل در اين جام بالغ بر671.5 ميليون يورو است؛ رقمي که برزيل را گرانترين تيم اين رقابتها ميکند. همچنين تيمهاي اسپانيا، آلمان و فرانسه در ردههاي بعدي قرار دارند. پاناما با 5.5 ميليون يورو ارزانترين تيم اين جام ارزيابي شده است.
16. از ميان بازيکنان حاضر در جام جهاني? توماس مولر آلماني با ده گل? تنها کسي است که ميتواند اميد داشته باشد به سمت رکورد هموطن و همبازي سابقش? ميريوسلاو کلوزهي 16گله يورش ببرد. باقي رکوردداران اين عرصه که بالاتر از مولر قرار دارند در اين جام حضور ندارند.
17. اسام الحداري دروازهبان مصر با بازي خود در اين جام، رکورد مسنترين بازيکن در جامجهاني را شکسته است. او ?? سال سن دارد. پيش از او، فريد موندراگون 43ساله دروازهبان سابق کلمبيا با حضور در جام 2014 اين رکورد را از آن خود کرده بود.
18. قهرمان جامجهاني 2018جايزهاي 35 ميليون دلاري دريافت خواهد کرد. همچنين براي مرهم نهادن بر زخم تيم دوم، جايزهاي 25 ميليون دلاري براي اين تيم اختصاص داده شده است. اما نکته جالب اين است که همه تيمهاي شرکتکننده در اين جام با خود حداقل چکي چند ميليون توماني به خانه خواهند برد و حتي تيمهايي که تنها در مرحله گروهي حضور دارند نيز جايزهاي 8 ميليون دلاري دريافت خواهند کرد.
19. 54درصد بليتهاي اين جام را خارجيها خريداري کردهاند و فوتبالدوستان کشورهاي آمريکا، برزيل، کلمبيا، آلمان، مکزيک و آرژانتين در ردههاي اول تا ششم خريداران جاي دارند. اين در حالي است که به گزارش «اسپوتنيک»، شبکهي تلويزيوني «بيبيسي» فيلمي در باره هواداران فوتبال روسيه به نام «ارتش قلدرهاي روسيه» ساخته است که در آن هواداران فوتبال روسيه را بسيار خشن و متهاجم نشان داده است. اسپوتنيک ادعا کرده است که سازندگان اين فيلم تلاش دارند به بينندگان خود اين حس را القاء کنند که در روسيه، عشق به خشونت در هواداران فوتبال پرورش داده مي شود و از اينرو هواداران فوتبال ديگر کشورها بهتر است از رفتن به روسيه براي تماشاي مسابقات جام جهاني خودداري کنند؛ تلاشي که به نظر ميرسد با توجه به آمار بالاي فروش بليت در خارج از روسيه، به نتيجه نرسيده است.
20. پيش از اين جمعي از هواداران فوتبال در ايران از ماريا کوماندنايا مجري روسي مراسم قرعهکشي اين جام خواسته بودند لباس مناسب و پوشيده بپوشد تا تلويزيون ايران اين مراسم را کامل پخش کند. او اين درخواست را پذيرفت و پس از مراسم و اطلاع از پخششدن آن از تلويزيون ايران در توئيتر خود از هواداران ايراني پرسيد: «ايران، خوشحال هستيد؟» پرسشي که با واکنشهاي مثبت هواداران ايراني روبهرو شد.
به نقل از ايسنا