استاندار آذربايجان شرقي شفافيت در نظام اداري را عامل مهمي در پيشگيري از جرائم و مفاسد اداري دانست و بر عملياتي شدن کامل کارت هوشمند ملي بهعنوان يکي از گامهاي تحقق اين موضوع تأکيد کرد.
، مجيد خدابخش در همايش آسيبشناسي و پيشگيري از جرائم و مفاسد اداري، به برخي از عوامل شکلگيري فساد در نظام اداري اشاره کرد و گفت: پايه اول فساد، غلبه هواي نفس بر انسانهاست و براين اساس، گام اول پيشگيري از فساد نيز بايد تقويت روحيه پرهيزکاري و تقوا در کارکنان و مديران نظام باشد.
وي در بيان دومين عامل مفاسد اداري، گفت: متأسفانه ساختار اداري کشور نيز به گونهاي است که زمينه شکلگيري فساد را فراهم ميکند؛ ما امروز شرکتهاي دولتي را برونسپاري ميکنيم اما ميخواهيم به روش دولتي آنها را اداره کنيم که اين کار قطعاً جوابگو نيست.
خدابخش افزود: تا زماني که اين ساختار اصلاح نشود و اقتضائات خاص شرکتهاي بزرگ و بنگاههاي اقتصادي در نظر گرفته نشود به نتيجه مطلوب در امر مبارزه با فساد نخواهيم رسيد.
وي تصميمات غيرکارشناسي مسئولان را از ديگر عوامل بروز فساد در نظام اداري عنوان کرد و گفت: هرکدام از بانکهاي کشور براساس يک تخصص شکل گرفتهاند، اما يکباره اعلام شد که همه بانکها بايد همه خدمات را ارائه کنند؛ وقتي به تخصص بانک يا هر دستگاه ديگري توجه نشود نتيجه طبيعي آن فساد خواهد بود.
استاندار آذربايجان شرقي در ادامه سلامت نظام اداري را يکي از اولويتهاي اصلي مديريت استان ذکر کرد و گفت: مهمترين کار براي تحقق اين امر، شفافيت در امور است و امروز به کمک فناوريهاي پيشرفته ميتوان از بسياري از مفاسد پيشگيري کرد.
وي با اشاره به اينکه کارت هوشمند ملي، عملاً هوشمند نيست، گفت: اين طرح ميتواند يکي از عوامل شفافيت در امور باشد، اما هنوز بهطور کامل عملياتي نشده است.
خدابخش افزود: تجميع اطلاعات شهروندان در يک کارت، ميتواند به سلامت نظام اداري کمک کرده و جلوي سوءاستفادهها را بگيرد؛ بنابراين اين طرح بايد هرچه سريعتر اجرايي شود.
استاندار آذربايجان شرقي با بيان اينکه فعاليتهاي مالي و اداري دستگاهها نيز بايد شفاف بوده و اطلاعرساني شود، افزود: اگر اين اتفاق بيفتد ديگر سازماني نخواهيم داشت که هشتهزار پست سازماني داشته باشد، اما به 13 هزار نفر حقوق بدهد.
وي تأکيد کرد: همه دستگاهها بايد امور اداري و مالي خود اعم از مناقصهها، مزايدهها، پرداختها، پروژهها و استخدامها را شفافسازي کنند؛ با شفافيت امور جلوي مفاسد گرفته ميشود.
خدابخش با اشاره به اينکه شفافيت در نظام بانکي مهمتر از ساير بخشهاست، گفت: با توجه به اينکه دولت، منابع لازم براي سرمايهگذاري و امور عمراني در اختيار ندارد، بار اصلي اين بخش برعهده سيستم بانکي است و اين موضوع ميتواند بانکها را به نقطه تمرکز فساد تبديل کند.
وي تصريح کرد: نحوه پرداخت تسهيلات، ضمانتها و بازپرداخت آنها بايد بهصورت شفاف اطلاعرساني شود؛ چراکه بدهکاران بزرگ بانکي نتيجه همين عدم شفافيت است.
خدابخش با بيان اينکه نظام بانکي به نظارت بيشتري نياز دارد، افزود: خوشبختانه مديران بانکي استان، افرادي پاکدست هستند و بايد بهنحوي مديريت کنند که امکان بروز فساد در نظام بانکي ايجاد نشود.
استاندار آذربايجان شرقي با بيان اينکه فساد اداري ميتواند هر سيستمي را مستهلک کند، افزود: دادگستري استان و دستگاههاي نظارتي، وظيفه خود را به خوبي انجام ميدهند اما لازم است که بزنگاههاي فساد و جرائم اداري نيز کنترل شود.