يک نماينده مجلس ايران از فسخ قرارداد توليد خودروي شرکتهاي مزداي ژاپن و هيونداي کرهجنوبي با طرفهاي ايراني خبر داد.
به گزارش احرار خبر به نقل از يورونيوز: يک هفته پس از اعلام شرکت پژو سيتروئن مبني بر ترک بازار ايران به دليل اجتناب از تحمل زيان ناشي از تحريم هاي اقتصادي آمريکا عليه ايران، ولي ملکي، عضو کميسيون صنايع و معادن مجلس ايران به خبرگزاري خانه ملت(ايکانا) گفته است که شرکتهاي خودروسازي مزدا و هيوندايي قراردادهاي توليد خودروي خود را با گروه بهمن فسخ کردهاند.
اين نماينده مجلس ايران همچنين اعلام کرد که مطابق برنامه شرکتهاي خودروسازي ايراني، خودروسازان چيني جايگزين شرکتهاي پژوسيتروئن، مزدا و هيوندايي خواهند شد.
به گفته او تاکنون شرکت چيني هاوال به عنوان جايگزين شرکت مزداي ژاپن انتخاب شده است.
عضو کميسيون صنايع و معادن مجلس ايران علت خروج شرکتهاي خودروسازي غيرچيني از ايران را منافع بيشتر بازار آمريکا براي آنان در مقايسه با بازار ايران عنوان کرده است.
دونالد ترامپ رئيس جمهوري آمريکا روز هشتم مه با اعلام خروج کشورش از توافقنامه هستهاي ميان پنج قدرت جهاني و ايران تاکيد کرد تحريمهايي را که در چهارچوب اين توافق لغو شده بودند بار ديگر عليه تهران به اجرا ميگذارد.
رئيس جمهوري آمريکا همچنين ضمن اعلام وضع تحريمها و مجازاتهاي اقتصادي سنگينتر عليه ايران در آينده تصريح کرده بود که چنانچه شرکتهاي بينالمللي اين تحريمها را نقض کنند با تنبيههاي سخت آمريکا مواجه خواهند شد.
اين اقدام آمريکا همزمان با ترغيب شرکتهاي خودروسازي به ترک ايران، به افزايش قيمت ارز در ايران نيز دامن زده است؛ به طوري که طي يک ماه گذشته رکوردهاي ? هزار تومان براي دلار آمريکا و ? هزار و يکصد تومان براي يورو ثبت شده است. رشد حدود ?? درصدي نرخ ارز طي يک ماه گذشته و جهش بيش از ?? درصدي آن طي يکسال گذشته موجب شده تا ضمن وارد آمدن شوک قيمتي به بازار خودروهاي وارداتي، صنايع خودروسازي ايران نيز به دليل افزايش هزينههاي توليد قيمت محصولات خود را افزايش دهند.
ورود خودروهاي ارزان قيمت و بيکيفيت چيني به بازار ايران کارشناسان حوزه حمل و نقل را نسبت به تضييع حقوق مصرف کنندگان از يک سو و تاثير آن بر افزايش سوانح جادهاي از سوي ديگر، نگران کرده است.
گذشته از اين، شرکت هواپيماسازي بوئينگ نيز پيشتر اعلام کرد که تحويل هواپيماهاي مسافربري به ايران را متوقف ميکند.
اين شرکت در قالب قراردادي به ارزش تقريبي ?? ميليارد دلار متعهد شده بود تا در مجموع ??? فروند هواپيما تحويل دو شرکت هواپيمايي جمهوري اسلامي و آسمان دهد.
حالا همه نگاههاي نگران کارشناسان حمل و نقل در ايران بر تصميم شرکت هواپيمايي ايرباس متمرکز شده است. اين شرکت نيز قراردادي به ارزش ?? ميليارد دلار با شرکتهاي هواپيمايي ايران ايرتور و زاگرس منعقد کرده و متعهد شده بود تا ??? فروند هواپيماي مسافربري به اين شرکتها تحويل دهد.
با وجود زمزمههاي اوليه اين شرکت مبني بر لغو قرارداد با طرفهاي ايراني، هنوز اين شرکت تصميم نهايي خود را اعلام نکرده است.
متعاقب بوئينگ، لغو قرارداد ايرباس ميتواند صنعت هواپيمايي ايران را با بحران جدي روبرو کند. به گفته رئيس سازمان هواپيمايي کشوري ايران براي نوسازي ناوگان فرسوده خود طي ده سال آينده به ??? الي ??? فروند هواپيما نياز خواهد داشت.