احرارخبر: مشکلات اعتباري بعد از سه سال تلاش براي تثبيت وضعيت درياچه اروميه در مرحله آغاز عمليات احيا گريبانگير درياچه اروميه شد.
، تثبيت وضعيت درياچه اروميه از اقدامات نخستين براي احياي آن بود که در سه سال گذشته انجام شده است.
اکنون که مرحله اجراي پروژههاي احياي درياچه اروميه فرا رسيده است خبر از نبود اعتبار به گوش ميرسد خبري که همه مردم منطقه و حتي فرا منطقه را نگران کرده است چرا که بنا به اذعان کارشناسان درياچه اروميه موضوع فرامنطقه اي و فرا ملي است.
نبود اعتبار براي آغاز پروژههاي احياي درياچه اروميه يعني مرگ درياچه اروميه زيرا از آغاز دوران احياي درياچه اروميه تلاشهاي زيادي براي تثبيت وضعيت آن انجام شده و چنانچه پروژههاي احياي درياچه اروميه آغاز نشود تابستان امسال ديگر از درياچه اروميه خبري نخواهد بود، در واقع وضعيت سه سال قبل درياچه تکرار خواهد شد.
مدير دفتر تلفيق و برنامهريزي ستاد احياي درياچه اروميه با صراحت به خبرنگار تسنيم گفت: با روند کنوني وضعيت خطرناک سه سال قبل درياچه اروميه قابل تکرار است.
مسعود تجريشي سطح پوشش درياچه اروميه را يکهزار و 100 کيلومترمربع خواند و گفت: سطح آب درياچه اروميه 1.8 ميليارد مترمکعب است ولي با نزديکشدن به ماههاي فروردين، ارديبهشت و خرداد درياچه اروميه به وضعيت 3 سال قبل بازميگردد.
پايان فصل کار بسياري از پروژههاي احياي درياچه اروميه
وي افزود: در اثر برخي اقدامات بايد 8 واحد درصد مصرف آب حوزه آبريز درياچه اروميه کاهش مييافت ولي بهسبب تأمين نيافتن منابع مالي اين اقدامات آغاز نشده است.
تجريشي خاطرنشان کرد: مقرر بود از يک هزار و 100 ميليارد تومان اعتبار از محل ماده 10 و 12 ويژه درياچه اروميه 300 ميليارد تومان تأمين اعتبار شود که تاکنون اعتباري از اين محل تخصيص نيافته است و با اين شرايط، فصل کار بسياري از اين پروژهها نيز ميگذرد.
استاندار آذربايجان غربي نيز که در بطن ماجرا قرار دارد به خوبي ميداند که خشکي درياچه اروميه چه تبعات شومي را به همراه خواهد داشت بنابراين در پي برطرف کردن موانع اعتباري تلاش ميکند.
قربانعلي سعادت در اين باره به خبرنگار تسنيم گفت: هم اکنون عمليات احياي درياچه اروميه متوقف نشده و بنابر گفتههاي دبير ستاد احياي درياچه، عمليات احيا ادامه داشته اما بودجهاي براي آن تأمين نشده است.
استاندار آذربايجانغربي با اشاره به اينکه امسال به جز درياچه اروميه در هيچ زمينهاي اعتباري تخصيص نيافته است بيان کرد: اين در حالي است که پيمانکاران هم اکنون مشغول کار بوده و مطالبات و صورت وضعيت آنها در آينده پرداخت ميشود.
به گفته وي هم اکنون عيسي کلانتري دبير ستاد احياي درياچه اروميه با سازمان برنامه و بودجه نامهنگاري کرده تا با فشار وارد آوردن به آنها اعتبار درياچه اروميه را تأمين کند.
نمايندگان آذربايجان غربي در مجلس شوراي اسلامي بيکار ننشستهاند و به همراه چند تن از نمايندگان آذربايجان شرقي به دنبال تحقق اعتبار لازم براي اجراي پروژههاي احياي درياچه اروميه هستند.
بيتوجهي سازمان برنامه و بودجه عامل تعطيلي پروژههاي احيا
روحالله حضرتپور نماينده مردم اروميه در مجلس شوراي اسلامي از کم توجهي دولت به موضوع تخصيص اعتبارات ستاد احيا درياچه اروميه انتقاد کرد و اظهار داشت: متاسفانه بيتوجهي سازمان برنامه و بودجه در هشت ماه گذشته به موضوع تخصيص درياچه اروميه پروژههاي احيا را به تعطيلي کشانده است.
