احرارخبر: يک متخصص پزشکي اجتماعي و طب پيشگيري گفت: شيوع کبد چرب و تغييرات ژنتيکي رابطه ي مستقيم با آلودگي هوا دارند.
دکتر الهه بايبوردي با ارائه ي تعريفي از آلودگي هوا بيان کرد: هر مادهاي در هوا که براي سلامت و رفاه انسان و محيط زيست مضر باشد به عنوان آلاينده هوا شناخته ميشود و از نظر علمي نيز افزايش ميزان گازهاي سمي و ذرات ريز جامد و مايع در هوا در غلظتهايي که تهديدکننده سلامتي باشند، آلودگي به شمار ميآيد. ذرات جامد معلق در هوا از سد دفاعي طبيعي بدن عبور و به طور عمقي به ريهها نفوذ کرده و باعث تشديد آسم و اختلال عملکرد ريوي ميشوند .
وي با اشاره به رابطه آلودگي هوا با بروز برخي اختلالات و بيماريها گفت: هشت درصد از 360 هزار مرگ و مير ايرانيان در سال 2016، منتسب به بيماريهاي ناشي از آلودگي هوا بوده است. همچنين سهم بيماريهاي قلبي-عروقي نيز در اين ميان 21 هزار و 847 مرگ، بيماريهاي تنفسي سه هزار و 421، سرطانها يک هزار و 604 و ساير بيماريها دو هزار و 717 مرگ بوده است. تحقيقات انجام شده در کشور نشان داده که آلودگي هوا بيماريهاي قلبي و عروقي، تنفسي و سرطانها را به شدت افزايش ميدهد. آلودگي هوا باعث تحريک انسداد راههاي هوايي و تشديد آسم شده و بر رشد و نمو سيستم عصبي، تنفسي و ايمني و غدد داخلي تاثير ميگذارد که اين امر ميتواند خطر سرطان را در سالهاي بعدي زندگي افزايش دهد.
وي با برشماري برخي از آلايندههاي سرطانزا گفت: مواد آلي يا هيدروکربنها از دلايل اصلي ايجاد سرطان ريه هستند. دي اکسيد نيتروژن، منواکسيد کربن، سرب، دي اکسيد گوگرد، سولفاتها و سولفيد هيدروژن، آکرولئين (Acrolein) و ديوکسين از ديگر ذرات آلودهکننده هوا به شمار ميآيند که آکرولئين باعث تشديد آسم و ديوکسين سبب ايجاد اختلال در تکامل جنين و افزايش خطر ابتلا به سرطان ميشود. برخي آلايندهها نيز اثرات کوتاه مدت و شديدي دارند؛ به طوري که افزايش مونواکسيدکربن، تشديد سردرد و سرگيجه را در فضاهاي آزاد به دنبال دارد. اما در داخل منزل و فضاهاي بسته منجر به مرگ نيز ميشود.
اين متخصص پزشکي اجتماعي و طب پيشگيري در ادامه با بيان اين که کودکان و سالمندان بيش از ساير افراد در معرض خطرات ناشي از آلودگي هوا قرار دارند، گفت: کودکان به دليل سرعت بيشتر تنفس، بيش از بزرگسالان در معرض خطر آلودگي هوا قرار ميگيرند. همچنين تنفس دهاني در کودکان سبب کمرنگ شدن نقش فيلتر بيني ميشود.
وي با تاکيد بر لزوم رعايت برخي نکات تغذيهاي در هنگام آلودگي هوا اظهار کرد: استفاده از مايعات فراوان، مرکبات، سبزيجات پهن برگ، شير و لبنيات و منابع غني از ويتامين E و C از جمله راهکاري کاهش اثرات آسيبزاي آلودگي هوا هستند که بايد رعايت شوند. مطالعات انجامشده در دانشگاه بريتيشکلمبيا نشان ميدهد، مصرف مواد غذايي حاوي ويتامين C ، ويژگي آنتياکسيداني داشته و باعث حفاظت بدن در برابر آسيب راديکالهاي آزاد ميشود .
وي افزود: سبزيجاتي به رنگ سبز تيره مانند کلم بروکلي، اسفناج و کاهو سرشار از ويتامين C هستند و مصرف اين خوراکيها ويتامين C مورد نياز بدن را تامين ميکنند.
وي يادآور شد: باوجود اين که ويتامين C جزو آنتياکسيدانهاي قوي بوده و ميتواند باعث کاهش اثرهاي منفي ناشي از آلودگي هوا شود، اين ويژگي در افراد سيگاري کمرنگ است؛ چرا که دود سيگار باعث از بين رفتن بخش اعظمي از ويتامين C دريافتي ميشود .
بايبوردي ادامه داد: ويتامين E يکي ديگر از ترکيبات مهمي است که بدن را درمقابل اثرات زيانآور آلودگي هوا مصون ميکند. ويتامين E با اکسيژن ترکيب شده و راديکالهاي آزاد را از بين ميبرد. همچنين ويتامين E ، چربيهاي اشباعنشده و ديگر ترکيبات حساس به اکسيژن مانند ويتامين A را از واکنشهاي اکسيدکننده محافظت ميکند.
وي خاطرنشان کرد: نوشيدني هايي مثل شير سرشار از فسفر و منيزيم بوده و دريافت اين دو ماده، بدن را در مقابل مسموميت ناشي از قرارگرفتن درمعرض آلايندهها مصون ميکند. ماست و دوغ نيز تاثير مشابهي دارندو مصرف روزانه حداقل سه فنجان ماست براي جلوگيري از تاثير آلايندهها مناسب است. مصرف لبنيات پروبيوتيک نيز تاثير زيادي براي جلوگيري از تاثير آلايندهها روي بدن دارد .