نماينده ستاد احياي درياچه اروميه از افزايش يک متر و 5 سانتيمتر ارتفاع آب درياچه اروميه خبر داد.
خليل ساعي ظهر امروز در نشست همانديشي علما و روحانيون براي احياء درياچه اروميه اظهار داشت: در بيست سال گذشته کاهش 45 تا 50 سانتي متري سطح آب داشتيم که اين ميزان در 4 مهرماه سال گذشته به بيشترين مقدار خود يعني 1270/04 رسيد که با تدابير و مديريت و همت دولت امسال علاوه بر جبران آن کاهش سالانه 45 سانتيمتري، افزايش 47 سانتيمتري نيز داشتهايم که اين ميزان همراه با آبهاي وارد شده به درياچه که باعث شستن نمکهاي زيرين شده و افزايش 15 سانتي ديگر به درياچه داشته در مجموع يک متر و 5 سانتيمتر افزايش ارتفاع آب نسبت به سالهاي گذشته مشاهده شده است.
وي بر بحران جدي کمآبي در کشور تأکيد کرد و گفت: با توجه به موقعيت جغرافيايي کشور ايران در منطقه خشک و نيمه خشک، بحران آب در منطقه آذربايجان تا قبل از خشکي درياچه اروميه به چشم نميخورد.
ساعي با اشاره به اينکه در سالهاي 74 که درياچه اروميه پر از آب بوده و حتي ريلهاي اطراف اين درياچه زير آب فرو ميرفت، افزود: با کاهش 45 سانتي متري سالانه آب درياچه، اين کاهش در 4 مهرماه سال گذشته به بيشترين مقدار خود يعني در تراز 1270/04 رسيد.
وي به تصوير ماهوارهاي گرفته شده در مهرماه سال گذشته اشاره کرد و گفت: طبق اين تصاوير خشکي کامل محدوده جنوبي به صورت واضح مشاهده ميشود که امروزه اين تصاوير متفاوتتر از سالهاي گذشته هستند.
ساعي اظهار داشت: آرتميا و جلبکهايي که مواد غذايي آرتمياها هستند نيز در حال رشد بوده که نشان از احيا و بازگشت درياچه است.
وي با ابراز تأسف از اينکه ميزان استفاده کشور از آبهاي تجديدپذير به 83 درصد بوده است، گفت: اين ميزان براي نابودي کشور کافي بوده و حتي ميزان اين درصد در برخي از استانها از جمله خراسان رضوي به 132 درصد نيز رسيده است.
مسئول مديريت بحران استانداري استان، با بيان اينکه ميزان مصرف آب 89 ميليارد مکعب در کشور است، گفت: بايد اين ميزان تا 36 ميليارد مکعب کاهش يابد تا بتوانيم براي بحرانهاي خشکسالي که کشور را تهديد ميکند آماده باشيم.
وي در خصوص راه حل اصلي براي حل بحران آب در کشور چنين گفت: در بخش کشاورزي با صرفهجويي 8 درصدي ميتوان در 5 سال آينده اين ميزان را به 40 درصد رساند و 1700 ميليون مترمکعب صرفهجويي آب داشته باشيم.
ساعي با اشاره به اينکه برنامه 10 ساله دولت براي احياي درياچه اروميه بسيار گسترده و مديريت شده است، ادامه داد: طبق برنامهريزيهاي انجام شده و همياري مردم تا 10 سال آينده 3.5 متر افزايش ارتفاع آب در درياچه اروميه خواهيم داشت.
وي خاطرنشان کرد: عوامل موثر بر بروز روند خشکسالي تغييرات اقليمي، استمرار خشکسالي، توسعه نامتوازن در کشاورزي و برداشت غيرمجاز از منابع آبهاي تجديدپذير بوده که بايد در صورت اصلاح اين اشتباهات تکرار نشود.
مسؤول مديريت بحران استانداري استان يادآور شد: در راستاي احياي درياچه اروميه چند تصفيهخانه پسابهاي تصفيه شده در تبريز، ملکان، عجبشير و آذرشهر احداث شده است که در مجموع 132 ميليون مترمکعب آب توليد خواهد کرد.
وي در پايان به اهميت حضور و کلام روحانيت در احياي درياچه اروميه تأکيد کرد و افزود: قشر روحانيت با آگاهسازي مردم و اطلاعرساني ميتوانند جامعه را در صرفهجويي و جلوگيري از اسراف آماده کند.