1392/9/29 - 09 : 16
کد خبر: 1229
مرثيه‌اي براي يک رويا /
حاشيه‌نگاري بر خبر اعلام طرح احياي ميدان تبريز
خبر طرح احياي ميدان حکومتي تبريز در نگاه اول مي‌تواند خبري خرسندکننده براي دلسوزان و علاقه‌مندان تاريخ اين شهر و ديار باشد اما با باز کردن صندوقچه سرگذشت اماکن تاريخي تبريز، ترسي مبهم بر دل مي‌نشيند.

به گزارش احرار نيوز، اين طرح که «در راستاي احياي هويت تاريخي تبريز ارزيابي» شده، به پروژه‌اي اشاره مي‌کند که قرار است « در محدوده ميدان ساعت و استانداري به عنوان محدوده حکومتي قديم تبريز به مرحله اجرا» در آيد.

خيلي‌ها به ياد دارند که بيش از 15 سال پيش زماني که طرح احياي محوطه مسجد کبود مطرح شد چه غوغايي به راه افتاد.

در پي فراخواني به منظور اين طرح در آن زمان نمايشگاهي از اين طرح‌ها در ساختمان شهرداري تبريز برگزار شد.

در ميان اثرهاي رسيده، بسياري با طراحي زيبا به احياي شکل اصلي مسجد کبود به شکل ميدان نقش جهان اصفهان به منظور بازگشت اين محوطه تاريخي به هويت مجموعه‌اي‌اش با احياي کاروانسرا، مدرسه، حمام و بازار پرداخته بودند اما سرانجام پروژه‌اي به تصويب و اجرا درآمد که در آن تمام بافت تاريخي منطقه پيرامون ويران شد.

با گودبرداري‌هاي عميق در تاريخي‌ترين منطقه تبريز بسياري از لايه‌هاي تاريخي شهر تبريز بدون حضور و بررسي کارشناسان و باستان‌شناسان عملا منهدم شد و تنها قسمت کوچکي از آن از دست مجريان طرح نجات يافت و به سايت‌موزه گورستان عصر آهن تبريز تبديل شد.

همين اثر يافته شده به تنهايي قدمت تاريخ تبريز را تا دوران تمدن سفال خاکستري به عقب برد، گرچه همين موزه گرانبها و کم‌همتا در کشور در سايه‌ بي‌توجهي‌ها، آخرين نفس‌هاي خود را مي‌شد.

عملکرد شهرداري در گذشته

عملکرد شهرداري در گذشته، اين انديشه را به دل نشانده که اين نهاد معمولا با نگاه اقتصادي به طرح‌ها مي‌نگرد.

به گفته شهردار تبريز طرح جديد مطروحه با منظور تبديل اين منطقه به «اصلي‌ترين جاذبه گردشگري تبريز کهن» مطرح شده است اما چند روز بعد نايب رئيس شوراي شهر، هدف از طرح احياي ميدان حکومتي تبريز را ايجاد ميداني بزرگ جهت «محل مناسبي براي اجتماعات بزرگ مذهبي و محلي» بيان کرد.
اين مسئول حتي در قسمت پاياني سخنانش از آزاد شدن المان‌ها، مکان‌هاي تاريخي و پر اهميت شهر از حصار ساختمان‌ها سخن رانده است.

اين در حالي است که در سايه‌ ايجاد ايستگاه مترو، بافت يک دست و قديمي ضلع شمال‌شرقي ميدان ساعت تخريب شده و تبريز در سايه اپيدمي شديد آپارتمان‌سازي سالانه شاهد تخريب بخشي از معدود مناطق معماري باقيمانده مرکزي شهر است که از بافت تاريخي و زيباي قديمي برخوردار بوده و هويت معماري گذشته شهر تبريز است. و معلوم نيست از بين بردن «حصار ساختمان‌ها» در محدوده تاريخي ميدان ساعت تا استانداري کدام ساختمان جديد و غيرتاريخي را شامل مي‌شود!؟

نکته انديشه‌ورزانه و مورد انتقاد وارد بر سخنان مبهم و کلي شهردار تبريز در اين طرح انجام « مطالعات جامع باستان‌شناسي، تاريخي، معماري، فني، عمران و شهرسازي از سوي شهرداري» و نه مثلا سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري است.

همين بيانات است که اين بدبيني را بوجود مي‌آورد که سالي که نکوست از بهارش پيداست.

به راستي انجام مطالعات جامع باستان‌شناسي و تاريخي توسط نهاد شهرداري با توجه به پيشينه عملکرد شهرداري در مورد گودبرداري‌هاي اطراف محوطه‌ مسجد کبود به هنگام يافته شدن آثار تاريخي، تخريب کامل محور تاريخي جاده ابريشم و کهنه بازار، عدم توجه شهرداري و اداره‌ ارشاد در مورد محوطه‌ تاريخي مقبره‌الشعرا و انجام فعاليت‌هاي عمراني بدون حضور کارشناسان ميراث فرهنگي، قصور در احياي تپه و شهر تاريخي ربع رشيدي و وجود ساخت و سازهاي غيرمجاز متعدد در حريم اين اثر تاريخي، بي‌توجهي محض در مورد محله و محوطه تاريخي شنب‌غازان بخش کوچکي از جفاهايي است که در حق تاريخ و فرهنگ اين شهر تاثيرگذار در تاريخ اين مرز و بوم دارد.

