مدير دفتر برنامه و تلفيق ستاد احياي درياچه اروميه گفت: در راستاي احياي درياچهي اروميه برنامهاي 10 ساله طراحي شده که برنامههاي دو ساله آن تاکنون اجرا شده، از مهرماه سال جاري نيز مرحلهي احياي درياچه شروع شده است.
محمد مسعود تجريشي در کنفرانس بينالمللي پيامدهاي جغرافيايي و زيست محيطي وضعيت درياچه اروميه با ارائهي مقالهاي تحت عنوان "احياي درياچه اروميه، چالشها و ضرورتها" اظهار کرد: از سال 1374 تا سال 1393 تراز آب درياچه هشت متر افت داشته است.
وي افزود: طبق اطلاعات موجود، تراز درياچه اروميه در 24 آبان ماه 500 کيلومتر مربع بوده که نسبت به سال گذشته افزايش داشته که اين موضوع ممکن است به عنوان يک دستاورد مطرح شود.
وي ادامه داد: به واسطهي اقدامات مفيدي که طي دو سال اخير انجام شده، توانستيم درياچه اروميه را به مرحلهي تثبيت برسانيم و از اين پس نيز اقدامات در راستاي احياي درياچه اروميه انجام ميگيرد که پيچيدهتر و سختتر از مرحلهي تثبيت بوده و نيازمند همکاريهاي مردم و ديگر دستگاهها است.
تجريشي با بيان آثار و نتايج خشک شدن درياچه اروميه بيان کرد: خشک شدن درياچه اروميه خطرات زيادي را به دنبال دارد.
وي با اشاره به ميزان منابع آبي موجود، بيان کرد: طبق پيشنهاد سازمان ملل، جوامعي که بيش از 40 درصد منابع آب خود را مصرف ميکنند داراي ريسک بالايي هستند، با توجه به اين موضوع در حوزهي درياچهي اروميه 70 درصد اين آب مصرف ميشود که بايد کنترل شود.
مدير دفتر برنامه و تلفيق ستاد احياي درياچه اروميه با تاکيد بر اينکه بيشترين آب مصرفي در حوزهي کشاورزي است، خاطرنشان کرد: اگر از ابتدا ميزان مصرف آب را مديريت کرده و برنامهريزي ميکرديم درياچهي اروميه به سمت خشکي نميرفت.
وي تاکيد کرد: برداشتهاي بي رويه آب و مناسب نبودن الگوهاي مصرف آب از ديگر عواملي است که درياچه اروميه را سمت خشکي کشانده و باعث اربين رفتن محيط زيست شد؛ طبيعت در اين خصوص بازخورد خود را به صورت غبار به ما نشان ميدهد.
وي با اشاره با تاييد گفتهي دبير ستاد احياي درياچه اروميه مبني بر اينکه، درياچه اروميه را ارزان فروختيم، اظهار کرد: با توجه به اينکه بخش کشاورزي در حوزهي درياچه اروميه 90 درصد آبهاي مصرف شده را به خود اختصاص ميدهد اما در مقابل اين مصرف تنها 30 درصد اشتغال ايجاد کرده و تنها 15 درصد توليد ناخالص ملي را نيز شامل ميشود.
تجريشي در خصوص آسيب شناسي بهداشتي حوزهي آبريز درياچه اروميه، يادآور شد: باتوجه به اينکه قبل از خشکي درياچه، بازتابش تشعشات خورشيد جذب آب درياچه ميشد، اما بعد زا خشکي درياچه اين تشعشات در ميان طبيعت دفع ميشوند و همچنين به تبع خشک شدن درياچه اروميه ميتوان انتظار داشت که غبارهاي محلي تشديد شوند.
وي خاطرنشان کرد: در حوزهي مصارف آب کشاورزي نيز توافق کردهايم که تنها 80درصد نياز گياه تامين شود که اگر اين موضوع محقق شود شاهد صرفهجويي 40 درصدي در حوزهي درياچه اروميه خواهيم بود.
وي تاکيد کرد: در برخي از موارد در اذهان عمومي مطرح ميشود که افزايش سطح آب درياچه به واسطهي بارشها بوده است اما در مقايسهي دورهي مختلف درمييابيم که تراز آب درياچه همواره رو به کاهش بوده، از اين رو ميتوان گفت بارشها ارتباطي با افزايش يا کاهش تراز آب درياچه ندارند.