يک متخصص تغذيه گفت: خوردن ژله و پاستيل هيچ تاثيري بر استحکام استخوانها ندارد.
دکتر حسن فرهاد غيبي با بيان اين مطلب اظهار کرد: در تهيهي انواع ژلههاي خوراکي از ژلاتين يا پکتين استفاده ميشود که اين اطلاعات بايد بر روي بستهي ژله درج شده باشد. برخي ژلهها نيز بر پايهي پکتين هستند که اين ماده به صورت فيبر محلول پلي ساکاريدي در ديوارهي سلولي برخي ميوها مانند سيب، به، هويج، مرکبات و ميوههاي نرم وجود دارند. پکتين ميزان جذب پاييني داشته و در انتهاي روده هضم ميشود. ژلاتين و پکتين تنها به افزايش حرکات روده و پيشگيري از يبوست کمک ميکنند و ژلاتين در اين خصوص تاثير بيشتري دارد.
وي افزود: ژلاتين مادهاي بيرنگ، شفاف، بيمزه و بدون بو است که از استخوانهاي اسفنجي و پوست حيواناتي مانند گاو، گوسفند و در برخي موارد شتر تهيه ميشود که 80 درصد از آن را پروتئين و اسيد آمينهها تشکيل ميدهند. تمامي ژلههايي که به صورت مزهدار و رنگدار در بازار موجود هستند، به روش صنعتي و با استفاده از اسانسها و رنگهاي خوراکي تغيير داده شدهاند و همين مواد افزودني ممکن است سبب بروز برخي مشکلات در مصرف کنندگان شود و اين در حالي ست که خود ژلاتين هيچ ضرري براي مصرف کننده ندارد.
وي در ادامه با اشاره به ترکيبات تشکيل دهندهي پاستيل گفت: ژلاتين يا پکتين، شکر، رنگهاي خوراکي و شربت گلوکز از ترکيبات سازندهي پاستيل هستند. پاستيل و ژله در افراد مبتلا به فشار خون بالا، بيماريهاي قلبي، عروقي و ديابت با دقت بيشتري مصرف شوند.
اين متخصص تغذيه با بيان اين که در شيرين کردن اين محصولات از قندهاي مصنوعي استفاده ميشود، عنوان کرد: در برخي موارد ميزان شيريني پاستيلها حدود 200 الي 600 برابر قند معمولي است و ذائقهي فرد را تغيير داده و سبب ميشود تا افراد شيرينيهاي معمولي را نپسندند و به سمت خوردنيهاي بسيار شيرين بروند.
وي با تاکيد بر اين که از پاستيلهاي فلهاي، خارجي و بستهبندي نشده استفاده نکنيد، اظهار کرد: ميزان رنگهاي مجاز خوراکي مورد استفاده در کشور ما حدود شش رنگ و در ساير کشورها بيشتر است، از اين رو در تهيهي پاستيلهاي خارجي ممکن است از رنگهايي استفاده شود که در کشور ما مورد تاييد نيست. همچنين در تهيهي برخي پاستيلها از ژلاتين حيوانات حرام گوشت يا حيواناتي که ذبح حلال ندارند، استفاده ميشود که خوردن آن مورد تاييد نيست.
وي خاطرنشان کرد: با توجه به نرم بودن بافت پاستيل، بهتر است از دادن آن به خردسالان خودداري شود؛ چرا که در بسياري از موارد خفگي خردسالان با آن گزارش شده است. همچنين مصرف کنندگان از پاستيلهاي ايراني بستهبندي شده استفاده کرده و به علامت سيب يا نشان استاندارد سازمان غذا و دارو بر روي بسته توجه کنند.
ايسنا