محمديان با بيان اينکه ايران با داشتن ??? هزار رأس اسب موجوديتي جهاني در اين صنعت دارد، گفت: به زودي «تبارنامه» اسب ايران تدوين و حداقل هر استان يک تبارنامه مشخص و صحيح براي خود خواهد داشت.
مسعود محمديان با اشاره به اين موضوع که کشور از امکانات و توانمنديهاي بالايي در عرصه پرورش اسب برخوردار و ميتواند از طريق پرورش، نگهداري و صادرات اسب، و درکنار آن برگزاري مسابقات منطقهاي در رشتههاي مختلف اسبدواني، هزاران فرصت شغلي ايجاد کرده و درآمدهاي فراواني را عايد اقتصادسازد، از عزم اين سازمان در ايجاد زمينه لازم براي اصلاح نژادي و پرورش اسب در استان خبرداد.
وي اظهار کرد: در برنامهريزى براى پرورش نژادهاي اسبي، شرايط اقليمي مناطق مختلف مد نظر برنامهريزان بوده و از فعالان و متقاضيان اين صنعت در آذربايجانشرقي، حمايتهاي لازم به عمل خواهد آمد.
مهمترين نژادهاي اسب بومي ايران کرد، ترکمن، دره شوري و خزر است
محمديان با اشاره به اين مطلب که در حال حاضر مهمترين نژادهاي اسب بومي ايران کرد، ترکمن، دره شوري و خزر است که به دليل اقبال عمومي فرصت سرمايهگذاري در پرورش اسب را افزايش بخشيده است، اضافه کرد: براي جلوگيري از اضمحلال و تخريب بهترين ذخاير ژنتيکي، تحقيقات شجرهاي در ارتباط با اسب ايران در حال انجام است و پروژه شناسايي ژنتيک در بين 215 رأس اسب ايران در مناطق گلستان و خراسان شمالي مراحل پاياني را طي کرده،و اين سازمان، با توجه به قابليتهاي بالقوه موجود در سطح شهرستانها و پيشينه و تخصصهاي لازم و قابل توجه در اين امر،در راستاي توسعه بيش از پيش اقتصاد کشاورزي و ايجاد زمينههاي لازم براي فعاليتهاي مولد در اين بخش، از سرمايهگذاران و علاقهمندان اين صنعت مولد، استقبال و حمايت لازم از اين افراد را به عمل ميآورد.
وي با تاکيد به اين موضوع که اشتغالزايي، ارزآوري جايگاهي مهم در پرورش اسب دارد، افزود: توسعه ظرفيتهاي ژنتيکي يا غني کردن بانک ژن نيز، از نظر تحقيقاتي و تنوع زيستي کمک بزرگ به کشور بوده، و با توجه به عزم دولت خدمتگزار در ايجاد فضاي لازم براي فعالان اقتصادي اين بخش در عرصه جهاني رقابت، ميتواند توسعه پرورش آن در استان نويد بخش آينده مطمئن از نظر اجتماعي، اقتصادي و ورزشي به شمار رود. رئيس سازمان جهاد کشاورزي استان گفت: ايران با داشتن 180 هزار رأس اسب موجوديتي جهاني در اين صنعت داشته و با توجه به بستر فرهنگي از نظر نيروي انساني نيز مشکلي وجود نداشته و از نظر فرهنگي پذيرش جامعه براي فعاليت در کار اقتصادي آماده است. پرورش اسب در ايران از يک طرف به عنوان بانک ژني و از طرف ديگر در رشتههاي خاص مثل ماراتن، سوارکاري، استقامت، پرش و زيبايي و درساژ با استقبال عمومي روبهرو بوده و با اندکي توجه، توانايي رقابت در عرصه بينالمللي را خواهد داشت.
محمديان در بخش ديگري از سخنان خود، با اظهار اينکه امروزه صنعت اسب يکي از صنايع درآمدزا با گردش مالي بالا در جهان بشمار ميآيد، افزود: افراد بسياري به نگهداري و پرورش اسب علاقه داشته و با سرمايهگذاري در آن، شکل اقتصادي به اين صنعت بخشيده و از سوي ديگر، دولتها هميشه در حال گسترش فعاليتهاي مرتبط با اسب از دو منظر سرگرمي و اشتغالزايي بوده و گاهي جنبه سرگرمي آن راهحلي ساده و کمهزينه براي ايجاد فضاي سرگرمي و تفريح براي مردم را به همراه و در مواقعي صنعت اسب يکي از صنايع اشتغالزا براي دولتها ميتواند منشا اشتغال مولد و ارزآور محسوب شود.
تدوين تبارنامه اسب ايران
وي با اشاره به اين موضوع که در کشور، چهار نژاد اسب شامل: ترکمن، اسبچه خزر، دره شوري و کرد وجود دارد که از جمله با ارزشترين نژادهاي اسب در جهان محسوب ميشوند، گفت: براي اصيل نگه داشتن اسب ايراني نياز به خالص سازي مشهود و براي تحقق آن پايه اسب بايد شناخته شود که خوشبختانه اين اقدام در حال انجام و به زودي "تبارنامه" اسب ايران تدوين و حداقل هر استان يک تبارنامه مشخص و صحيح براي خود خواهد داشت.
امروزه، با پيشرفت فن آوري هاي جديد شناسايي ژنتيک، شناخت بيماريهاي چندگانه ژنتيک قابل انتقال به سن بعدي در هر اسب قابل امکان و اين امر، کاهش هزينه هاي توليد و افزايش قابليتهاي پرورشي اسب را ممکن و اين صنعت را در چارچوب صنايع توليدي با درآمدزايي بالا قرار داده است.
رئيس سازمان جهاد کشاورزي استان با تاکيد به اين مطلب که سرمايهگذاري در زمينه پرورش اسب در کشور به راحتي قابل انجام است، اضافه کرد: در سال جديد از جمله طرحهايي که توسط سازمان در زمينه ايجاد فرصتهاي شغلي جديد در استان دنبال خواهد شد،
وي افزود: فعال کردن استان از نظر شناسايي ژنتيک و صدور تبارنامه اسب است که در اين زمينه، همکاري تشکلهاي صنفي و NGO با توسعه فعاليتهاي سرمايهگذاران بخش خصوصي و افزايش رغبت گروههاي بازرگاني به اين امر، خواهد توانست جايگاه استان در اين صنعت را بهبود و ارتقا بخشد.
محمديان با تاکيد بر اين موضوع که اسب مثل جنگل يا آبهاي دنيا يک ثروت بينالمللي و حق بهرهوري و مالکيت معنوي آن متعلق به کشوري خواهد بود که در آن پرورش مييابد، اضافه کرد: براي نشان دادن برتري کشور در اين ثروت در سطح جهاني، بايد در بعد تحقيقات، ورزش و رقابتهاي اقتصادي تلاش کاملي صورت پذيرفته و لازمه اين کار، کاهش تصديگري دولت در امور و واگذاري کارها به بخش خصوصي و تعاونيهاست تا انگيزه فعاليت براي فعالان پرورش اسب، بيش از پيش تقويت شود.