اظهار نظر عضو شورا درباره طرح احياي ميدان حکومتي تبريز

شهين باهر عضو ديگر شوراي شهر نيز در آخرين اظهار نظر به ايجاد مکان شوراي شهر در طرح احياي ميدان حکومتي تبريز اشاره و خاطرنشان کرده اين اثر در مکان فعلي ساختمان ثبت اسناد ايجاد خواهد شد.

همين اظهار نظر نيز مهر تاييدي است بر اينکه به اين طرح با عينک بدبينانه بنگريم؛ چرا که اين احتمال مي‌رود که به جاي ايجاد محوطه‌اي تاريخي براي جذب گردشگر، به محملي براي ايجاد مجتمع‌هاي تجاري نهاد شهرداري و ساخت ساختمان شوراي شهر تبديل شود و بافت‌هاي تاريخي بيشتري از کالبد بيمار و در حال احتضار هويت تبريز جدا شود.

به نقل از تسنيم، در حالي که نايب رئيس شوراي شهر از اين طرح با عنوان «طرح عمراني بزرگ و متحول‌کننده و يادگار شوراي چهارم شهر تبريز» ياد مي‌کند اما سئوالات و ابهامات فوق خوش‌بيني چنداني را در ميان دلسوزان تاريخ و اهالي فرهنگ و هنر اين شهر ايجاد نمي‌کند.

اين اهالي بسيار اميدوارند که اين طرح به مانند گفته‌هاي شهردار و نايب رئيس شوراي شهر به مرکز گردشگري تبريز و يادگار ماندگار اين مسئولان تبديل شود ولي زمان در مورد اين گفته‌ها و عمل‌ها بهتر قضاوت خواهد کرد.

کلیدواژه ها:
ناشناس
1392/11/10 - 12 : 53
1
0

احیای میدان ساعت باعث نجات هزاران متر ملکهای متروکه که چهره عمارت شهرداری تبریزناپسند جلوه می نماید به زیباترین مکان تبدیل خواهد شد مکانها ی متروکه کوچه فردوس روبروی پمپ بنزین پشت بانک سپه به امید که انشاءالله عالیترین میدان جهان داشته باشیم

احساس خود را نسب به این خبر در قالب یکی از شکلک ها بیان کنید:
Happy sad wonder fear Hate angri
ارسال نظر
نام:
پست الکترونیک:
نظر :
سوال امنیتی :
? 8 + 3

  آخرین اخبار
پرداخت حقوق بازنشستگان تأمين اجتماعي 30 و 31 فروردين/ زمان پرداخت معوقات متناسب‌سازي
6 طبقه ساخت و ساز غيرمجاز با حکم قضائي در محله بيلانکوه تخريب شد
شروع تملک باغ ميوه‌هاي تبريز در سال 1404
ريل گذاري براي تامين مسکن اصحاب فرهنگ،‌ هنر و رسانه
اراده مديريت ارشد استان بر حل مشکلات توليد و صنعت است
دماي هواي آذربايجان شرقي کاهش مي‌يابد
نواي موغام بار ديگر در تبريز طنين‌انداز مي‌شود
اعلام اسامي برندگان قرعه‌کشي 30 دستگاه دوچرخه ويژه تماشاگران بازي دو تيم تراکتور و استقلال
برنامه هاي کلان زيست محيطي تبريز تشريح شد
ساعت کاري بانک‌ها در سال جديد اعلام شد
  پربازدیدترین اخبار
برنامه هاي کلان زيست محيطي تبريز تشريح شد
اعلام اسامي برندگان قرعه‌کشي 30 دستگاه دوچرخه ويژه تماشاگران بازي دو تيم تراکتور و استقلال
دماي هواي آذربايجان شرقي کاهش مي‌يابد
اعتبار کالابرگ دهک‌هاي اول تا سوم واريز شد
6 طبقه ساخت و ساز غيرمجاز با حکم قضائي در محله بيلانکوه تخريب شد
ريل گذاري براي تامين مسکن اصحاب فرهنگ،‌ هنر و رسانه
اراده مديريت ارشد استان بر حل مشکلات توليد و صنعت است
پرداخت حقوق بازنشستگان تأمين اجتماعي 30 و 31 فروردين/ زمان پرداخت معوقات متناسب‌سازي
نواي موغام بار ديگر در تبريز طنين‌انداز مي‌شود
شروع تملک باغ ميوه‌هاي تبريز در سال 1404
کلیه حقوق مادی و معنوی این وب گاه محفوظ است.