احرار: 21 شهريور ماه روز ملي سينما نامگذاري شده است و در چنين روزي شاهد تراژدي سينما در تبريز و وضعيت اسفناک سالنهاي سينمايي در استان هستيم.
، در روزگاران گذشته تبديل نقاشيهاي فتوسکوپي و متحرکي که در گوشه ي کتاب ها رسم مي شد؛ به فيلم خارج از تصور بود. اما با پيشرفت تکنولوژي و ظهور معجزهاي به نام «سينما»، عرصه فرهنگ و هنر دگرگون و جسارت بيشتري براي برداشتن گامهاي بعدي به انسانها داده شد.
با نگاهي بر تاريخچه ي سينما در ايران، ورود اولين دستگاه سينماتوگراف به سال 1279 و زمان مظفرالدين شاه قاجار باز مي گردد و اولين سينما براي اکران عمومي فيلم ها در ايران نيز در سال 1291 ساخته مي شود .
چندي بعد اکران فيلم هاي غربي با زيرنويس رواج مي يابد و ظهور صنعت سينما که سبب دگرگوني دنياي هنر شده است؛ مردمان زيادي را از اکثر نقاط کشور به ديدن اين هنر که در ميان مردم به «سيم نما» معروف بود؛ جذب مي کند. در سال 1308 اولين فيلم بلند ايراني ساخته مي شود و پس از اندکي پيشرفت و با وقوع جنگ جهاني دوم دوباره اين صنعت نوپا با رکود مواجه مي شود.
با توجه به اينکه اولين سينماي ايران در تبريز احداث شده بود؛ وضعيت کنوني سينماهاي تبريز با روزگاران گذشته قابل مقايسه نبوده و توجه بيش از پيش مسئولان را مي طلبد .
تبريز هم اکنون داراي پنج سينما است که اندک تماشاگران نيز از وضعيت فيزيکي آن ناراضي بوده و اين را يکي از دلايل اصلي استقبال کم شهروندان از سينما مي دانند. معماري و ساختار فيزيکي که مربوط به دههي اول ظهور سينما در ايران است هر شهروندي را از تماشاي فيلم در سينما منصرف ميکند و نبود وسيلهي سرمايشي و گرمايشي مناسب نيز از ديگر معايب سينماهاي تبريز به شمار ميرود.
طبق استانداردهاي جهاني، به ازاي هر يک ميليون نفر بايد 150 باب سينما وجود داشته باشد که اين ميزان در کشور ما و در تبريز نه تنها به حد استاندارد نرسيده است؛ بلکه از 18 سينماي تبريز تنها پنج مورد از آن فعال هست.
اين قبيل بيتوجهيها و سالنهاي نه چندان استاندارد سزاوار مردم تبريز به عنوان شهر اولينها و خواستگاه هنر و سينما نبوده و اميد است تاسيس پرديس سينمايي قدس و احياي هنر هفتم در تبريز در اولويت مسئولان قرار گيرد.
در حالي که چندين سال از پروژهي پرديس سينمايي قدس تبريز سپري ميشود؛ هنوز از اتمام پروژه خبري نيست و اين در حالي است که رئيس اسبق حوزهي هنري استان سال گذشته و در چنين روزي از پيشرفت 85 درصدي پروژه به ايسنا خبر داد و اکنون پس از گذت يک سال 15 درصد باقيمانده هنوز به اتمام نرسيده است!
«جواد خازني»، معاون سينمايي حوزهي هنري استان در گفتوگو با ايسنا، منطقهي آذربايجان شرقي، در اين خصوص اظهار کرد: پروژهي پرديس سينمايي قدس تبريز در حال حاضر از پيشرفت 90 درصدي برخوردار است و پس از انجام جزئيات باقي مانده از پروژه، اين پرديس سينمايي طي دو ماه آينده به بهرهبرداري خواهد رسيد.
وي افزود: در حال حاضر پنج سينما در تبريز فعال هستند که دو مورد از آن تحت نظارت حوزهي هنري است و استقبال از سينماهاي تبريز نسبت به زمان مشابه در سال گذشته بهبود جزئي داشته است.
گزارش از: نسرين سوار
ايسنا