احرارخبر: خانههاي مردم شهر و روستا در چشم بهم زدني مقابل چشمانت ويران ميشود. بلاياي طبيعي در کنار تخريب زندگي امروز بشري، گاهي دست درازي ميکند و به تاريخ چندين ساله اين سرزمين نيز رحم نميکند.
خانقاه شيخ شهاب الدين محمود اهري از عرفاي بزرگ قرون ششم و هفتم هجري در شهرستان اهر آذربايجانشرقي، مجموعهاي از نسخههاي خط، و لوازم مربوط به عرفا و ادبا را در قالب "موزه ادب و عرفان اهر" نگهداري ميکند که از زمان وقوع زلزله در 21 مرداد 92 به دليل شکاف برداشتن گنبد اصلي، ديگر درش باز نشد.
اين موزه در سه سالن مجموعهاي از آثار فرهنگي مربوط به ادب و عرفان از دوره صفويه تا قاجار و نيز ابزار و آثار متعدد مربوط به عرفا را در خود داشت.
بيش از چهار سال از آن واقعه هولناک ميگذرد و قسمتي از خانهها و اماکن زلزله زده بازسازي شدهاند ولي هنوز هم آن ترک ها بر وجود بقعه شيخ شهاب الدين مانده و منتظر کمک است.
در زمان وقوع بلاياي طبيعي همه درگير مسائل خود ميشوند؛ غافل از اينکه آثار و نمونههاي با ارزش گذشته بشريت هم نياز به توجه و محبت دارد. بازسازي اين اماکن در اولويتهاي بعدي قرار ميگيرد و گاهي تا چندين سال هم بايد اثر تاريخي آن ترک را بر وجودش تحمل کند.
مدير امور موزههاي آذربايجانشرقي در گفتوگو با ايسنا، با بيان اينکه اين موزه در سال 1374 در قسمتي از مجموعه شيخ شهاب الدين راه اندازي شده است، تاکيد کرد: کتب خطي ، قطعاتي از خطوط خطاطان معروف، انواع کشکول و تبرزين از جمله آثار به نمايش درآمده در اين موزه است.
مهدي بزاز دستفروش ادامه داد: در زلزله سال 92 به اين مجموعه آسيب جدي وارد شد و ترکهاي بزرگي برداشت، به منظور جلوگيري از بروز مشکلات بعدي لوازم و اشياء اکنون در قسمت ديگر مجموعه شيخ شهاب الدين نگهداري ميشود.
وي در خصوص آغاز مرمت و استحکام بخشي بناي اين موزه گفت: تامين اعتبار براي مرمت بنا در اولويت است و از اواسط ارديبهشت ماه سال جاري عمليات استحکام بخشي آغاز ميشود.
وي از بازگشايي موزه ادب و عرفان به محض مرمت قسمت هاي آسيب ديده در روزهاي آينده خبر داد.
فرماندار اهر در گفتوگو با ايسنا، از انجام کارهاي کارشناسي براي مرمت بنا از سوي ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجانشرقي خبر داد و افزود: قرار شده است تا يکي دوماه آينده بعد از تامين بودجه اين گنبد مرمت شود.
سيد محمد عابدي در خصوص وضعيت فعلي اشياء نگهداري شده در موزه، خاطر نشان کرد: به دليل آسيب قسمت زيرين گنبد، اشياء موزه از آن قسمت به بخش ديگر و امنتري انتقال داده شدهاست و نيروهاي امنيتي نيز در محل حضور دارند.
وي ياد آور شد: مصالح زيادي در زير گنبد انباشته شده است که احتمال ريزش گنيد در هنگام تخليه وجود دارد. اميدواريم بعد از انجام فعاليتهاي عمراني و مرمت موزه بازگشايي شود.
براساس اين گزارش، در هنگام وقوع بلاياي طبيعي از قبيل سيل و زلزله، آثار تاريخي به دليل مقاومت کم و يا عوامل ديگر دچار آسيب جدي ميشوند که ضروري است مرمت و بازسازي اين نشانههاي زنده تاريخ در کمترين زمان ممکن انجام شود.