دبير علمي سمينار سلولهاي بنيادي، کاربردها، پتانسيل و چشمانداز گفت: عملاً ?? نوع بيماري در دنيا توسط سلولهاي بنيادي قابل درمان است.
دکتر جعفر محسني درسمينار «سلولهاي بنيادي، کاردبردها، پتانسيل و چشمانداز»، با ارائهي مطالبي در مورد ژنتيک پزشکي با بيان اينکه، آقاي توماس اولين پيوند معز استخوان را در سال ???? مطرح کرد، افزود: DNA در داخل هستهي سلول قرار دارد و اعمال و رفتار ما نيز توسط آن صادر ميشود و ما در قالب صفت آن را مشاهده ميکنيم.
سرپرست سازمان جهاد دانشگاهي استان با اشاره به اينکه تکنيکهاي مختلفي براي ژن درماني وجود دارد، خاطرنشان کرد: ژن ترابي استفاده از ژنهاي سالم جايگزيني با ژن معيوب است و ميتوانيم از اين طريق ژن بيماري را حذف يا ژن را تقويت کنيم، يا حتي مي توان ژن سالم را تقويت کرد؛ براي انجام ژن درماني نياز است که مستقيماً بتوان اطلاعات ژني را به داخل سلول بيمار منتقل کرد، اين روش معايبي هم دارد که کنترل کردن تعداد سلولهاي مورد درمان در آن غيرقابل کنترل است.
دکترمحسني اضافه کرد: براي جايگزيني يا غيرفعال کردن يک ژن جهش يافته غالب که فرآورده غير طبيعي آن موجب بيماري ميشود، ميتوان ژن درماني را در اين راستا انجام داد.
وي با بيان اينکه سلولهاي بنيادي به سه گروه سلولهاي جنيني، بالغ و دستگاري شده در آزمايشگاه تقسيم ميشود، گفت: منشا اصلي سلولهاي بالغ مغز استخوان بوده و مزيتشان نيز اين است که از خود فرد گرفته ميشود، مزيت سلولهاي بنيادي جنيني خود تکثيري و تکثير قابل توجهشان است.
دکتر محسني گفت: در حال حاضر در کشورمان، بيماريهايي که منشا خوني دارند از جمله انواع سرطان خون، تالاسمي، کمخونيهاي مادرزادي، نقص سيستم ايمني و... با استفاده از سلولهاي بنيادي خون بندناف قابل درمان هستند.
وي ادامه داد: سلولهاي بنيادي قادر به درمان محدودهي وسيعي از بيماريهاي مزمن و حاد هستند و تحقيقات زيادي در زمينه استفاده از سلولهاي بنيادي در درمان بيماريهايي چون پارکينسون، بيماريهاي قلبي، کبدي، ديابت، ديستروفي عضلاني، آسيبهاي نخاعي، سکته و... در حال انجام است.
گفتني است، سمينار نيم روزهي سلولهاي بنيادي، کاربردها، پتانسيلها و چشماندار، به همت دفتر نمايندگي بانک خون بند ناف رويان جهاددانشگاهي در آذربايجانشرقي در تالار شهيد شايانمهر برگزار شد.
ايسنا