وي گفت: هزينه احياي درياچه اروميه حداکثر ميان شش تا هفت ميليارد دلار بوده اما در صورت خشکي اين درياچه شاهد خسارت هزاران ميليارد دلاري ميشويم بنابراين دولت بايد به اين بحث توجه جدي داشته باشد.
عضو کميسيون قضايي و حقوقي مجلس شوراي اسلامي تصريح کرد: بايد سازمانها و وزارتهاي درگير با موضوع احيا درياچه اروميه با جديت وظايف محوله را به انجام برسانند از رئيس جمهور انتظار ميرود که سازمان برنامه و بودجه و وزارت اقتصاد را ملزم به تخصيص سريع اعتبارات درياچه اروميه کند.
وي افزود: البته به نحوه هزينه کرد ستاد احيا درياچه اروميه به ويژه در حوزه هزينههاي فرهنگي اعتراضات جدي وجود داشته و معتقد هستيم که ريال به ريال بودجه احيا درياچه اروميه در شرايط سخت مالي کشور بايد با برنامهريزي و هدفمند هزينه شود.
شهروز برزگر نماينده مردم سلماس در مجلس شوراي اسلامي به خبرنگار تسنيم گفت: با روندي که در پيش گرفته شده است درياچه اروميه قابل احيا نيست و اقداماتي که در اين راستا انجام ميشود بايد فراتر از آن باشد.
وي بيان کرد: در رابطه با درياچه اروميه از هيچ کس نميگذريم و اجازه نميدهيم به آن نگاه سياسي شده و از آن بهرهبرداري سياسي شود و حتي اجازه نميدهيم آن را به اين حال رها کنند.
نماينده مردم سلماس در مجلس شوراي اسلامي افزود: درياچه اروميه در طول يک روز و يا يک سال به اين وضعيت دچار نشده است با توجه به اينکه آذربايجانغربي استاني امنيتي است زماني که در استانهاي مرکزي کارخانجات ساخته ميشد مردم آذربايجان با فدا کردن جان و مال خود به دفاع از خاک اين مرز و بوم بودند.
تخصيص نيافتن اعتبار عمليات احيا عامل افسردگي مردم منطقه
برزگر بيتوجهي به درياچه اروميه را بي توجهي به 15 ميليون مردم منطقه دانست و گفت: وضعيت موجود نشان از بيتوجهي دولت و مسئولان کشور به اين منطقه از کشور است.
نماينده مردم سلماس در مجلس شوراي اسلامي بيان کرد: عدم تخصيص منابع مالي به درياچه اروميه عين نااميدي در ميان مردم اين منطقه است بايد به هر نحوي است اين مشکلات از ميان برداشته شود.
نادر قاضيپور نماينده مردم اروميه در مجلس شوراي اسلامي به خبرنگار تسنيم گفت: ستاد احياي درياچه اروميه تصميمهاي زيادي را براي احياي درياچه اروميه اتخاذ ميکند اما به نفع آن اقدام نميکند.
ستاد احياي درياچه اروميه ستاد مرگ درياچه است
وي از ستاد احياي درياچه اروميه با عنوان ستاد مرگ درياچه اروميه ياد کرد و گفت: ستاد احياي درياچه اروميه آذربايجان غربي را از برداشت آب منع ميکند پس چگونه 5 ميليون متر مکعب در ثانيه براي افتتاح فاز 2 کارخانجات در آذربايجان شرقي اختصاص ميدهد به طوري که اين کارخانجات در شرف افتتاح هستند.
قاضيپور خاطرنشان کرد: چنانچه اعتبارات درياچه اروميه صرف بتنريزي و کانالي کردن رودخانههاي پيرامون باشد موافق با تخصيص آن هستيم اما اگر اين اعتبارات صرف پر کردن 3 هزار چاه مردم کشاورز آذربايجان غربي شود مخالفت ميکنيم.
نماينده مردم اروميه در مجلس شوراي اسلامي تصريح کرد: برنامههايي که ستاد احياي درياچه اروميه در پيش گرفته است جز بيکاري، بدبختي، قطع معيشت روستاييان آذربايجان غربي چيز ديگري را به دنبال نخواهد داشت.